Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
Roadtrip med meänkieli som kompass
Datum: 2013-11-20

Musikerduon Markus Fagervall och Tony Björkenvall ger sig ut på en roadtrip genom Tornedalen. I UR:s serie Raja – Gränsen ska de ta reda på vilken betydelse minoritetsspråket meänkieli har. Seriestart 4 december i SVT1 kl. 22.00.

Markus Fagervall (Idol-vinnare 2006) har pratat meänkieli under sin uppväxt.Tony Björkenvall (tidigare medlem i Willy Clay Band) har inte samma kunskap i språket. Hans familj på faderns sida har talat meänkieli – men Tony har bara en viss språkförståelse.

Markus och Tony möter ordbokskreatörer, renskötare, musiker och författare som alla brinner för språket och dess fortlevnad. Det blir en massa musik, lite matlagning, möten med mystiska liftare och så skapas världens första sms-roman på meänkieli!

Resan som går från Tornedalsfesten i Luleå, längs med gränsen till Finland, via Kiruna och till Nattfestivalen i Korpilombolo skildras i tre program med titlarna Reggae på meänkieli, Första sms-romanen på meänkieli och Meänkielis framtid.

Till programmen har Markus och Tony specialskrivit musik. Bland annat låten »Voi rakas mun« som är en version av den engelska låten »Oh my Love« från duons debutalbum »The Silence« som släpptes under hösten 2013.

Språket meänkieli blev ett officiellt minoritetsspråk år 2000 och talas av runt 75 000 personer i Norrbotten, framförallt i Tornedalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna, Gällivare och Kalix.

På grund av en repressiv svensk språkpolitik bröts språköverföringen under 50- och 60-talen. Därmed har dagens unga inte talat språket hemma och har därför ingen eller bara en viss språkförståelse. I dag pågår det ett intensivt arbete för att ge nytt liv åt språket genom att översätta litteratur till meänkieli, teckna ner gamla ortsnamn, skapa ordböcker och skriva barn- och vuxenlitteratur direkt på meänkieli.

Läs mer om Fagervall Björkenvall


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.