Rootsy logo  
Rootsy logo
musikkritik (sida 2 av 3) | Föregående sida | Nästa sida

Håkan Olsson:
2007-06-01 09:49
 Som skivbolagsman tycker jag så klart att betyg är toppen (om de är bra). Det är mer effektivt att klistra in en tärning som visar fem eller sex i en annons eller ett säljblad än ett citat som »På sina skivor renodlar Gretchen Peters annars det lågmälda och nertonade, det diskret inlevande och empatiska snarare än det kraftfulla känslouttrycket.« (ur Magnus recension av Gretchen Peters).

Som redaktör för Rootsy har jag (och är fortfarande) fast övertygad att betyg inte tillför något. Här har skribenterna allt utrymme de behöver för att uttrycke det de vill. Dessutom görs ju Rootsy för folk som är seriöst intresserade och som vi får anta är beredda att läsa en lite längre text.

Men tanken på att ta bort betygen i t ex kvällstidingarna är ju nästan absurd. Jag menar, vad blir kvar då?


Håkan:
2007-06-01 12:48
 Vad som blir kvar? Ingenting. Det är så den subjektiva musikkritiken fungerar i kvällspressen. Betyget är det enda ankarfästet i en intersubjektiv verklighet.

Magnus Eriksson:
2007-06-01 17:25
 Och då kan vi lika gärna släppa kättingen.

Håkan:
2007-06-01 19:21
 Jag föreslår att musikkritikern släpper blicken från introspektionen och börjar tala om musiken istället för sig själv. Den subjektiva musikkritiken får gärna följa med kättingen i djupet.

Voilà!

Bengt Eriksson:
2007-06-01 19:30
 Subjektiv musikkritik, skulle det kunna finnas nåt annat? Hur skulle objektiv musikkritik se ut?

Håkan:
2007-06-01 19:33
 Subjektiv i den utpräglade formen som tidigare diskuterats.

Magnus Eriksson:
2007-06-01 20:20
 Subjektiv i betydelsen självcentrerad där kritikerns ego är allt och musiken sekundär? Ungefär så förstår jag Håkan, och då borde väl de flesta av oss kunna sympatisera med hans ståndpunkt, eller hur Bengt?

Bengt Eriksson:
2007-06-01 21:07
 Jag håller med, förstås. Men jag tycker »subjektiv« är fel ord, självcentrerad är bättre. Annars tycker jag som förut - alla sätt att recensera är bra, bara resultatet blir just bra.

Håkan:
2007-06-01 21:50
 Jag trodde att just begreppet »den subjektiva musikkritiken« är ett mer eller mindre vedertaget begrepp för att beteckna en trend som började för sådär 25 år sedan. En google-sökning verkar dock inte stödja mig, dessvärre.

Det bärande ordet är här kritik , vad för textproduktion kvalificerar som kritik?

Ursäkta, nu blev det akademiskt seminarium igen. Fy på mig. Musik skall tala till underlivet, det hade jag glömt!

Magnus Eriksson:
2007-06-02 14:18
 Håkan/Bengt, strid inte om orden. Ni tycker förmodligen dertsamma. Och med risk för att hamna i seminarium med Håkan, inte mig emot, kritik är (på danska, norska, italienska, engelska, spanska, franska, tyska, teminstingen) en teoretiskt reflekterade genomlysninga av ett fenomen i syfte att fördjupa förståelse av detta. På svenska har det, tyvärr, fått två andra betydelser dels den samma som engelskans »reviewing«, dels negativ »kritik«. Det är en olycklig begreppsförvirring.

Håkan:
2007-06-02 19:00
 Jag tänker mig alltså kritik i betydelsen ~ bedömning alltså något som är något av de två första alternativen eller kombination av dessa beroende på ambitionsgrad.

Magnus Eriksson:
2007-06-02 19:24
 Jo, det är väl där vi hamnar rimligt nog. Och kritiken förutsättyer också att det kritiskt granskade värderings- och förståelseobjektet står i centrum. Det subjektiva elementet är givet, men inte subjektet som centrum. Då handlar dte om subjketskritik och det kan också bedrivas, men bör inte förväxlas med musik- eller annan kritik. Och det är väl där som en hel del av det hamnar som i Sverige kallas musikkritik och som främst bedrivs i krönikeform.

Bengt Eriksson:
2007-06-03 14:46
 Men var hamnar då jag? Skriver jag musikkritik?

Magnus Eriksson:
2007-06-03 17:40
 Fåna dig inte, Bengt, det är klart du gör. Vad annars?

Bengt Eriksson:
2007-06-04 11:41
 Hänger inte med i den här debatten om subjektiv musikkritik.

När vi startade och drev Schlager var det många som pratade = gnällde om vår »nya« journalistik medan vi hävdade att det inte alls var nåt sånt vi försökte göra, alltså imitera amerikansk »new journalism« (som för den delen knappast går att imitera eftersom var och en av dess representerar var/är sin egen skribent, journalist och författare).

Vi, alltså på Schlager, sa att vi ville främja subjektiv journalistik. Skribenterna skulle skriva personligt, helst så personligt att ingen annan hade kunnat skriva artikeln eller göra intervjun. Skribenten skulle vara en deltagande del av/i texten.

Det var ingen överenskommelse mellan oss som startat Schlager utan en åsikt som bara hade uppstått och råkade vara gemensam. Minns själv vilket liv det blev på Musikens Makt när jag hävdade att dom som skrev borde försöka skriva som just sej själva istället för att stå vid löpande bandet på fabriken och tillverka knäckebröd.

Så har jag i alla fall - även om jag numera pga av det allt kortare recensionsformatet tycker att jag ofta misslyckas - försökt recensera. Jag utgår från mej själv, min upplevelse. Vilken i sin tur förstås både bygger på musiken jag hör och mina erfarenheter. Men upplevelsen - alltså jag själv - är och ska vara recensionens centrum.

Ut- och inifrån den musikaliska upplevelsen kan jag sen hämta fakta ur mitt eventuella kunnande eller böcker, tidskrifter. Jag kan också jämföra med annan kultur eller i princip vad som helst som faller mej in (för att jag tycker det är relevant). Men om/när jag tycker upplevelsen är så stor och stark att den blir så viktig att den överskuggar allt - då kan jag också strunta i allt annat än själva upplevelse. Vilket händer.

Jag vet inte var den här sortens - min - »musikkritik« hamnar i musikkritikdebatten på Rootsy. Subjektiv är den definitivt, krönikeaktig säkert ibland. Och beskrivande alldeles för ofta, pga av det lilla format som står tll buds och det inte finns plats för så mycket annat än att göra en »subjektiv« beskrivning av musiken - eftersom det är läsarna/lyssnarna jag skriver för och det lilla formatet riskerar att göra »mitt« subjektiva sätt att recensera helt obegripligt. Läsarna ska efter att ha läst recensionen åtminstone kunna ana om plattan är nåt för dom.

Lista ämnen | Föregående sida | Nästa sida
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.