Rootsy logo  
Rootsy logo
musikkritik (sida 1 av 4) | Nästa sida

Magnus Eriksson:
2007-05-27 16:17
 »F ö föreslår jag att om vi ska diskutera musikkritik och skivrecenserande så bör någon starta en ny tråd med en ny rubrik«, skrev Bengt i annan tråd. Så här är en ny tråd. Det skulle vara roligt med en diskussion där läsarna berättar vad ni vill ha ut av en musikrecension, t ex hur viktig värderingen är, vad ni kräver av beskrivningen, hur beskrivningen fungerar bäst, referensernas betydelse, längd (inte minst med tanke på att vi här har möjlighet att bestämma sådan), etc etc.

För egen del, se det gärna som en programförklaring, har jag aldrig gillat en musikkritik som mest rabblar namn. Problemet med den: om man inte vet vilka namn som refereras till, hur ska man då få en uppfattning om hur det låter?

Jonas Franksson:
2007-05-27 21:03
 Jag gillar recensenter som verkligen kan förklara varför de tycker något är bra eller dåligt. En recension som bara beskriver hur en skiva låter ser jag inte som en recension utan som en konsumentupplysning. En sådan text är död för mig i den stund jag köper skivan eller väljer att inte köpa den. En bra recension är en text som man kan återvända flera gånger till, nicka instämmande åt eller gå i svaromål mot. En riktigt bra recension kan antingen ge en gåshud eller göra mig som läsare mera kunnig och vis, genom att få mig att t.ex. kunna se saker i ett större sammanhang eller kunna skönja tidigare osynliga mönster.

Peter Johansson:
2007-05-27 21:16
 Ja. Som den här kanske: www.nojesguiden.se/musik/2977

Den innehåller ett faktafel, men annars är den lysande.

Bengt Eriksson:
2007-05-27 22:15
 Om man ska diskutera skivrecensioner måste man samtidigt diskutera den tidning / tidskrift som recensionen ska publiceras i och det utrymme som (oftast) någon annan än recensenten bestämt för recensionen (och emellanåt också hur mycket tidningen anser det är värt att / kan betala för recensionen).

Recensioner skrivs aldrig i ett vakuum utan alltid i förhållande till...

Det förefaller som om ni diskuterar idealrecensioner/recenserande. Det är inte många gånger under ändå ett ganska långt recensentliv som jag haft sådana möjligheter, oftast har det handlat om att göra det bästa av en (ganska så omöjlig) situation.

Själva har inga som helst åsikter om hur en recension ska vara, bara den är bra.



Jonas Franksson:
2007-05-27 22:47
 Eftersom vi är på Rootsy och det var en av den här sidans flitigaste skribenter som frågade så tänkte jag framförallt på recensioner skrivna här. Vet också att det är omöjligt att skriva de recensioner som jag beskrev i t.ex. en dagstidning.

Håkan:
2007-05-28 00:17
 Regel ett är att den skall vara välskriven och lagom lång.

Regel två är att den skall beskriva musiken på något sätt, med eller utan referens till det egna känslolivet.

Regel tre (som jag höll på att glömma) är förstås att motivera, så gott det går, varför man tycker på ett visst sätt.

Recensionen får gärna rabbla namn - jag brukar själv tänka i termer av korsning mellan artist X och artist Y - men för den mindre insatte läsaren skall detta alltid åtföljas av en beskrivning av musiken som en normalt musikintresserad person kan relatera till. I värsta fall kan man ju slå upp termerna. Det värsta jag vet är recensioner babblar utifrån sitt eget insnöade perspektiv.

Håkan:
2007-05-30 12:11
 Sagt av mig i annan tråd:

»Nu behöver inte upplevelse och beskrivning stå emot varandra men en utpräglad subjektiv/upplevelsecentrerad musikkritik ser jag inte som kritik överhuvudtaget. Underhållande läsning kanske, men inte kritik. Jag har ofta något slags utbyte av det Lokko skriver, men inte alls som musikkritik eftersom det känns som han skriver för sina tio närmaste polare. Jag står för långt från hans värld. För att subjektiv musikkritik skall fungera måste man stå recensenten nära på något plan.«

Dessutom kan man fråga sig om alla intressanta saker som skrivs om musik är musikkritik. Jag tror inte det.


Bengt Eriksson:
2007-05-31 14:35
 Från annan tråd: »Inlägg om musikkritik, ja, men nu finns det en annan tråd dedikerad till detta som dog kort efter den uppstod. Trist. Jag tycker det är viktiga och intressanta frågor.«

Då kan väl i alla fall jag skriva ytterligare några rader i den här tråden. Ställa en fråga:

I det gigantiska utbud av skivor som finns, är det då bättre att tidningar/tidskrifter recenserar så mycket som möjligt och därmed kortfattat eller gör ett mycket snävare urval och ger recensenterna större utrymme?

Jag vet vad jag har valt att göra på senare år - men det är egentligen ingen tvärsäker åsikt, jag tycker nog både... och.

Ett aktuellt exempel är ju nya numret av Lira. Måååå& aring;ååånga recensioner vilket ger måååå& aring;ååå&ar ing;nga tips på skivor - men några ingående och dessutom välformulerade analyser hinns ju sällan eller aldrig med.

PS. Förlåt, tekniken hänger inte med i skrivsättet ovan.

Rune Häger:
2007-05-31 15:04
 Det beror väl på, till en del i alla fall, vilken typ av press det handlar om.

Ta typ kvällspress som siktar brett för att nå så många läsare som möjligt. Här kan man blanda stilar huller om buller och helst ska det vara kortfattat. Men även detta fyller en funktion, för ibland kan man hitta en liten snutt om nåt man är intresserad av och därmed har även en kortis varit till nytta och nöje.

Men i en typ jazztidskrift har man specialintresserade läsare som kräver mer och där måste recensioner få ett ordentligt utrymme. Å andra sidan tävlar de inte om
utrymmet med andra stilar - det är jazz det handlar om.

Så »The media is the message« gäller väl här också.

Men för den som har ett blandat musikintresse verkar exemplet Lira vara helt OK.
Morgonpressen är ibland också bra när det gäller bredd: typ Hallandsposten som en gång i veckan fyller ett uppslag med recensioner.

Och när det gäller innehållet har nog många läsare större förtroende för vissa recensenter, som de läser ständigt, än de har för namn som de inte känner till eller har tröttnat på.

Nu en fråga: hur ställer sig rootsy-läsare i allmänhet till betygsättandet av en platta, typ 3 getingar eller 5 plus? Är det dumt eller vettigt?

Magnus Eriksson:
2007-05-31 15:55
 Som skribent: inga jävvla betyg! Vad vi tycker framgår av det vi skriver. Besökarna på rootsy är, utgår jag från, intresserade av den musik vi skriver om. Den som inte gitter läsa har hamnat på fel site.

Bengt Eriksson:
2007-05-31 18:40
 När det gäller mycket korta recensioner tycker jag numera: Ja till betyg, Annars inte. (Även Lira har ju ett slags betyg.)

Johan Annetorp:
2007-05-31 19:16
 Som rootsy läsare tycker jag tycker det fungerar alldeles utmärkt utan sifferbetyg på denna sida. Det behövs verkligen inte. Håller annars med Bengt när det gäller korta recensioner kan betyg fungera.

Daniel Persson:
2007-05-31 21:37
 Sifferbetyg på Rootsy känns helt överflödigt. Detsamma är fallet när det gäller utpräglade musiktidskrifter. I dags- och kvällstidningar tycker jag dock att det kan finnas en klar poäng med sifferbetyg. Ett högt betyg kan nog få många med ett lite mer »normalt« musikintresse att läsa recensioner de i vanliga fall skulle missa, och förhoppningsvis sen gå ut och köpa skivan, vilket ju naturligtvis är positivt både för artisterna och skivbranchen som de flesta av oss här ju säger oss värna om.

Magnus Eriksson:
2007-06-01 01:05
 Men kritiken riktas inte till branschen och artisterna. Det är i fråga om nerladdningen vi värnar om dem. Betyt, även pp korta redcensioner, är och förblir ett otyg. Vad tycker redaktör'n, Don Olsson?

Bengt Eriksson:
2007-06-01 07:45
 När det gäller korta recensioner förlänger betyget recensionen. Det ger möjlighet att beskriva och analysera, oavsett om tonvikten läggs på musikernas skicklighet eller personlig upplevelse, och betyget ger slutsatsen av beskrivningen, analysen, resonemanget.

Däremot påpekar Magnus något annat viktigt: det är läsarna/lyssnarna en recension riktar sej till, inte artist och bransch.

Lista ämnen | Nästa sida
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.