NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

Vad finns det att säga som inte redan har sagts om Clarence Carters fantastiska karriär. Inte mycket. Denna samling av singlar talar sitt tydliga språk. Clarence Carter var en soulmästare. Han kunde skriva den ena hitlåten efter den andra och framföra dem med en stor, varm och kraftfull sångröst. Under det vi först hör finns hela tiden en underton av glädje och småfinurlig slughet. Bäst uttryckt genom en hans varumärke, ett djupt och dirty skratt. Det blev tre miljonsäljare och 18 andra storsäljare under åren 1966 och 1973. Detta är den första volymen av två som presenterar alla dessa singlar som spelades in i Fame Studios och gavs ut på Fame och Atlantic.

Efter en hel del tjatande valde Rick Hall till slut att spela in en ensam Clarence. Om han hade en slagkraftig sång vill säga. Och det hade han. ”Tell Daddy” blev en första listklättrare och omskriven till ”Tell Mama” till en ännu större hit med Etta James. Baksidans underbara ballad ”I Stayed Away Too Long” visade att Clarence hade talang och kunde omsätta den, i händerna på Rick Hall och med hjälp av Fames otroliga studiomusiker.

Tre singlar blev det på Fame-etiketten innan Jerry Wexler på Atlantic insåg att denna killen borde ges ut på deras etikett istället. Med ”Road Of Love”, B-sida på den sista singeln på Fame-etiketten, visar Clarence att han kan hantera blues lite väl som soul och R&B. Det var dessutom den första inspelning som Duane Allman spelade gitarr på. Och som han gör det sen.

Det stora genombrottet kom med ”Slip Away”, som var B-sida till ”Funky Fever”, och den andra singeln på Atlantic-etiketten. Massor av tid hade lagts på tron att en funkylåt skulle slå hård. Men väl ute kom strax signaler om att DJ:s vände på plattan och den på en kvart inspelade B-sidan blev en hit. Och vilken hit sedan.

Clarence Carter föddes 1936 i Montgomery, Alabama och utbildade sig på Alabama School for the Blind och West Side School i Talladega. Tog examen i musik vid Alabama State Collage 1960 och slog sig samman med en blind kompis från skolan och bildade Clarence & Calvin. Ett samarbete som öppnade upp ett intresse hos Rick Hall men som slutade med att Calvin blev skjuten i huvudet av sin fru.

Story-telling blev också ett välkänt sätt för att Clarence att framföra sina sånger. Redan här finns några fina exempel. ”Making Love (At The Dark End Of The Street) och ”The Few Troubles I´ve Had” var två, där den sistnämnda på ett komiskt sätt berättar om livets eländen.

Denna första samling avslutas med ”I Can´t Leave Your Love Alone”, som blev Clarence sjätte Topp 10-sång på lite mer än två år. En stjärna var född. En stjärna med ett personligt uttryck, underbar sångröst och en låtskrivarförmåga i klass med de allra största. Nu väntar vi med spänning på volym två. Det kan bara bli ännu bättre.
Read more about Clarence Carter
Anders F Rönnblom och medmusikanter är i flera avseenden två band idag. Ett som med lika delar ödmjukhet och självklarhet intar scenen och levererar tung men finessrik rockmusik. Björn Aggemyr, för att nämna en i bandet, är en jätte på bas, kanske nummer ett på det instrumentet om vi talar rock och Sverige -, osviklig i tajming, stil och tyngd. Likt ett E Street Band klarar han och övriga av att med ytterst små medel vrida upp intensiteten i snart nog varje låt. ”Komedia” live i Göteborg för någon vecka sedan sitter fortfarande som ett tveeggat svärd i skallen: Nirvana inom räckhåll, skrattet fast i halsen.
Bluesens stilbildare
article / 2010-07-01 / Staffan Solding
Att bli stilbildare är något som många drömmer om men som få för möjlighet att uppleva. Få, alltför få, blir hyllade som den stilbildare de är under sin aktiva tid som musiker. Många stilbildare blir inte kallade stilbildare förrän långt efter sin död eller i bästa fall efter sin verksamma period. Varför är det så? Krävs det distans för att vi ska uppfatta deras storhet. En distans i tid och i relation till andra artisters arbete. Det borde inte vara så svårt att höra att det är något som skiljer sig från vad tidigare artister har åstadkommit när man hör det de spelar. Det är en sak att skilja ut sig. Men att det skiljer sig positivt och nyskapande är en annan. Vem avgör det?
Han dansar säkert och ler i sin himmel, Allen Toussaint, när han hör hur Stanton Moore och vänner ger honom sina tolkningar av hans oförglömliga klassiker. För det är en hyllning så fylld av hjärta att det nästan svämmar över.
For skandinaviske lesere som ikke kjenner Lars Lillo Stenberg er å si at han som frontfigur i deLillos gjennom 20 år har vært blant Norges fremste popstjerner. Alf Prøysen (1914-1970) er på sin side en slags norsk nasjonalskatt, vår sannsynligvis mest betydelige visekunstner noensinne.
Senast hörde vi Lena Malmborg i en förtätad duett med Ola Bjurman på hans och Peter O Ekbergs fantastiska skiva »Fogerty Files«. Annars debuterade Lena Malmborg 2006, och hon har även givit ut en ep innan hon nu släpper »Real Love«.
Här är ett band som är vad de heter. Bärare av det musikaliska arvet. Men ändå inte. För arvet är avskalat all likstelhet och har tillförts spänning, nyfikenhet och upptäckarglädje. Visst hör man att det är blues, gospel och work songs om man har hört sådant tidigare. Har man inte det, så är det här dagsaktuell musik ihopsamlat från många olika håll och stilar. Och duktiga är de också.