The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Lindell, Jesper
Twilights
(Rootsy Music)

Pris: 149 SEK

Jesper Lindells andra album är en rejäl kreativ urladdning! Under två år av sorger och bedrövelser, med skivbolagskrångel, pandemi, inställda turnéer, njursjukdom med alla dess konsekvenser, fanns det inget annat att göra för Jesper och hans band än att skriva och spela in låtar. Resultatet blev makalösa nya plattan “Twilights”, inspelad i egna studion i Brunnsvik utanför Ludvika. Plattan är producerad av Jesper Lindell och Björn Pettersson. men är i mångt och mycket en kollektiv skapelse där hela bandet medverkat med själ och hjärta. Grundtanken under inspelningen har varit att alla musikerna inte bara har fått ta plats, de har utmanats och uppmuntrats att utveckla musiken och tillföra sina egna idéer. Det är Jespers fasta sexmanna-band som spelar i princip allt, inga studiomusiker här inte. Tre gästsångare hjälper till att förgylla platta; Klara Söderberg (First Aid Kit), franske rockstjärnan Theo Lawrence och amerikanska sångerska Amy Helm, dotter till Levon Helm från The Band.

Musikalisk bjuder “Twilights” på en catchy hybrid av blue eyed soul och jordnära klassisk rock, som övertygar stort. Soulinluenserna som var så uppenbara på debuten “Everyday Dreams” finns kvar, men har blandats med klassisk, tidlös rock. Tänk the Band eller Van Morrison, två av Jespers stora inspirationskällor. Det har aldrig handlat om att kopiera eller att ens försöka efterlikna. Men Jesper har lyssnat och lärt och det han tagit med sig är attityd och arbetsmetod snarare än någon musikalisk trollformel.

Andra viktiga inspirationskällor är inte lika givna musikaliskt, men likafullt helt logiska. Ludvikas rockhjälte Moneybrother och andra svenska jättar som Soundtrack Of Our Lives, Mando Diao, Atomic Swing, The Hives, The Ark och The Creeps spelade in sina bästa och tidlöst klassiska album som ofiltrerade hyllningar till de amerikanska och engelska artister, låtar och album dom älskade. Jesper och bandet följer i samma svenska tradition och med exakt samma oförställda attityd. Likt alkemister omvandlar de kärleken till sina inspiratörer till ren energi som rinner ut i musikaliskt guld.

Lyssna till exempel på öppningsspåret »Westcoast Rain«, som kunde platsat på någon av Van The Man's sjuttiotals-album. Om det inte så uppenbart låtit som Jesper Lindell här och nu.

Eller hoppa fram till “Dance”, en fullständigt oemotståndlig duett med Theo Lawrence och en livsbejakande hyllning till såväl New Orleans rhythm & blues och Doug Sahm. Eller kanske snarare hans organist Augie Meyers.

Plattans enda cover är Twilight”, som ju även fått ge namn åt hela albumet. En näst intill obskyr låt hämtad från den sena plattan “Islands”. En snygg bugning åt mästarna i the Band, som inte blir mindre elegant genom gästspelet av Amy Helm.

Jesper Lindells debutsingel »Moving Slow« från 2017 blev en omedelbar framgång (guldplatta!) och har idag streamats nästan fem miljoner gånger. Med denna singel och den därpå följande EPn etablerades även Jespers samarbete med First Aid Kit-familjen, ett samarbete som fortsatte med First Aid Kits hyllade Leonard Cohen-hyllning på Dramaten, nu aktuell på skiva.

Efter diverse skivbolagsproblem kom det hyllade debutalbumet »Everyday Dreams« kom 2019 och innehåll bland annat radiofavoriterna »Whatever Happens« och »Stormy Waters«. Albumet släpptes även internationellt och fick bland annat lysande kritik i amerikansk media.

Jesper åkte hem till Ludvika, repade ihop sitt band och hösten 2019 och våren 2020 var avsatta för turnerande. Men så blev det inte. Pandemi och vacklande hälsa satte stopp för planerna. Men istället för att deppa ihop omvandlade Jesper motgångarna till en enorm kreativ energi. Han skrev mängder av starka låtar, sökte nya sound och arrangemang tillsammans med sitt väl sammansvetsade band och började spela in. Allt trots en allvarlig njursjukdom.

I juni 2021 fick Jesper en ny njure av sin pappa och båda mår bra idag. Nu blickar Jesper Lindell framåt. 2022 kommer att bli hektiskt med omfattande turnéer i Skandinavien och Europa och däremellan nya inspelningar. Kanske kan vi hoppas på ytterligare ett album redan i början av 2023? Låtar saknas inte, inte heller lust och inspiration!

1. Westcoast Rain
2. If There Comes A Time
3. Leave A Light On
4. TwilightAmy Helm
5. DanceTheo Lawrence
6. White Lines
7. Christmas Card
8. Nights Like These
9. Living Easy
10. Into the Blue

Andra album av Lindell, Jesper: 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.