The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Lindgren, Richard
Malmostoso
(Rootsy Music)

Pris: 89 SEK

När Richard Lindgren för några år sedan blev inbjuden att turnera i Italien var det början på en romans. En romans som ledde till ett par fina låtar, till exempel magnifika »Sundown On A Lemon Tree«, men som man trodde skulle rinna ut i sanden som distansromanser lätt gör. Så fel man kan ha. För den sanna romantikern Richard Lindgren var det bara början och med nya plattan »Malmostoso« tycks romansen med Italien övergå i en livslång, ömsesidig kärlek.

»Malmostoso« är inspelad i Pavia i norra Italien. De flesta musikerna är italienska och merparten av låtarna har skrivits i eller inspirerats av Pavia.

Kanske är det den nya omgivningen som inspirerat Richard Lindgren till stordåd? Kanske är det mötet med musiker han inte kan utan och innan som fått upp honom på tå? För »Malmostoso« är ett storslaget album. Man får lust att parafrasera salige Povel Ramels »Nya Skytvalsen«:

Det här är det bästa han någonsin gjort
Det är jävligt, jävligt bra


Låtmaterialet är genomgående urstark. Arrangemang och framförande har temperament, energi och lyster och diktaren Richard Lindgren överträffar sig själv. Ett varningsord är dock på plats. När poeten i »Merrion Row« sjunger »You played the concertina / I was milking cows« så tro honom inte. Richard Lindgren har sannolikt aldrig varit i närheten av en ko, än mindre mjölkat en. Men håll inte det emot honom, han har många andra förtjänster.

Richard Lindgren är en av Sveriges och kanske Europas bästa och mest produktiva låtskrivare. Genom åren har han på ett eller annat sätt publicerat mellan 130 och 150 låtar av förbluffande hög kvalitet. Han har försörjt sig som artist i 20 år utan att någonsin kompromissa med vare sig moral eller konst. Han har i stor utsträckning, på gott och ont, valt att ställa sig utanför det trygga välfärdssamhället för att helt ägna sig åt att skriva och sjunga sina sånger.

Om det finns någon poetisk rättvisa är det dags att Richard Lindgren får ta del av den nu. Världen borde väl fått nog av lättviktsmusik med flugviktstexter? Dags att göra plats på scenen för en tungviktare inom svensk musik: Richard Lindgren.

ps / »Malmostoso« är ett italienskt slanguttryck som på ett ungefär kan översättas med »dysterkvist« och har egentligen ingenting alls att göra med Richards hemstad Malmö.

1. Dunce's Cap
2. Let's Go To Como, Baby
3. Lonesome Giacomo
4. Ragazzon Blues
5. Merrion Row
6. Evil Love
7. Bluesy Moss
8. St Vincent's Blues
9. Trouble in the Garden
10. Sailor Blue
11. Addio a Pavia

Andra album av Lindgren, Richard:
 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.