Album
Sundberg, Ellen
Cigarette Secrets
(BMG)

Pris: 149 SEK

Albumet CIGARETTE SECRETS är inspelat i anrika Dreamland Recording Studios i WOODSTOCK och gästas av bl.a Garth Hudson från The Band och Richard Lloyd från Television!

På bara två år har 23-åriga Ellen Sundberg skaffat sig en både tacksam men också utmanande position i svenskt musikliv. Allt oftare blir Ellen nämnd som kandidat att bli en av vår tids stora kvinnliga rockartister. Två hyllade skivor och ett flitigt turnerande har utvecklat denna unga jämtländska urtalang och ingen som följt hennes karriär har kunnat undgå att se hennes branta utvecklingskurva uppåt. »Cigarette Secrets« är lika tydlig med Ellens särart som föregångarna, men den tar oss med i en delvis ny riktning. Låtarna är mer koncentrerade och produktionen rakare.

Ellen är en artist som ända sedan starten, tydligt men alltid ödmjukt, deklarerat att hon älskar att spela på de största scenerna och vill nå många människor med sin musik. Hon har också, med en ständigt brinnande inre låga och hårt arbete, visat att hon kommer göra vad som krävs för att lyckas med det. Det är en inställning och drivkraft som är mer lik en svensk tradition av målmedvetna svenska kvinnliga popfenomen som Zara Larsson, Lycke Li och Robyn än artister inom folk och americana. Musiken och Ellens uttryck är unikt, men det finns en attityd som ofta närmar sig starka kvinnliga originalartister som Patti Smith och PJ Harvey. Det är en potentiellt explosiv blandning och med nya albumet »Cigarette Secrets« ger Ellen ett tydligt besked att hon kommer bli väldigt svår att stoppa.

»Jag åkte till Woodstock och ville att skivan skulle spegla den fas jag var i när jag skrev låtarna. De är skrivna enkelt och i ett skönt flow hemma i Bjärme mellan turneer. Jag hade viljan att skriva tillgängliga, kortare och mer hookiga låtar, samtidigt som jag vet att det blir som det blir. Jag älskar det monotona och suggestiva och det kommer alltid med hur jag än gör, så jag kämpade med att få med det andra. Jag sade innan jag åkte att jag vill att skivan ska kännas som en självsäker käftsmäll, mer än som en ängslig kram från en indieartist som söker efter att vara cool och rätt. «

Albumet »Cigarette Secrets« är producerat av Ellen Sundberg och är inspelad under en gråmulen decembervecka i anrika Dreamland Recording Studios i Woodstock. Medverkar på plattan gör även Garth Hudson från The Band. På frågan om vad Ellen hoppas nya skivan ska leda till, svarar hon att »För mig är texterna viktiga och jag lägger mycket tid och tanke på dom. Jag hoppas att det märks och att fler tycker om dem. Och så hoppas jag att vi får spela massa live och fortsätta vår resa mot nästa skiva, som inte får dröja för länge«.


Ellen is a lot like her songs. Songs that mark memories and life of a young songwriter experiencing the expansiveness of the world around her. Yet it all resounds with a regal maturity, as if she’s been doing it her hole life.
- Israel Nash Gripka

Denna 23-åriga jämtländska, liksom Bodil Malmsten från lilla byn Bjärme, borde snart vara världsberömd.
- M-Magazine

Oberoende av vilket är låtmaterialet på den unga jämtländskans tredje album genomstarkt, och i klockrena popdängor som Faltering Feet påminner Ellen Sundbergs röst om Klara Söderbergs.
- Nöjesguiden

Bli inte förvånade om nästa folkpoppiga export efter The Tallest Man On Earth och First Aid Kit är Ellen Sundberg
- Aftonbladet

Men snarare än tindrande respektfylld låter Ellen Sundberg nästan butter, fullt fokuserad på sina låtar, med blicken rakt fram och en bit in i fjärran. Något i tonfallet påminner om Amanda Bergman, samma lugna eftertryck, men Ellen Sundbergs låtar präglas av ett rakare driv, en otålighet som vill vidare.
- Nils Hansson, Dagens Nyheter

Är Ellen Sundberg nästa svenska stora folkpopexport? Kommer hon vandra i liknande spår som First Aid Kit? Efter att ha lyssnat på Cigarette Secrets finns det all anledning att tro det.
- HYMN

Hon har sagt att hon ville spela in »mer hookiga låtar«… så har hon nu låtar som troligtvis kommer ta henne högt upp på listorna både i Sverige och USA.
- GAFFA

Plötsligt stämmer precis allt. Det finns ett flyt i melodispråket och i sången som gör att låtarna, precis som i fallet First Aid Kit – liksom glidflyger över Grand Canyon.
- Jan Gradvall DI

1. Favorite Town
2. Radio Shadow
3. In The Meantime
4. Cigarette Secrets
5. The Lament II
6. Blame It On The Dreamer
7. Lay Down
8. I'll Be Your Harbor
9. Faltering Feet
10. The Lament

Andra album av Sundberg, Ellen:
Black Raven
Black Raven
Black Raven LP
Headlights
Vägen är lång (radio version)
White Smoke and Pines
White Smoke and Pines LP


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.