The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Deadman
The Sound and the Fury
(Rootsy.nu)

Pris: 69 SEK

You can't kill a Deadman...

Än en gång är Deadman tillbaka, ännu starkare och självklarare.

»The Sound and the Fury« är Deadmans femte album och här framträder bandet i en ny sättning och ny skepnad. Kvar finns frontgestalten Steven Collins knivskarpa låtskriveri och musikaliska genialitet, men i övrigt är det inte så mycket som är sig likt från föregångaren »Take Up Your Mat and Walk«. Den organiska live-i-studio processen som låg bakom förra plattan har nu ersatts av utforskande av den moderna studiomiljöns möjligheter. Den tillbakalutade känslan har ersatts av en betydligt mer påträngande energi. Volymen på gitarrerna har skruvats upp ett snäpp eller två.

När det är sagt, bör det dock påpekas att stilbytet egentligen inte är så radikalt som det kan tyckas vid första lyssningen. För även om ljudbilden och infallsvinkeln är ny handlar det i grund och botten om Steven Collins fantastiska låtar och sång.

Collins har använt de senaste åren till att skriva och finslipa låtar och han har nått ytterligare en nivå den här gången. Lyssna till exempel på bluesiga »No Sugar«, den majestätiska »I Will Tremble« eller vackra »Catch Me If I Should Fall«. Det är utan tvekan låtskriveri på högsta nivå!

2014 års version av Deadman har visserligen vuxit fram och formats i studion, men sedan knappt ett år har ett fyramanna-band utkristalliserat sig och testat flygförmågan hemma i Texas. I samband med utgivningen av »The Sound and the Fury« ger sig bandet ut på en omfattande Europa-turnè med början den 23 oktober.

Deadman har som sagt funnits i ett par skepnader tidigare. I början av 2000-talet producerade Mark Howard (U2, Bob Dylan, Daniel Lanois, Lucinda Williams), två Deadman-album, »Paramour« (2001) och »Our Eternal Ghosts« (2004). Det då Dallas-baserade bandet bestod av Steven Collins och hans dåvarande fru. Skivorna fick strålande kritik, bandet turnerade flitigt i USA och Europa och sedan rasade allt. Bandet sprack, äktenskapet likaså. Deadman tystnade precis när de var på väg att slå igenom stort.

Steven Collins slickade såren, flyttade till Austin, skrev nya låtar och började sakteliga bygga upp ett nytt Deadman med rutinerade musiker som delade Collins vision. Liveplattan »Live at Saxon Pub« och studioalbumet »Take Up You Mat and Walk« blev båda stora framgångar framför allt i Europa och i synnerhet i Sverige där båda plattorna till och med figurerade på försäljningslistan. Deadman gjorde även flera bejublade turnéer.

Men nu är det alltså ett nytt kapitel i berättelsen om Deadman som gäller. »The Sound and the Fury« är ett vackert och stolt, fyllt av gnistrande diamanter för den som ger sig tid att lyssna.

1. The Sound and the Fury
2. No Sugar
3. The Rich Man and the Poor Man
4. Is This The World We Want?
5. Ozymandias
6. I Will Tremble
7. Raise Up!
8. Catch Me If I Should Fall
9. A Ghost Upon The Water
10. Heaven's Burning

Andra album av Deadman: 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.