The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Glimra
Glimra
(Rootsy.nu)

Pris: 100 SEK

Röstmagin fanns där direkt. Redan de första gångerna Annika Fehling och Ainbusk Singers Bittis Jakobsson och Annelie Roswall sjöng tillsammans satt stämmorna där. De tre rösterna trivdes helt enkelt ihop. Med glädjen att sjunga tillsammans kom även låtarna. Originallåtar, översättningar av favoritlåtar och till och med översättningar av egna låtar. Texter och melodier som passade de tre rösterna och som kändes rätt att sjunga lades till repertoaren och testade med publik. Somliga föll bort andra kom till och snart växte lusten och behovet att spela in en platta.

Gemensamt för nästan alla sånger var att texterna var okomplicerade och vardagsnära. Skrivna utifrån egna erfarenheter och 100% ärliga. Precis som countrylåtar när de är som bäst. När den insikten drabbade Glimra, att de faktiskt skrev countrylåtar på svenska, föll sista pusselbiten inför skivinspelningen på plats.

Glimra ringde upp G2, ett av Sveriges absolut bästa bluegrassband, for till Stockholm för en date och kärlek uppstod. Rösterna, låtarna och de briljanta musikerna i G2 var som gjorda för varandra. Under överinseende av den rutinerade producenten Ollie Olson spelade Glimra och G2 in de tretton låtar som nu blivit den debutplatta som helt enkelt heter…Glimra!

Vad är det då vi hör på debutplattan? Country på svenska? Bluegrass på svenska? Nja, visst påminner instrumenteringen om bluegrass. Och visst har Glimra lyssnat på och inspirerats av såväl Alison Krauss som Dolly Parton. Men i låtskrivande och ton finns det kanske lika mycket svensk visa. Och för all del lite pop. Men vad man ska använda för stilbeteckningar spelar kanske mindre roll. Det är kanske bara så enkelt att avståndet mellan Gotland och Kentucky är mindre än vi trott. Innerlig och ärlig musik kan likaväl komma från Visby som Asheville.

”Jag är hemma här” heter öppningsspåret. Lite längre fram på plattan hittar vi ”Jag far iväg”. Det är förmodligen oavsiktkligt med säger ändå en hel del om Glimra. Ordentligt rotade i skandinavisk, eller kanske rentav gotländsk vis- och folkton, och samtidigt på väg någon annanstans. Sökande och öppna för influenser som de tar till sig och bäddar in i sin egen musik.

Annika Fehling och Annelie Roswall, som har döttrar på samma skola i Visby, träffades hösten 2008. Efter att gått på varandra några gånger under åren och småpratat om väder och vind, men också om musik, insåg både Annika och Annelie att de måste göra något tillsammans. Eftersom Annelies ”Ainbusk” kollega Birgitta ”Bittis” Jakobsson inte heller hade något speciellt för sig just då, bestämde de sig för att träffas och sjunga tillsammans.

2011 satt man upp en julshow på Joda i Visby som blev en succé. Detta gav så klart mersmak och gruppen Glimra hade bildats.

- Det är nytt och spännande och vi inspirerar varandra, säger Bittis. - Till exempel tar jag för första gången upp gitarren. Annelie, som jag jobbat med i många år i Ainbusk, har dammat av sin gamla farfars dragspel och Annika tar för första gången in mandolin på scenen.”När de a capella framför ”Down to the river pray” förenas det bästa av Ainbuskarnas och Fehlings världar – stämsång och soundet av den amerikanska södern, som glittrig nysnö på het och dammig jord”
Vilda Engström, GA


Onsdag den 6 mars släpps Glimras självbetitlande debut album ”Glimra”.

1. Jag är hemma här
2. Regnet faller ner
3. Jag far iväg
4. För en stund
5. Där du är
6. Jag ville jag kunde
7. Låt drömmarna vara kvar
8. Bara en ros
9. Stopp
10. Förändringens sång
11. Ett steg till
12. Sommarsång
13. Gissa din gåta

Andra album av Glimra:


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.