Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Tacka Gud (eller Otis Redding) för Eddie Hinton
Av Lennart Persson

Hans »Yeah Man« hörs i Cameron Crowes nya film »Elizabethtown«, som ett eko frÄn en tid dÄ soulmusiken fortfarande hade skit under naglarna och vilade pÄ röster sÄ otyglat kÀnslosamma att det nÀstan kÀndes som om man kom för lÄngt in i sjÀlen pÄ sÄngarna.

Man skulle ha kunnat tacka Gud för Eddie Hinton.

Är man inte religiöst lagd fĂ„r man vĂ€l istĂ€llet tacka det stora genetiska lotteriet för det mirakel som denne blekt vite sydstatskille med en röst svartare Ă€n natten utgör.

Eller sÄ ska man kanske bara tacka Otis Redding. Utan honom hade den unge Hinton förmodligen aldrig öppnat munnen.

Nu Àr han borta, sedan drygt tio Är, men hans musik finns turligt nog kvar. Och den förvaltas av varsamma hÀnder.

Engelska bolaget Zanes Ă€gare Peter Thompson har nu plockat ihop tre fantastiska arkivutgĂ„vor under titeln »The Songwriting Sessions«. »Dear Y’all« kom för fem Ă„r sedan, »Playin’ Around« kom 2004, i dagarna dök sĂ„ den tredje volymen upp. Och »Beautiful Dream« försvarar definitivt sin plats i trilogin.

HÀr finns sexton tidigare outgivna inspelningar, som tidsmÀssigt strÀcker sig frÄn 1966 till 1980. En del av dem Àr enkla demoinspelningar, avsedda för andra artister, men allt materialet har kÀrleksfullt lyfts till bÀsta möjliga ljudkvalitet. Och Hintons engagemang i lÄtarna Àr sÄ starkt att man inte ens tÀnker pÄ eventuella brister.

Vi fÄr fyra rÄa spÄr, alla covers av R&B-klassiker, med Eddies grupp The 5 Menits. Inspelningarna gjorde 1966 och visar om inte annat vilken kÀrlek Eddie hade till musikstilen. Och hans gitarrspel i versionen av Lee Allens instrumentallÄt »Walking With Me Lee« gÄr definitivt inte av för hackor.

Tre spĂ„r frĂ„n mitten av sjuttiotalet spelades in för att föra fram lĂ„tar skrivna av Hintons vĂ€n Fred Styles, basist i The 5 Menits. FrĂ„n samma tid kommer Hintons demoversion av »Got To Be Good«, som han presenterade för John Hammond Jr inför inspelningen av albumet »Can’t Beat The Kid«, namngett efter en annan Hinton-lĂ„t pĂ„ den plattan. Den samtida Muscle Sholals-session vi tidigare fĂ„tt bland annat »Dear Y’all« frĂ„n ger oss nu en akustisk soloversion av »Beautiful Dream« och en hes, muskulös Hinton-version av »You Left The Water Running«.

HÀr finns ocksÄ ett par spÄr med gruppen The Rocking Horses, inspelade strax efter att albumet »Very Extremely Dangerous« begravts i skivbolaget Capricorns oturliga konkurs. NÄgot Hintons karriÀr aldrig riktigt hÀmtade sig frÄn. Tragiken i detta förstÀrks av ytterligare ett gÀng suverÀna lÄtar avsedda för ett andra, aldrig fÀrdigstÀllt Capricorn-album.

Alla de tre albumen i serien Àr omistliga, kÀrleksfulla sammanstÀllningar av inspelningar ur det Hinton-arkiv som strÀcker sig Ànda tillbaka till sextiotalet. Det Àr album inget soulfan vill vara utan. Thompson berÀttade hÀromÄret för mig om bakgrunden till dem:

- Allt började med att en kompis i New Orleans spelade »Letters from Mississippi« för mig, frÄn en sliten kassett. Musiken gick rakt in i mig, jag lÀste det finstilta pÄ omslaget, tog kontakt med skivbolaget Amalthea i Sverige och gav ut albumet i England.

Vilket ledde till ett första, mÀrkligt möte med Hinton.

– Han bestĂ€mde att vi skulle ses pĂ„ ett rĂ€tt skabbigt motell jag senare förstod lĂ„g bara ett stenkast frĂ„n var han bodde. Jag tog in pĂ„ motellet och ringde till hans rum, varpĂ„ han talade om att han inte kunde trĂ€ffa mig just dĂ„. Efter en timme bestĂ€mde jag mig för att Ă€ndĂ„ gĂ„ och knacka pĂ„ hans dörr, men innan jag hann resa mig frĂ„n sĂ€ngen knackade han pĂ„ min dörr. »Good evening, Mr Thompson« var det första han sa, pĂ„ högdragen överklassengelska. Men sedan lossnade det, speciellt nĂ€r han förstod att jag ocksĂ„ kunde spela gitarr, Ă„tminstone pĂ„ amatörnivĂ„.

VÀnskapen utvecklades och Hinton planerade att spela in ett album med egna versioner av sina lÄtklassiker för Thompson, nÀr han vÀl gjort klart det tredje och sista album hans kontrakt med Bullseye Blues krÀvde.

– TyvĂ€rr dog han innan dess. Jag kommer ihĂ„g den dĂ€r kvĂ€llen, det var en underbar engelsk sommardag, och jag fick en ingivelse att ringa honom. DĂ„ svarade hans styvfar, som upprört berĂ€ttade att de just hittat Eddie död i badrummet. Det var en förfĂ€rlig chock.

LÄngt innan dess hade Thompson frÄgat Eddie om han hade kvar nÄgra gamla inspelningar.

– Han sa alltid att de var borta, men sedan hittade hans mamma massor med tejper undanslĂ€ngda lĂ€ngst in i ett trĂ€dgĂ„rdsskjul. De var insektsĂ€tna, sönderfrĂ€tta och tĂ€ckta med damm, men de blev grunden till min första arkivvolym. Min lilla studio i England var tĂ€ckt av ett tunt lager röd Alabama-jord i minst ett halvĂ„r


Thompson mÄ ha jobbat hÄrt med rengöringen av tejperna, men jag kan svÀra pÄ att den dÀr röda jorden fortfarande finns kvar i musiken.

Jag hör den tala till mig.

Och allt Àr Kalle Oldbys förtjÀnst. Det Àr honom vi ska tacka för att vi i dag vet vem Eddie Hinton Àr. Eller rÀttare sagt var; nÀr man hör hans musik, sÄ fruktansvÀrt intensiv och sÄ totalt nÀrvarande i kÀnslan, Àr det bara sÄ svÄrt att tÀnka sig att han inte lÀngre finns i livet.

Oldby Ă€r vĂ€rldens ledande expert pĂ„ alla de inspelningar som genom Ă„ren kommit ur det nĂ€tverk av musiker, sĂ„ngare, lĂ„tskrivare och producenter vi förknippar med begreppet Muscle Shoals, i sig ett flertal studior i det gudsförgĂ€tna nordvĂ€stra hörnet av Alabama. Det var dĂ€r Hinton verkade, det var dĂ€r de andra musikerna skakade sina huvuden inför hans talang, sĂ„ stor att den inte riktigt fick plats i hans spensliga kropp. Det var dĂ€r han spelade pĂ„ skivor med Solomon Burke, Wilson Pickett, Joe Tex, Bobby Womack och The Staple Singers. Det var dĂ€r han skrev utsökta lĂ„tar som »Breakfast In Bed«, »A Little Bit Salty«, »It’s All Wrong But It’s Alright«, »Cover Me« och »Sure As Sin«; alla helt omöjliga att spela sönder.

NÀr Kalle tog de första stegen för att pÄminna oss om hans existens var emellertid Hinton raskt pÄ vÀg mot ett liv som en neurotisk, nersupen, söndermedicinerad skugga ur det förflutna.

Han hade 1977 gett ut debutalbumet »Very Extremely Dangerous«, en av de mest kÀnslourladdande explosioner som hörts pÄ skiva. Albumet hyllades av kritikerna, men försvann frÄn skivdiskarna efter bara nÄgra veckor, nÀr skivbolaget Capricorn gick i konkurs. Hinton var förkrossad. NÀr hans fru samtidigt lÀmnade honom öppnade sig avgrunden under honom.

Hinton verkar ha varit ett allt för tacksamt offer för livets frestelser. Han tjĂ€nade gott om stĂ„lar. Och levde hĂ„rt pĂ„ lĂ„nad tid. Åren innan »Dangerous« Ă€gnade han Ă„t att mĂ„lmedvetet supa och droga ner sig och nĂ€r han fick erbjudandet om att spela in sitt första album lĂ€r han ha jobbat som stĂ€dare i studion han i sĂ„ fall skulle spela in i. I Barney Hoskins bok »Say It One More Time For The Brokenhearted« berĂ€ttar Dan Penn hur alla i den dĂ€r studioklicken pysslade med sĂ„nt: »En del av oss tog oss igenom med bitar av vĂ„ra hjĂ€rnor intakta, men hos Eddie var det nĂ„got som brast, och han blev aldrig riktigt sig sjĂ€lv igen.«

HÀr i Sverige förde Kalle Oldby en envis kamp för allt som i musikvÀg förknippades med de dÀr studiorna, dÀr sÄ mÄnga kÀnda och okÀnda soulklassiker föddes. Han gjorde det bland annat i mitt fanzine Larm, dÀr han med stor frenesi och vÀldigt spetsig tuschpenna gjorde handskriven sida efter sida med kartlÀggningar av studiomusiker och inspelningar och tips om vilka skivor man skulle leta efter.

Det var förmodligen dÀrför Kalle i början av Ättiotalet blev uppringd av nÄgon pÄ musikförlaget Air Music i Stockholm, som frÄgade om han möjligen var intresserad av att lyssna pÄ ett gÀng inspelningar frÄn amerikanska Muscle Shoals Publishing, gjorda för att övertyga sÄngare runt om i vÀrlden att spela in de lÄtar förlagets kompositörer hade skrivit.

Kassetterna hade förmodligen bara legat och samlat damm i nÄgot hörn. Tills nÄgon entusiast kom pÄ att dÀr nere i SkÄne satt det nÄgon med visst intresse i saken.

Och Kalle var idel öra.

– Jag kommer ihĂ„g det som en hel massa kassetter. Jag slukade allt, men det var speciellt en kassett jag spelade om och om igen. Och nĂ€r jag sedan skickade tillbaka kassetterna ”glömde” jag att skicka tillbaka just den


Det var förmodligen inte nÄgon som noterade att Kalle förlÀngt lÄnet.

- PÄ kassetten fanns lÄtar med Hinton, enkelt inspelade i Muscle Shoals Sound Studios, producerade av Jimmy Johnson. De var knÀckande bra. I det dÀr gÀnget har de alltid gjort vÀldigt fÀrdiga demos, sÄ definitiva att de artister som sedan ska spela in lÄtarna ofta hamnar i precis de arrangemang de hört pÄ demonstrationstejperna, bara för att de inte gÄr att göra bÀttre.

I ungefÀr samma veva blev Kalle uppringd av Dick Cooper, dÄ assistent Ät Muscle Shoals-producenten Barry Beckett. Cooper berÀttade att han »tagit hand om« Hinton, som han kÀnt i hela sitt liv. Cooper hade hittat honom pÄ en busshÄllplats, ensam och hjÀlplöst förvirrad, med alla sina tillhörigheter i nÄgra plastpÄsar. Hinton hade efter skilsmÀssan flyttat hem till sin mamma, men blivit utslÀngd Àven av henne, varpÄ hans mentala ohÀlsa tagit ytterligare ett steg i fel riktning. Cooper skaffade Hinton en enkel bostad, sÄg till att han fick mat och lyckades sÄ smÄningom lotsa tillbaka honom till musiken. Nu fanns början till ett album, visste Kalle nÄgon i Europa som skulle kunna tÀnka sig att ge ut det?

– Jag tyckte att musiken var lite vĂ€l ensidigt rĂ„, men kopplade ihop inspelningarna med de jag hade fĂ„tt frĂ„n det svenska förlaget, och fick pĂ„ sĂ„ vis fram ett mer balanserat album. Sen övertalade jag skivbolaget Amalthea att ge ut det under titeln »Letters From Mississippi«. Hinton var uppenbarligen inte sĂ„ bra pĂ„ att kommunicera, men jag vet att han var tacksam för att vi gav honom en ny chans.

Albumet har varit svÄrÄtkommet de senaste Ären, men stÄr pÄ tur i Thompsons utgivningsschema för Zane.

Albumets ursprungliga utgÄva ledde direkt till albumen »Cry And Moan« och »Very Blue Highway«. Hinton turnerade ocksÄ sporadiskt under den tiden. Och skrev pÄ en, förmodligen, sjÀlvbiografisk bok med titeln »The Man Who Lived With Ghosts«, om en man som vÀxer upp i norra Alabama och till sist Àr sÄ trött pÄ att alla talar skit om honom att han beslutar sig för att iscensÀtta sin egen fejkade död.

Hinton lÀmnade oss pÄ riktigt inte sÄ lÄngt dÀrefter, pÄ sommaren 1995. Mentalt nerbruten och nerknarkad, med en kropp som gett upp, i en hjÀrtattack som inte ens hans omtalade snÀllhet kunde hÄlla stÄngen.

Men musiken finns kvar.


(Delar av den hÀr artikel har för nÄgra Är sedan varit publicerad i tidningen Sonic.)

Läs mer om Hinton, Eddie


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.