Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Buffy Sainte-Marie - en konsekvent protestsÄngerska
Av Magnus Eriksson

HĂ€romdagen skrev jag nĂ„gra rader för att pĂ„minna om Aces utgivning av Joan Baez Vanguard-inspelningar. Men bolaget ser ocksĂ„ till att hĂ„lla Buffy Sainte-Maries musik tillgĂ€nglig. Buffy Sainte-Marie har aldrig varit omstridd pĂ„ samma sĂ€tt som Joan Baez. Hon hade sin indianska hĂ€rkomst. Även om hon tidigt adopterades bort och inte vĂ€xte upp i reservatet, tycktes det höja henne över njugg kritik och felslagna ifrĂ„gasĂ€ttanden. Och Buffy Sainte-Marie var en mer konsekvent protestsĂ„ngerska. Det traditionella materialet utgjorde en mindre del av hennes repertoar, och hon integrerade inte som Joan Baez countryn i sin tidiga musik, utan vĂ€ntade till 1972 med att göra vad som brukar anses som en renodlad countryskiva, »Moonshot«.

Men Ă€ven Buffy Sainte-Marie har gjort en del mindre lyckade saker. Hennes sĂ„ng »I’m Gonna Be A Country Girl Again« gav ett tidstypiskt uttryck för den liberala östkustmedelklassens nostalgiska lĂ€ngtan efter ett enklare liv pĂ„ landet. Ȁr det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„n gĂ„ng« hette den pĂ„ svenska. Lena Andersson hade en stor hit med den som femtonĂ„ring 1970, och hennes utsökta svenska version (med text av ABBA:s skapare Stickan Andersson) var paradoxalt nog radikalare i sin beskrivning av miljömordet Ă€n Buffy Sainte-Maries original. Och »Soldier Blue« Ă€r vĂ€l knappast omistlig?

Men Buffy Sainte-Marie har ocksĂ„ gjort musik av högsta klass. De tre senaste Ace-utgĂ„vorna ger en fin bild av hennes spĂ€nnvidd. Senast kom »It’s My Way!«, sĂ„ngerskans debut-lp frĂ„n 1964. Redan första sĂ„ngen Ă€r lysande, den militanta protesten mot behandlingen av ursprungsamerikanerna i »Now That the Buffalo’s Gone«:

But even when Germany fell to your hands
Consider dear lady, consider dear man
You left them their pride and you left them their land
And what have you done to these ones?
Has a change come about, Uncle Sam,
Or are you still taking our land?
A treaty forever George Washington signed,
He did dear lady, he did dear man.


Sedan relaterar Buffy Sainte-Marie fördragsbrotten och förankrar allt i vĂ„r tid: ”It’s here and it’s now you must help us, dear man, / Now that the buffalo’s gone.«

Skivan innehĂ„ller fler profilerade protestsĂ„nger, bland annat »The Universal Soldier«, och den dödsmĂ€rkta »Cod’ine« dĂ€r Buffy Sainte-Marie talar inifrĂ„n missbrukarens medvetande. Det sĂ€gs aldrig rakt ut att det handlar om en indian, men det ges signaler. SĂ„ngens jag har lytt sina förfĂ€ders förbud mot alkohol, och hon har varnats för staden. Men hon faller, och sĂ„ngen ger ytterligare en accent Ă„t Buffy Sainte-Maries kritik av det stora amerikanska folkmordet.

Tre Är senare kom »Fire & Fleet & Candlelight«, en skiva som Àr nÀrmast programmatisk i sin stilblandning. FolksÄnger blandas med protestsÄnger, och vi fÄr Àven en del pÄminnelser om varför den franska chanson-traditionen Àr nÄgot vi kan leva utan. Buffy Sainte-Marie framtrÀder solo i de flesta av sÄngerna, med akustisk gitarr och mungiga. Bruce Langhorne med compadres kopmpar i en sÄng, och sÄ har vi nÄgra orkestreringar, som inte alltid fungerar. »Summer Boy« Àr visserligen en vacker sÄng, och den inleds fint med lite harpknÀppande, men sedan förtÀtas den instrumentala bilden, och Buffy Sainte-Marie tappar den tÀta lyriska glöden i sin sÄng för att hÄlla jÀmna steg med orkestern.

Men hÀr finns ocksÄ en av den amerikanska folksÄngarvÄgens bÀsta sÄnger, Joni Mitchells »The Circle Game«. Buffy Sainte-Marie gör den nÀsta lika bra som Ian & Sylvia. Bara nÀstan, men det rÀcker för att det ska vara bÀttre Àn det mesta.

Den tredje skivan med Buffy Sainte-Marie i det senaste svepet frĂ„n Ace Ă€r countryskivan »Moonshot«. Den markerar ett personligare, och egensinnigare, förhĂ„llande till countryn Ă€n Joan Baez »David’s Album«. Kompet Ă€r suverĂ€nt: Charlie McCoy, David Briggs, Norbert Putnam, Ken Buttrey och gitarristen Billy Sanford. Och sĂ„ Memphis Horns, vilket borgar för en tydligare rhythm & blues- eller soulattack i musiken, inte minst i öppningslĂ„ten »Not the Lovin’ Kind«, som lika gĂ€rna kunde varit inspelad i Muscle Shoals som i Nashville.

I det mer renodlade countrymaterialet sjunger Buffy Sainte-Marie med en nĂ€rmast naivistisk frasering, och allt Ă€r i Ă€rlighetens namn inte bra. Men hĂ€r finns nĂ„gra pĂ€rlor som motiverar ett inköp, som »Native North American Child«, dĂ€r Buffy Sainte-Marie Ă„tervĂ€nder till sitt stora tema, men den hĂ€r gĂ„ngen i en tung inramning som pĂ„minner om vad flera av musikerna nĂ„gra Ă„r tidigare gjorde i Area Code 615. Och sĂ„ framför Buffy Sainte-Marie nĂ„gra sĂ„nger av Mickey Newbury, den innerliga »Sweet Memories« och en rockigare version av »Mister Can’t You See«, som Newbury skrev tillsammans med Townes Van Zandt.

LÄt mig ocksÄ bara, avslutningsvis, nÀmna nÄgra av de andra aktuella Vanguard-utgÄvorna frÄn Ace. DÀr finns »Doc Watson & Son« frÄn 1965, den första skivan med Doc och sonen Merle, och »Doc Watson in Nashville« frÄn 1968, en av de skivor som pekar fram mot vad Doc Watson sÄ smÄningom skulle göra pÄ Sugar Hill.

DÀr finns ocksÄ ett par antologier. »Duets« innehÄller just duetter, bÄde sÄnger av fasta duor som Ian & Sylvia och Richard & Mimi Fariña, men Àven mer tillfÀlliga konstellationer som Joan Baez och Donovan.

»Folk Hits« Àr en mer disparat samling dÀr Phil Ochs samsas med Odetta, Judy Collins, Ian & Sylvia och Jim Kweskin Jug Band. Och pÄ »The Vanguard Folk Rock Album« finns material som speglar folkmusikvÄgens tidiga dragning Ät en mer rockintegrerad estetik.

Läs mer om Sainte-Marie, Buffy


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.