Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Föredömligt kompromisslös
Av Mark Andersson

Det börjar bli tĂ€tt mellan sverigebesöken för Israel Nash. SĂ„ ofta gĂ€star han vĂ„ra breddgrader att den vĂ€rsta upphetsningen över artistens smĂ„tt briljanta americana vid det hĂ€r laget torde ha mattats nĂ„got. Det Ă€r som det Ă€r med den saken – noll och intet.

Nash Ă€r nĂ€mligen ovillig att vila pĂ„ gamla meriter och lĂ„ter hĂ€r luckra upp fjolĂ„rets monstruösa jamaftnar, konstruerade kring senaste albumet Israel Nash’s Rain Plans för ett mer löst sammansatt pottpurri av den tre verk unga utgivningen.

Det ger en kvĂ€ll dĂ€r Nash och det i vanlig ordning klanderfria bandet – dĂ€r gitarristen Nik Lee och Eric Swansons förtrĂ€ffliga steel guitar tillĂ„ts stort och vĂ€lkommet spelrum – styr om och vĂ„gar utelĂ€mna de mest sjĂ€lvklara av publikfriande kort som Fool’s Gold och Louisiana, till förmĂ„n för en stillsamt omarrangerad Evening, suggestiva och sĂ€llan vĂ€drade Wichita och en explosiv tolkning av Pink Floyds Fearless.

Visst uteblir nÄgot av dynamiken i brytpunkten mellan Àldre kompositioner och bitarna frÄn fjolÄrsgiven, sÄ bundna Àr de sistnÀmnda till sitt albumkontextuella flöde. Men det Àr ocksÄ petitesser i sammanhanget, som med rÄge vÀgs upp av de elektriska kvaliteter, inneboende i sÄvÀl instrumentalt hantverk som komponerande som hÀr fÄr fritt utlopp.

Med fÄ undantag sker vÀxelverkan mellan uttrycken ocksÄ tÀmligen sömlöst och bidrar med önskvÀrd tydlighet till att blottlÀgga de mÄnga skiftningarna i Nashs konstnÀrsskap. Det skÀnker frÀschör Ät en artist som omedelbart igenkÀnningsbar och föredömligt kompromisslös fortsÀtter att övertyga.

Läs mer om Nash Gripka, Israel


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.