Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Dansken som brukar jämföras med Ray Charles
Av Rune Häger

Thorbjørn Risager är ett tungt namn Europa runt, om man hör till de kretsar där man helst av allt lyssnar på »americana«, som bygger på blåaste blues, rökig rock och svettig soul.

Vi har inte många namn i Europa som gör den här musiken så övertygande som Risager. Och både här och i USA har han hittills fått lysande recensioner för sina låtar. Det som får oss recensenter att jubla är kanske framför allt hans sätt att framföra dem. Hans röst är full av energi och han har en briljant teknik när han sätter texterna. Som Ray Charles, har det sagts mer än en gång i media världen runt.

Thorbjørn Risager och hans band är ute på vägarna i ett dussintal länder varje år. Man spelar då på över 100 olika ställen.

Egentligen ville han bli skollärare och hade utbildningen klar, när han insåg att det var musiken han skulle ägna sig åt. Då hade han spelat saxofon sedan 12-årsåldern, tills en släkting fick honom intresserad av B B King och gitarren blev hans vapen.

Han skrev in sig på RMC, Rytmisk Musikkonservatorium, i Köpenhamn och han började också att skriva egna låtar. Över 40 av dem finns inspelade på olika CD-utgåvor.

Idag är han 38 år och på tal om siffror: det handplockade bandet bildades 2003 och har sedan dess bestått av samma medlemmar så när som på två byten.

Den närmsta tiden är Risager i farten:
– Den 6 och 7 december spelar han och hans 7-mannaband på Victoria i Malmö. Den 27 december hörs man på Mejeriet i Lund.
– Bandet har ett nytt skivkontrakt som innebär att man i mars släpper en ny platta på det internationella bolaget Ruf Records.
– Man jobbar för fullt i Medley-studion i Köpenhamn med att färdigställa den nya plattan.

Läs mer om Risager, Thorbjørn


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.