Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Bobby Bare Jr vet hur man tar en scen i besittning
Av Lennart Persson

Bobby Bare Jr Àr i Skandinavien just nu och spelningar i Oslo och Göteborg Àr redan avverkade. Stockholm, Halden, Lund och Köpenhamn ÄterstÄr denna gÄng. Om ni inte har chans att se honom denna gÄng, lÄt oss hoppas att han snart ÄtervÀnder.

För Bobby Bare Jr ska man definitivt inte missa; det hÀr Àr en man som vet hur man tar en scen i besittning.

Han började ocksÄ sina studier tidigt. Bobby Jr:s första musikaliska minne Àr att han sitter pÄ scenen och ser och hör sin far framtrÀda inför sin publik. Och han vill, naturligtvis, vara precis som sin far.

Det skulle kosta honom floder av svett, nÄgra tÄrar och ett antal mil pÄ vÀgarna för att ta sig dit.

Men sin första hit hade han för mer Ă€n trettio Ă„r sedan. DĂ„ var han fem och sjöng med pappan, pĂ„ sextio- och sjuttiotalen framgĂ„ngsrik countrysĂ„ngare med hits som »Detroit City«, »500 Miles Away From Home«, »Marie Laveau« och »Daddy What If«. Det Ă€r pĂ„ den senare listtopparen vi kan höra unge Junior. Det var 1973 och tillsammans med hela familjen följdes framgĂ„ngen Ă„ret dĂ€rpĂ„ upp med albumet »Singin’ In The Kitchen, Bangin’ On The Pots And Pans«.

»Om tjugo Är kommer han att skÀmmas sÄ mycket för det hÀr att han kommer att stÀmma mig«, sÀger Senior i början av »Daddy What If«, men istÀllet blev det starten pÄ en i dag högst lovande karriÀr. Riktigt, riktigt bra blev Bobby Jr med sitt tredje album »Young Criminals Starvation League«, som kom för tvÄ Är sedan. PÄ de tidigare albumen hade han varit valpigt gapig och vÀl grabbig, men dÀr stiger han fram med ett gÀng lÄtar som ger utrymme för sÄvÀl humorn som den smÀrta den ofta kommer ur. Ett exempel Àr den sorgsna lÄten om en plattbröstad flicka frÄn Maynardville, sÄ fylld av sjÀlvförakt och utanförskap att man fÄr tÄrar i ögonen nÀr man hör den.

– I varje lite hĂ„la finns det alltid, pĂ„ varje high school, en ”goth chick” som Ă€r ensam och utstött och ibland sjĂ€lvmordsbenĂ€gen. Jag har mött hundratals sĂ„dan, de kĂ€nner sig alla utstötta, och de Ă€r alla mina vĂ€nner. Jag skrev lĂ„ten för dem, berĂ€ttade han för mig.

KritikerframgÄngarna banade vÀg för ett första Sverigebesök; jag minns en vÀldigt intensiv och vÀldigt svettig konsert pÄ Mejeriet i Lund. Ytterligare en SverigevÀnda tidigare i Är befÀste riktigheten i hans yrkesval. Fast förÀldrarna försökte, naturligtvis, till en början styra in honom pÄ en helt annan sorts karriÀr.

– Jag och mina syskon upptrĂ€dde mycket med vĂ„r far nĂ€r vi var smĂ„. Åtminstone för nĂ„gra Ă„r. Sedan beslöt vĂ„ra förĂ€ldrar sig för att det kanske var bĂ€ttre för oss att inte göra det; det ville vĂ€l inte att vi skulle sluta som tolvĂ„riga, nerknarkade föredettingar. IstĂ€llet satsade de pĂ„ vĂ„ra utbildningar; jag har sjĂ€lv en examen i psykologi. Men jag kunde naturligtvis inte hĂ„lla mig frĂ„n musiken, samma dag jag tog min examen gav jag mig ut pĂ„ vĂ€garna.

Och han Àr övertygad om att det var den dÀr allra första skivinspelningen som drev honom dit.

– Vi gjorde den i RCA:s Nashville-studio, dĂ€r Elvis gjorde alla sina klassiska inspelningar. Shel Silverstein var med i studion, och jag kommer ihĂ„g att han kittlade mig och skojade med mig medan jag sjöng.

Han har senare tackat för det stödet med sin version av Silversteins lÄt »Painting Her Fingernails«; en framtida ensamhetsklassiker.

– Shel har alltid varit mitt bĂ€sta stöd. Han kollade allt jag gjorde, Ă€nda fram till sin död hĂ€romĂ„ret. Vi skrev till och med en lĂ„t ihop till mitt första album. ”Painting Her Fingernails” Ă€r en alldels för vacker sĂ„ng för att glömmas bort. Jag hittade lĂ„ten i min fars arkiv, inspelad och klar, men aldrig utgiven.

Komikern och lĂ„tskrivaren Silverstein – han skrev bland annat »Sylvia’s Mother” Ă„t Dr Hook & The Medicine Show – var inte den ende ur Nashvilles countryaristokrati den unge Bare mötte under sin uppvĂ€xt. George Jones och Tammy Wynette var familjens nĂ€rmaste grannar, men det han mest kommer ihĂ„g Ă€r pappans nattliga pokerpartier, med Willie Nelson och Billy Joe Shaver och alla de andra legendariska lĂ„tskrivarna.

Han jÀmför livet i ett turnerande rockband med livet pÄ andra sidan lagen.

– Det Ă€r ibland liten skillnad pĂ„ att vara gangster och att vara rockmusiker. Man kommer undan med ungefĂ€r samma saker. Man kĂ€nner sig som en gangster – man rullar in i en stad, serveras mat, dricker sĂ„ mycket gratissprit man kan, trĂ€ffar de vackraste kvinnorna och lĂ€mnar stan med pengar i fickorna


Fast han Ă€r inte alltid sĂ„ machotuff i sin musik. PĂ„ »Young Criminals Starvation League« finns till exempel den fantastiskt ömsinta, totalt klassiska kĂ€rleksĂ„ngen »I’ll Be Around«.

– Kanske ett tecken pĂ„ mognad? »I’ll Be Around« skrevs till min flickvĂ€n, som tĂ€nkte flytta till Kalifornien, dĂ€r hon har en massa celebra vĂ€nner. Den var mitt sĂ€tt att sĂ€ga »go there, be a loud ass, do your thing, when you come back I’ll still be here, right where you left me«.

– Hon flyttade aldrig. Men gjorde Ă€ndĂ„ slut med mig


Svaret pĂ„ det blev »The ending« – med den misĂ€rpoetiska textraden »lipstick dried on the coffee cup, stuck to my heart and won’t rub of« – och den mörka »Bullet Through My Teeth«, ohygglig rakt igenom.

– Den Ă€r skriven till samma flickvĂ€n, som aldrig lyssnade pĂ„ mig. Den Ă€r ett sjĂ€lvmordsbrev. »Du skulle inte ens mĂ€rka om jag satte en kula i huvudet medan jag lĂ„g i sĂ€ngen sidan om dig«.

Fast pÄ uppföljaren »From The End Of Your Leash« (Bloodshot) frÄn i Är verkar han vara hÀftigt förÀlskad igen. Till den har han nÀmligen skrivit en klassisk hundlÄt. Ingen »Walking The Dog«, inget sÄnt dÀr tjafs om att gÄ ut med hunden i parken, nÀ, mer en sÄn dÀr sniffa-matte-under-kjolen-hundlÄt. En nÀstan patologiskt kvinnotillbedjande, nÄgon skulle kanske kalla det sexistisk, sak. Sinnesförvirrad, helt klart. Men god i tanken, och vÀldigt villig i köttet. Likt andra dreglande, svansviftande favoriter som The Stooges vilt ylande »I Wanna Be Your Dog« eller Eldkvarns egen variant pÄ temat, »Din lilla hund«.

DÀr nÄgonstans befinner sig Bare Jr. Och »Your Adorable Beast« kvalar in som min tredje bÀsta kÄthundslÄt hittills, Ett klassiskt stycke underkastelse, en glÀfsande önskedröm om att bli lika delar dominerad och beundrad.

I look cute
at the end of your leash
your adorable beast
as I salivate on your shoes

I utbyte erbjuder han vissa tjÀnster, nÄgon av dem sexuell.

I’ll chase your enemies away
lick your mama’s face
And I’ll only wag my tail
when I’m with you

Men ocksÄ kÀrlek av det oreserverade, ovillkorliga slaget. UngefÀr som den man fÄr av hundar sÄ lÀnge skÄlen fylls pÄ med mat.

If you are wounded
I will lick it
If you feed me
I won’t forget it
If I mess upp
just rub my nose in it

Att hundar ofta Àr osannolikt korkade, pÄ grÀnsen till förblindat sinnesslöa, gravt sjÀlvutplÄnande varelser det vet vi. Men att vi mÀnniskor, nÀr vi Àr upp över öronen förÀlskade, beter oss precis likadant Àr vi kanske inte lika medvetna om.

Fast Bobby Bare Jr vet.

Han inser naturligtvis ocksÄ att ingen av Söderns countrystationer skulle spela en sÄdan lÄt. Vilket han skiter i. Men sÄ var det ju heller inte i första hand countrymusiken som fick fart pÄ honom.

– The Replacements »Let It Be«, REM:s »Reckoning« och The Smiths »Meat Is Murder«. Det var skivorna jag spelade hela tiden nĂ€r jag gick pĂ„ college. Och plattorna med Ministry, speciellt livealbumet »In Case You Didn’t Feel Like Showing Up». Den musiken förflyttade mig lĂ„ngt, lĂ„ngt bort.

LÄngt frÄn Nashville


– Egentligen inte. Folk tror att bara för att man vĂ€xer upp i Nashville sĂ„ Ă€r man totalimpregnerad med countrymusik, men sĂ„ Ă€r det naturligtvis inte. Det Ă€r inte svĂ„rare att fĂ„ tag pĂ„ plattor med Smashing Pumpkins eller Big Star Ă€n med Johnny Cash och Bobby Bare. Det finns massor av AC/DC-plattor i skivaffĂ€rerna och jag sĂ„g Black Flag live 1987. I Nashville, Tennessee. Henry Rollins sa att han ville ge mig stryk, för att jag var full och störig.

–Folk tror att det enda vi gör i Nashville Ă€r att vi klĂ€r oss i cowboyklĂ€der och gĂ„r och ser Minnie Pearl pĂ„ The Opry. SĂ„ Ă€r det INTE. DĂ€remot har jag trĂ€ffat Steve Earle pĂ„ en Radiohead-spelning.

Junior gör lika fördomsfritt slackercountry av The Smiths »What Difference Does It Make”«och befriar den i ett svep frĂ„n all sin brittiska gnĂ€llighet. Och ger Ă€nnu en fingervisning om att det inte var lĂ„tarna som var felet med det bandet.

– Jag sĂ„g The Smiths pĂ„ sommaren 1985 och jag har Ă€lskat dem sedan dess. Mest för Morrisseys texter; jag har aldrig i musiken stött pĂ„ en större, mer absurd komiker. »I smoke because I’m hoping for an early death, and I really need something to cling to«. Det Ă€r fantastisk komik. Och egentligen, om man skrapar lite pĂ„ ytan, sĂ„ Ă€r deras musik simpel rockabilly, eller ren hillbilly.

Det finns ocksÄ en livaktig scen för den alternativa countrymusiken i Nashville. Med Earle och Lucinda Williams nÄgonstans i mitten, och gruppen Lambchop som nÄgot slag stÀndigt nÀrvarande spöke. Och den musik Junior numera gör kÀnns som en naturlig produkt av den scenen.

– KursĂ€ndringen kĂ€ndes naturlig. Jag hade gjort ett par elektriska, rockbaserade album med min vanliga grupp och ville göra nĂ„got annat. Bloodshot Records ville ha en akustisk platta och det gav mig en chans att jobba med nĂ„gra speciella mĂ€nniskor. Producenten Mark Nevers, som Ă€r fantastisk, och nyckeln till hela inspelningen. Jag hoppas att jag aldrig nĂ„gonsin behöver göra en platta som han inte producerar. Och sĂ„ fick jag jobba med Tony Crow, som var den jag skrev mina första lĂ„tar tillsammans med pĂ„ Ă„ttiotalet. Tony tog sedan med sig ett par Lambchop-kompisar; steelgitarristen Paul Niehaus och trummisen Paul Burch.

– Lambchop Ă€r en sĂ„ speciell grupp, det Ă€r minst trettio olika musiker som Ă€r medlemmar, frĂ„n och till. Det Ă€r svĂ„rt att hitta ett band i Nashville som inte har nĂ„gon medlem som ocksĂ„ Ă€r med i Lambchop


– Och sĂ„ Ă€r det en kick att fĂ„ jobba med en blĂ„ssektion, det hade jag aldrig gjort förut. Och de var sĂ„ jĂ€kla skickliga. Allt var oerhört laidback. Redan den dĂ€r första gĂ„ngen. Varje spĂ„r pĂ„ »Young Criminals Starvation League« spelades in tio minuter efter att musikerna först hörde min lĂ„t. Allt gjordes pĂ„ en vecka och jag har sĂ€llan haft sĂ„ roligt.

Man förstÄr att han fortsatte samarbetet. Musikens lite mer dÀmpat akustiska sound kÀnns som skapat för att ge de mer innehÄllsrika texterna en chans att bÀttre gÄ fram till lyssnarna.

– NĂ€r man gör en sĂ„ pass nertonad platta, sĂ„ har man en möjlighet att locka in dem i musiken istĂ€llet för att antasta dem. IstĂ€llet för att jaga dem med volym kan man fĂ„ dem att luta sig fram för att uppfatta vad man sjunger om. Jag inbillar mig att jag blivit en bĂ€ttre lĂ„tskrivare med Ă„ren, och orden blir viktigare och viktigare. Jag Ă€lskar att skriva texter.

– De flesta lĂ„tarna pĂ„ »League« var sĂ„dana jag inte kunnat anvĂ€nda med mitt rockband. Men det roliga var att efter att plattan var fĂ€rdig sĂ„ hamnade flera av lĂ„tarna Ă€ndĂ„ i gruppens repertoar! Och de lĂ€t precis lika slamriga och aggressiva som nĂ„got annat i den.

Han vill heller inte lova att det handlar om en permanent kursÀndring.

– Det hĂ€r Ă€r egentligen inget nytt spĂ„r. Det bara verkar sĂ„. PĂ„ mina tidigare rockplattor har det alltid funnits inslag av sĂ„dan hĂ€r »psychedelic melancholy«.

– Det nya Ă€r bara att man för första gĂ„ngen kan höra alla orden.

Läs mer om Bare Jr, Bobby


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.