Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
DVD-tips, del 5
Av HĂ„kan Olsson

Roots Of Cajun & Zydeco Music
Jai eté au bal (I Went to the Dance)

(Brazos Films/Arhoolie, DVD)

Den hÀr 84 minuter lÄnga filmen gjordes redan pÄ Ättiotalet och ger en bild av cajun och zydeco och livet i Louisiana som sÀkerligen inte stÀmmer lÀngre. PÄ femton Är hinner det hÀnda mycket, Àven i Louisiana Àven om klockan verkar att gÄ lite lÄngsammare dÀr. Trots denna lilla reservation Àr »Jai eté au bal« en helt oemotstÄndlig film, som varje gÄng jag ser den förstÀrker min lÀngtan att Äka till »cajun country« i sydvÀstra Louisiana pÄ lÄngsemester.

Filmen Àr gjord av skivbolaget Arhoolies Àgare Chris Strachwitz tillsammans med Les Blank & Maureen Gosling, ett team som uppenbarligen redan innan filmningen var extremt kunniga och pÄlÀsta. Infallsvinkeln Àr seriös, det handlar nÀstan uteslutande om musiken och den behandlas pÄ ett synnerligen seriöst sÀtt. Men tack vare alla de fantastiskt fÀrgstÀrka personer som som figurerar i filmen blir det aldrig torrt. LÄngt ifrÄn.

Intervjuer och liveinslag med storheter som Clifton Chenier, Queen Ida, Rockin’ Sidney, Balfa Brothers, D.L. Menard, Michael Doucet & Beausoleil, Boozoo Chavis och mĂ„nga andra varvas med historiska inslag om pionjĂ€rer som Joe Falcon, Amede Ardoin och Iry Lejeune. Ljud- och bildkvalitet Ă€r kanske inte alltid den ultimata, men det Ă€r helt likgiltigt nĂ€r musiken kommer igenom med den enorma kraft som den gör hĂ€r. En kraft som som sĂ„ lĂ€tt försvinner nĂ€r cajun- och zydecomusiker hamnar i inspelningsstudior. Men hĂ€r Ă€r de fĂ„ngade i rĂ€tt miljö och det blir bara sĂ„ oerhört bra.

RĂ€tt miljö, ja »Jai etĂ© au bal« handlar som sagt ganska strikt om musik. ÄndĂ„ Ă€r det bilderna av det landskap och de miljöerna dĂ€r musiken skapas som gör lĂ€ngtan att resa till Eunice, Lafayette och Opelousas sĂ„ stark. TĂ€nk att tillbringa en kvĂ€ll pĂ„ Fred’s Lounge i Mamou (om det nu finns kvar) med en rejĂ€l laddning »crawfish boil«, nĂ„gra kalla pilsner och ett hett cajunband pĂ„ scenen. Det hade varit nĂ„got! Men om nu pengarna och tiden inte rĂ€cker till det sĂ„ Ă€r den hĂ€r DVD:n inte sĂ„ dum heller.

DVD-versionen av »Jai eté au bal« gavs ut 2002 av Arhoolie och om inte annat gÄr den att bestÀlla frÄn www.arhoolie.com.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.