Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Rosanne Cash på väg till Skandinavien
Av Peter Söderlind

Hej Rosanne. Känns bra att vi fått till denna intervju innan din kommande Skandinavien-turne. Vi är glada att du kommer tillbaka till Skandinavien, det var mycket uppskattat sist du spelade här. Hur tycker du själv att det är att komma hit på turné?


Jag ÄLSKAR att åka till Skandinavien! Publiken är kunnig, musikaliskt intelligent och mycket uppskattande. Jag förvånas av hur mycket ni skandinaver känner till om amerikansk roots-musik, och inte bara de stora namnen, utan att ni känner till de små artisterna och historien kring denna genre. Det är ett sant nöje att få uppträda inför en sådan publik, det känns som en delad upplevelse.


Hur ser uppsättningen ut på kommande spelningar? Är din man John Leventhal med dig som gitarrist?


Ja, John är med mig. Vi har spelat i denna duo-uppsättning en hel del och vi älskar att göra det. Det finns en intimitet som man inte får med ett helt band (Även om jag verkligen gillar att spela med mitt band). John är som ett helt band bara han.


När jag mötte Kris Kristofferson i november i Malmö förra året så berättade Kris hustru Lisa att du skulle spela in en av Kris sånger tillsammans med Willie Nelson. Skulle du vilja berätta lite om det, och vilken sång det i så fall handlade om?


Ja, jag spelade in Kris sång »Please don't tell me how the story ends«. Att sjunga med Willie är verkligen en upplevelse. Hans frasering är mycket... UNIK, och det är ingen överdrift! Sången blev mycket vacker, tycker jag. Vet bara inte när den kommer att släppas.


Läste att ditt kommande album förmodligen kommer ut i september. Ser verkligen fram emot det. Finns det något tema i detta album och kan vi hoppas på att få höra någon av de nya låtarna när du kommer hit?


Det är definitivt ett tema: Södern. Alla låtar handlar om människorna, platserna, historierna, drömmarna, förlusterna, dåtid och framtid - i den amerikanska södern. Memphis dyker upp ofta, liksom Mississippi, Arkansas, Alabama... John och jag har skrivit alla låtarna tillsammans, faktiskt första gången vi har gjort ett helt allbum ihop. Jag är mer förväntansfull inför detta album än jag har varit inför något av mina tidigare album. Det är ett väldigt rikt, swampy, landskap av sånger, inspirerat av deltat, och annat.


De flesta känner till listan. Listan av sånger som din far Johnny gav till dig med sånger han ville att du skulle bära med dig. Hur skulle din egen lista till dina egna barn se ut, och skulle det vara en stor skillnad mot den lista du fick?


Ja, delvis annorlunda. Jag växte upp i en annan era, i Kalifornien, lyssnandes på the Beatles och Creedence Clearwater Revival och Blind Faith och Crosby, Stills, Nash and Young, och the Byrds... för att nämna några. Så jag skulle på min egen lista ha med sånger av Neil Young, några av John Fogerty, några av Bob Dylan och Springsteen. Men, det kommer naturligtvis att finnas överlappningar med min pappas lista: »Long black veil«, plus några några låtar av Carter Family och Hank Williams.


Du är varmt välkommen tillbaka Skandinavien Rosanne!


Tack Peter! John och jag ser så mycket fram emot att komma. (Vi kommer också att tillbringa vår bröllopsdag i Köpenhamn när vi har en dag ledigt!)


För alla läsare av denna intervju vill jag bara nämna att jag kommer att träffa Rosanne för en längre intervju när hon kommer hit till Sverige. Vi kommer då att prata mer om Johnny Cash, så till er som har en fråga som ni vill att jag ska ställa, skicka in den till mig så ska jag välja några av frågorna. Ni kan maila mig på rootsy.peter@gmail.com.


Rosanne Cash – Scandinavia 2013:
25 April 2013 – Trondheim, Norway (Nidaros Blues Festival)
29 April 2013 – Copenhagen, Denmark (DR-Studie 2)
01 Mai 2013 – Malmo, Sweden (KB)
02 Mai 2013 – Gothenburg, Sweden (Pustervik)
03 Mai 2013 – Oslo, Norway (Kulturkirken JAKOB)
04 Mai 2013 – Stockholm, Sweden (Sodra Teatre)
06 Mai 2013 – Helsinki, Finland (The Old Student House)

Läs mer om Cash, Rosanne


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.