Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Rosanne Cash pÄ vÀg till Skandinavien
Av Peter Söderlind

Hej Rosanne. KÀnns bra att vi fÄtt till denna intervju innan din kommande Skandinavien-turne. Vi Àr glada att du kommer tillbaka till Skandinavien, det var mycket uppskattat sist du spelade hÀr. Hur tycker du sjÀlv att det Àr att komma hit pÄ turné?


Jag ÄLSKAR att Ă„ka till Skandinavien! Publiken Ă€r kunnig, musikaliskt intelligent och mycket uppskattande. Jag förvĂ„nas av hur mycket ni skandinaver kĂ€nner till om amerikansk roots-musik, och inte bara de stora namnen, utan att ni kĂ€nner till de smĂ„ artisterna och historien kring denna genre. Det Ă€r ett sant nöje att fĂ„ upptrĂ€da inför en sĂ„dan publik, det kĂ€nns som en delad upplevelse.


Hur ser uppsĂ€ttningen ut pĂ„ kommande spelningar? Är din man John Leventhal med dig som gitarrist?


Ja, John Ă€r med mig. Vi har spelat i denna duo-uppsĂ€ttning en hel del och vi Ă€lskar att göra det. Det finns en intimitet som man inte fĂ„r med ett helt band (Även om jag verkligen gillar att spela med mitt band). John Ă€r som ett helt band bara han.


NÀr jag mötte Kris Kristofferson i november i Malmö förra Äret sÄ berÀttade Kris hustru Lisa att du skulle spela in en av Kris sÄnger tillsammans med Willie Nelson. Skulle du vilja berÀtta lite om det, och vilken sÄng det i sÄ fall handlade om?


Ja, jag spelade in Kris sĂ„ng »Please don't tell me how the story ends«. Att sjunga med Willie Ă€r verkligen en upplevelse. Hans frasering Ă€r mycket... UNIK, och det Ă€r ingen överdrift! SĂ„ngen blev mycket vacker, tycker jag. Vet bara inte nĂ€r den kommer att slĂ€ppas.


LÀste att ditt kommande album förmodligen kommer ut i september. Ser verkligen fram emot det. Finns det nÄgot tema i detta album och kan vi hoppas pÄ att fÄ höra nÄgon av de nya lÄtarna nÀr du kommer hit?


Det Àr definitivt ett tema: Södern. Alla lÄtar handlar om mÀnniskorna, platserna, historierna, drömmarna, förlusterna, dÄtid och framtid - i den amerikanska södern. Memphis dyker upp ofta, liksom Mississippi, Arkansas, Alabama... John och jag har skrivit alla lÄtarna tillsammans, faktiskt första gÄngen vi har gjort ett helt allbum ihop. Jag Àr mer förvÀntansfull inför detta album Àn jag har varit inför nÄgot av mina tidigare album. Det Àr ett vÀldigt rikt, swampy, landskap av sÄnger, inspirerat av deltat, och annat.


De flesta kÀnner till listan. Listan av sÄnger som din far Johnny gav till dig med sÄnger han ville att du skulle bÀra med dig. Hur skulle din egen lista till dina egna barn se ut, och skulle det vara en stor skillnad mot den lista du fick?


Ja, delvis annorlunda. Jag vĂ€xte upp i en annan era, i Kalifornien, lyssnandes pĂ„ the Beatles och Creedence Clearwater Revival och Blind Faith och Crosby, Stills, Nash and Young, och the Byrds... för att nĂ€mna nĂ„gra. SĂ„ jag skulle pĂ„ min egen lista ha med sĂ„nger av Neil Young, nĂ„gra av John Fogerty, nĂ„gra av Bob Dylan och Springsteen. Men, det kommer naturligtvis att finnas överlappningar med min pappas lista: »Long black veil«, plus nĂ„gra nĂ„gra lĂ„tar av Carter Family och Hank Williams.


Du Àr varmt vÀlkommen tillbaka Skandinavien Rosanne!


Tack Peter! John och jag ser sÄ mycket fram emot att komma. (Vi kommer ocksÄ att tillbringa vÄr bröllopsdag i Köpenhamn nÀr vi har en dag ledigt!)


För alla lÀsare av denna intervju vill jag bara nÀmna att jag kommer att trÀffa Rosanne för en lÀngre intervju nÀr hon kommer hit till Sverige. Vi kommer dÄ att prata mer om Johnny Cash, sÄ till er som har en frÄga som ni vill att jag ska stÀlla, skicka in den till mig sÄ ska jag vÀlja nÄgra av frÄgorna. Ni kan maila mig pÄ rootsy.peter@gmail.com.


Rosanne Cash – Scandinavia 2013:
25 April 2013 – Trondheim, Norway (Nidaros Blues Festival)
29 April 2013 – Copenhagen, Denmark (DR-Studie 2)
01 Mai 2013 – Malmo, Sweden (KB)
02 Mai 2013 – Gothenburg, Sweden (Pustervik)
03 Mai 2013 – Oslo, Norway (Kulturkirken JAKOB)
04 Mai 2013 – Stockholm, Sweden (Sodra Teatre)
06 Mai 2013 – Helsinki, Finland (The Old Student House)

Läs mer om Cash, Rosanne


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.