Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
FrĂ„n Scandic i Örebro till stora scenen pĂ„ Peace & Love i BorlĂ€nge!
Av Peter Söderlind

Scandic Crown hotell i Örebro den 19 april i Ă„r, knappt en halvtimma sedan Deadman gĂ„tt av scenen i kristallsalongen pĂ„ övre plan. Det mĂ„nga vĂ€ntat pĂ„ men inte ville höra kom till oss i hotellbaren. Vid besked som skakar om tillvaron sĂ„ uppskattar man de personer som finns i ens nĂ€rhet, tillsammans med Steven Collins blev dĂ€rför barhĂ€nget denna första turnĂ©kvĂ€ll till en fin minnesstund och ett tillfĂ€lle att reflektera över musikens betydelse i vĂ„ra liv. Kommer inte ihĂ„g vem i Deadman som kom ned till baren och meddelade att Levon Helm gĂ„tt bort under dagen, kommer bara ihĂ„g att Steven och jag tyst höjde vĂ„ra glas med whisky. Musikhistorien förĂ€ndras inte men upplevelsen av musiken gör och efter denna kvĂ€ll finns ytterligare en dimension i tonerna frĂ„n The Band, en dimension med sorgband. Till och med Highland Park har numera en anknytning till bandet, doft och smak Ă€r ett bra sĂ€tt att hĂ€nga upp minnen pĂ„.

Deadman-turnen fortsatte med inslag av hyllning till Levon och i vackra BjursĂ„s pĂ„ Dössberget tog denna hyllning ett stort steg fram. Representanter frĂ„n Peace & Love Festivalen fanns i publiken och skulle för första gĂ„ngen uppleva Deadmans musik live. Arrangör för kvĂ€llen var Rootsy Live Dalarna med prĂ€sten Jonas Ericson. Tillsammans med Björn Pettersson flödade kreativa tankar med toner frĂ„n bĂ„de Deadman och The Band. Natten avslutades med en vision – Deadman ska vara delaktig i en hyllningskonsert till Levon och The Band pĂ„ Peace & Love i BorlĂ€nge. Nyss hemkommen som delaktig i Rootsys arbete pĂ„ festivalen tĂ€nker jag pĂ„ den utveckling som skedde efter sorgebeskedet pĂ„ Scandic Crown i april och den fina hyllning till Levon och The Band pĂ„ stora scenen pĂ„ lördag. Fram till dess skulle Björn genom sina kontakter göra ett briljant arbete och ordna sĂ„ att Garth Hudson deltar i denna hyllning.

Fredag i den idyll som Àr Bjurfors Hotell och Konferens, och gÄshud i kylig junikvÀll innan lördagens stora spelning. Tillsammans med tre hÀrliga kvinnor och en öl som dominerar all doft frÄn sommarens blommor kan jag konstatera att gÄshuden inte orsakades av kvinnorna eller Bödeln frÄn Hantverksbryggeriet i VÀsterÄs, inte heller frÄn den ovanligt kalla luften. Det som fick hÄret att resa sig var ljudet frÄn ett öppet fönster dÀr Mr Garth Hudson pÄbörjat vad som skulle bli en nÀstan fyra timmars lÄng repetition med Deadman. Stoltheten hos tvÄ av kvinnorna, Laura och Kate var slÄende, deras respektive lirade just nu med en av rockvÀrldens mest klassiska namn. Vi kunde skymta Garth och hans hustru Sister Maud mellan gardinerna och vi önskade inget annat Àn att fÄ komma in i vÀrmen orsakad av högoktanigt musikaliskt brÀnsle. En stund senare kommer Björn Pettersson ut, vi fick besked att vi var vÀlkomna in att lyssna pÄ vad som skulle komma att bli en nÀstan tre timmars lÄng seans i rockens anda. Musik handlar mycket om nÀrvaro och att komma in i detta rum fyllt med all utrustning och levande ljus mellan bandet och Garth skapade en stÀmning som man blev fullstÀndigt inbÀddad i, inget annat fanns Àn just detta rum som var sprÀngfyllt av kÀnslor. Garth sjÀlv satt vid sina orglar och styrde upp lÄt efter lÄt med nÄgra snabba tecken med sin hand. Jag satt mitt emot Garth och kunde följa alla rörelser, hans ansikte hade nu en helt annan nÀrvaro och det syndes tydligt hur hela han levde upp i denna miljö. Skillnaden mellan att trÀffa Garth utan instrument och med Àr slÄende, det Àr tvÄ olika personligheter. Kanske var det ocksÄ nÄgot mer denna natt som stÀrkte Garth, det kÀndes onekligen som att Levon var med i rummet och i vars och ens huvud var han sÀkert det. Hörde Björn sÀga dagen efter att detta var en av hans största musikupplevelser och jag Àr benÀgen att hÄlla med.

Det var en lĂ„ng dag som tog slut nĂ€r den nya redan hade börjat, utanför replokalen hade solen börjat titta fram. Garth gick med stapplande steg mot sin stuga medan jag och Leffe sĂ„g till att Sister Maud kom vĂ€lbehĂ„llen hem. TĂ€nkte pĂ„ hur mĂ„nga timmar som gĂ„tt sedan jag hĂ€mtade upp Garth, Sister Maud och deras manager Karen pĂ„ Arlanda för tvĂ„ timmars resa mot vĂ„rt boende. Bjurfors hotell Ă€r en plats som börjar fĂ„ rykte om sig att vara en musikalisk dold oas, i deras lilla westerninspirerade pub har Gripka, Will Kimbrough, Brigitte DeMeyer m fl lirat under sena kvĂ€llar helt oannonserat. Denna fredag nĂ€r vi kom med Garth till hotellet kunde man höra Johan Örjansson och Gripka som repade i det lilla lusthuset i trĂ€dgĂ„rden samtidigt som Deadman körde pĂ„ för fullt i huset bredvid. SĂ„na hĂ€r upplevelser förstĂ„r man knappt nĂ€r de sker, det Ă€r först efterĂ„t nĂ€r allt sjunkit in som insikten om stundens storhet kommer. Under tiden som Deadman och Garth repade genomförde Gripka och Johan Örjansson en konsert pĂ„ Peace & Love som tydligen var riktigt riktigt lyckad, önskade mer Ă€n nĂ„nsin att man kunde dela sig i tvĂ„ en kvĂ€ll som denna. Repetitionen var nu i alla fall avklarad, The Grande Final var bara timmar bort och hĂ€r pĂ„ Bjurfors Hotell, som Ă€garen och musikarrangören Leffe Johansson driver med bravur, finns denna sommarnatt en musikskatt nedbĂ€ddad för nĂ„gra fĂ„ timmars sömn. Israel Nash Gripka, Deadman och Garth Hudson, morgondagen invĂ€ntades med stor förvĂ€ntan.

Virgil Kane var bredvid mig medan jag körde Garth och Sister Maud mot stora scenen pÄ Peace & Love. Virgil Àr Sister Mauds kÀpp som hon fÄtt av Levon Helm, han anvÀnde denna en kort period efter en skottskada i foten, som jag fattade Maud, sedan ville Levon att hon skulle ha den. Sister Maud passade i alla fall pÄ att sjunga upp i bussen innan vi kom fram till repet som hon och Garth skulle ha i vÄrt tÀlt med John Hiatt, jag fick bland annat njuta av hennes stÀmma i en ovanligt kÀnslosam 'Oh little town of Bethlehem'. De historier Maud berÀttade i bussen och alla episoder som intrÀffade under dessa tvÄ dagar som jag körde runt dem Àr i vissa stycken smÄtt osannolika, kÀnner att de behöver skrivas ned medan de fortfarande finns i minnet.

Att försöka berÀtta om hyllningen till The Band som var pÄ Peace & Love skulle bli alltför lÄngt och egentligen inte lÀsbart dÄ jag bara skulle trÄckla in mig i en massa filosofiskt-romantisk-teologiska utlÀgg och musikupplevelsen bli ÀndÄ svÄrare att förstÄ. Det var förbannat bra helt enkelt, makalösa artister som hyllade The Band pÄ bÀsta sÀtt, bland andra Ebbot, John Hiatt, Gripka och Anna Ternheim. Lovorden Àr mÄnga och ni som inte var dÀr fÄr Ängra er resten av livet. SjÀlv hÀller jag upp en dram Highland Park, vattnar den med nÄgra tÄrar och slÀnger pÄ en skiva med The Band. Vila i frid Levon.

Läs mer om Deadman


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.