Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Akkurat - en helig plats
Av Peter Söderlind

Heliga hus med rum dÀr bardisken stÄr som ett törstens altare dÀr humle och malt offras för smaklökarna och ruset. De finns som en plats för oss vandrare för att vi ska kunna stÀlla ifrÄn oss vÄr stav och lyfta bÀgaren till en hyllning för de senaste stigar vi trampat upp eller de sÄnger vi skrivit. Dessa heliga platser ser man ibland direkt men ibland utvecklas de till det efter nÄgra Äterkommande besök, det sitter som man brukar sÀga i vÀggarna, och hos de som vistas i lokalen.

Man fÄr inte glömma att mÄnga faktorer förutom glasets innehÄll spelar in, en gudabenÄdad dryck kan förlora sin kraft i fel sÀllskap.

I denna krönika var tanken att fokusera pÄ ett par stycken livsbejakande bardiskar men under arbetets gÄng blev inriktningen istÀllet att fokusera pÄ en enda.

Att valet föll pÄ just den det gjorde har Ätminstone tre anledningar:

1. Inte i nÄgon annan svensk stad har min lÀngtan till bardiskens lugnande verkan varit sÄ stor.
2. HÀr finns maltdrycker i ett utbud som Àr svÄrt att hitta pÄ andra platser.
3. Med Rootsy Live har denna plats ocksÄ visat sig vara ett stÀlle som levererar musikupplevelser i toppklass.

Det Àr Akkurat jag talar om.

Redan pÄ Björn Hults tid besökte jag Akkurat pÄ söder i Stockholm. Som nyfrÀlst av ölgurun Michael Jackson, ej sÄngaren, blev det hÀr den heliga plats att vallfÀrda till för en norrlÀnning som var pÄ jakt efter drycker som kunde tillfredsstÀlla nyfikna smaklökar. Mina första minnen frÄn Akkurat Àr av en Björn Hult som gÄr bakom bardisken med en nÀve jordnötter i handen och berÀttar för mig och mina förÀldrar om en urÄldrig Bowmore pÄ samma sÀtt som en museitjÀnsteman berÀttar om gamla kungadrÀkter. Nyfikenheten pÄ allt nytt man kunde fÄ i glasen var omÀttligt, ruset blev till ett hinder för att upptÀcka allt som stod till buds.

Akkurat blev i alla fall platsen för en stunds mediterande över en trappistöl i ett glas format efter den heliga graal. HÀr sjönk pulsen, hÀr stannade Stockholm upp för en stund och Àven en vandrare frÄn de mörka norrlandsskogarna kunde finna sin njutning och vara sig sjÀlv med en öl av högsta kvalitet. MÄhÀnda lÄter det som en reklamslogan men det hÀr Àr the real stuff, inte nÄgon ihopdiktad scen frÄn reklammakare som vill sÀlja öl tillverkad lÄngt frÄn de norrlÀndska skogarna men med norrland som lockelse.

Akkurat var ofta min plats för en öl efter jobbet som under en period pÄ 90-talet var som sÀljare pÄ Systembolagets enda ölbutik som lÄg pÄ norra station. Vandringen, eller kanske ska jag sÀga pilgrimsfÀrden, frÄn Norra Station drevs av tanken pÄ det goda som flödade ur de polerade kranarna nÀra Slussen. I ett stressigt Stockholm blev det hÀr ett andningshÄl, otaliga humlegivor fick offras för lugnet och mitt eget vÀlbefinnandes skull, och gör sÄ fortfarande med jÀmna mellanrum vid Stockholmsbesöken.

MusikmÀssigt började ocksÄ mycket att hÀnda hÀr. Min glÀdje som turnéledare för bland andra Chip Taylor var stor nÀr Akkurat stod pÄ turnéplanen. Cirkeln började nu att slutas, god dryck och musik skulle finna sin gemensamma nÀmnare i Akkurat.

Höjdpunkten musikmÀssigt fÄr jag nog sÀga var Deadmans senaste konsert. De levererade stort konserterna dagarna innan Akkurat men vÀl pÄ scen framför bardisken tÀndes ytterligare en gnista i bandet. NÄgon timme innan konserten var lugnet backstage talande i sin tystnad, att det snart skulle bli fullstÀndigt tryck pÄ scenen visste alla och fokus flyttades istÀllet till de dofter och smaker som fanns i glasen. Aberlours tunga sherrydoft blandades med de mjuka rökÄngorna frÄn Ardbegs Lord of the isles.

SjÀlv var jag mycket glad för att just Ardbegen var i mitt glas. En exceptionellt bra Ardbeg, de 25 Ären pÄ fat har varit vÀnliga nog att lÄta torvigheten fÄ sitta kvar och mjukna med fatets smakÀmnen.

Minnet av denna Ardbeg kommer att förknippas med Deadman och just denna stund av meditativ tystnad dÀr rökelsen som fyllde rummet kom frÄn en eld som brann för mer Àn 25 Är sedan. Vi talade om whisky, vi talade om musik, och inte minst, Steven Collins, sÄngaren i Deadman talade om Sagan om Ringen och hur en stund som denna kÀndes som ett av de stopp som hobbitarna gjorde pÄ sina Àventyr. Kan inte annat Àn att hÄlla med honom, en pub som Akkurat för onekligen tankarna till en vÀrld dÀr magin alltid Àr nÀrvarande och goda drycker flödar ur faten. Sedan fÄr man leva med att en och annan ljusskygg person gömmer sig i hörnen.

Denna krönika började att skrivas en juninatt i ruset frĂ„n en norsk IPA frĂ„n Nögne Ö, en av Norges stoltheter inom ölvĂ€rlden. Ni förstĂ„r sĂ€kert min tanken med att knyta ihop sĂ€cken med Akkurat. För det var givetvis pĂ„ Akkurat denna öl blev upphĂ€lld Ă„t mig av tvĂ„ unga damer, ja de var faktisk tvĂ„ om saken och den skumkrona som slutligen blev klar var det definitivt inget fel pĂ„. Detta var en öl innan Ă„terresa med tĂ„g till Göteborg och som brukligt ett kort stopp för lite vattenpĂ„fyllnad i den oas som gör att vandringen genom Stockholms stressiga gator klaras av utan uttorkning.

TillĂ€ggas ska att Stene pĂ„ Akkurat hann med att bjuda pĂ„ nĂ„got extra gott till Nögnes fruktiga IPA. Denne bardiskens store tĂ€nkare och rockstjĂ€rna har nyligen lanserat ett album ingen bör missa. »Good enough for bad times«, en soulfylld platta jag bar med vördnad till tĂ„gstationen medan jag började tĂ€nka tanken pĂ„ att kanske nĂ€sta krönika ska handla om en sĂ€rskild plats nĂ€sta gĂ„ng, en pub som Ă€r nĂ„got utöver det vanliga.


HÀr kan du lÀsa Peter Söderlinds förra krönika Must Be The Whiskey.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.