Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Bluesens stilbildare
Av Staffan Solding

Att bli stilbildare Àr nÄgot som mÄnga drömmer om men som fÄ för möjlighet att uppleva. FÄ, alltför fÄ, blir hyllade som den stilbildare de Àr under sin aktiva tid som musiker. MÄnga stilbildare blir inte kallade stilbildare förrÀn lÄngt efter sin död eller i bÀsta fall efter sin verksamma period. Varför Àr det sÄ? KrÀvs det distans för att vi ska uppfatta deras storhet. En distans i tid och i relation till andra artisters arbete. Det borde inte vara sÄ svÄrt att höra att det Àr nÄgot som skiljer sig frÄn vad tidigare artister har Ästadkommit nÀr man hör det de spelar. Det Àr en sak att skilja ut sig. Men att det skiljer sig positivt och nyskapande Àr en annan. Vem avgör det?

Ett nytt grepp pÄ bluesgitarren

Bluesgitarrspelet hade inte utvecklats pĂ„ det sĂ€tt det har gjort utan Lonnie Johnsons innovativa ingrepp i historien. Han sĂ„g gitarrens framtid och han sĂ„g gitarrens framtid i bluesen, eller det som skulle komma att bli bluesen. Lonnie Johnsons melodiska framtoning i sitt gitarrspel var sĂ„ lĂ„ngt före alla andra vid 1920-talets inledning att han skapade en egen musikalisk vĂ€rld. Han imponerade stort pĂ„ andra musiker med sin sofistikerade stil, de ovĂ€ntade vĂ€ndningarna och uttrycksfulla kombinationerna. Dessutom var han en av de första att spela ”single string” gitarrsolon, solon som spelades not för not med ett plektrum. PionjĂ€rverket Ă€r ”6/88 Glide” frĂ„n 1927. Bitvis halsbrytande.

Lonnie Johnson föddes 1899 i New Orleans och vÀxte upp i en musikalisk familj. Kombinationen med det mÄngkulturella New Orleans och den musikaliska familjen skulle visa sig vara en bra bas för framtiden. Redan som 18-Äring resta han till Europa med ett turnerande musikersÀllskap och Äterkom hem 1919 för att finna att hela hans familj, utom brodern James, hade dött i en influensaepidemi. 1921 bosatte Lonnie och James sig i St. Louis och dÀr vann han en bluestÀvling 1925, Första pris var ett skivkontrakt med Okeh Records.

Mellan 1925 och 1932 spelade han in 130 sĂ„nger för Okeh. Sju Ă„r Ă€r 84 mĂ„nader. 130 sĂ„nger blir en 78-varvare var sjĂ€tte vecka. Och detta var bara början. Han skaffade sig ett otroligt ”track record” som ackompanjatör och bandmedlem. Han spelade bakom Victoria Spivey och Alger ”Texas” Alexander, han turnerade med Bessie Smith och han spelade in med Louis Armstrong and his Hot Five, Duke Ellington och the Chocolate Dandies. Hans gitarrstil lĂ„g nĂ€ra den som spelades inom jazzen. Hade det inte varit en bluestĂ€vling han vunnit sĂ„ hade han kanske blivit placerad i jazzfacket istĂ€llet. Charlie Christian, Django Reinhardt och Eddie Lang hade alla honom som förebild. Lonnie slog sig till och med ihop med den vita gitarristen Eddie Lang 1929 som den första svartvita konstellationen. Dock fick Eddie spela in under namnet Blind Willie Dunn för inte reta rasisterna och riskera en bojkott

Elektrisk gitarr

Lonnie Johnson var mer kĂ€nd som sĂ„ngare Ă€n som instrumentalist. PĂ„ alla skivutgivningar gick han under beteckningen ”urban sĂ„ngare”. Under depressionen var han inte ens det. Mellan 1932 och 1937 gjorde han inga inspelningar utan fick försörja sig med vanliga jobb. 1939 var det dock dags att bilda skola igen. DĂ„ tog han fram den elektriska gitarren för första gĂ„ngen och spelade in 34 spĂ„r för Bluebird, dĂ€ribland storsĂ€ljarna ”HeÂŽs a Jelly Roll Baker” och ”In Love Again”.

Efter andra vĂ€rldskriget gick Lonnie över till den allt populĂ€rare R & B-stilen och fick 1948 en stor hit med ”Tomorrow Night” pĂ„ King. Trots denna storhet bĂ„de som stilbildande gitarrist och god bluessĂ„ngare gav musikerlivet skralt betalt. NĂ€r han Ă„terupptĂ€cktes av Chris Albertson 1959 arbetade han som hotellskötare i Philadelphia. Under de kommande tio Ă„ren fick han ett uppsving i sin popularitet med den blues revival som drog över USA och Europa under 60-talet. Folkmusikklubbar, högskolor, universitet och festivaler hade utrymme för stilbildare, och Lonnie Johnson tog sin plats med den Ă€ran. Samtidigt hade det genom Ă„rens lopp kommit flera nya bluesgitarrister, tekniken och stilarna hade utvecklats och Lonnie stilbildande gĂ€rning levde kvar frĂ€mst i minnet hos blueskĂ€nnare.

NÀr han 1963 kommer med American Folk Blues Festival pÄ turné till Europa möter vi en distingerad Àldre gentleman som försynt glider fram och tar sin gitarr och framför sin blues. SÄngen Àr kraftfullt melodisk och gitarrspelet visar varför han en gÄng skapa en stil som bildade skola. De fÄ film- och TV-inspelningar som finns och som kan ses pÄ You Tube Àr helt underbara. Speciellt nÀr han dessutom har ett gardinsnöre som gitarrband. Stilbildande Àven det.

Vad skulle vi gjort utan vĂ„ra kĂ€ra stilbildare? Vem skulle fört musiken vidare framĂ„t utan deras innovativa grepp? Eller Ă€r det sĂ„, att det alltid kommer att finnas de som utvecklar nĂ„got nytt, tar nya grepp och förtrollar oss. TyvĂ€rr Ă€r det sĂ„ att nĂ„gon ny stilbildare inom bluesen har vi inte sett och hört pĂ„ lĂ€nge. Är det för att stilen i sig har ramar som redan Ă€r tĂ€njda sĂ„ lĂ„ngt det gĂ„r, eller för att stilbildarna har hittat utrymme inom andra musikstilar.

Oberoende av vilket Ă€r Lonnie Johnson en stilbildare att alltid minnas. Ett sĂ€tt Ă€r att skaffa sig den nya samlingsboxen om fyra CD frĂ„n JSP, ”A Life In Music - Selected Sides 1925-1953” (JSP77117). 100 sĂ„nger som förĂ€ndrade historien.

Läs mer om Johnson, Johnnie


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.