Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Minimalism från norrländsk glesbygd
Av Christer B. Jarlås

Äkta par i jämtländsk glesbygd. Blues och teater möttes och med hjälp av Ulf Lundells favorittrummis skapar de ljuv musik med oslipade kanter. Landstrom var namnet och en lista här på Rootsy var ett första steg mot ökad uppmärksamhet…

Går man in på Landstroms sida på My Space presenterar de sig så här: ” Äkta par i norrländsk glesbygd men med hela världen som inspirationskälla. Tänker, gnolar, nynnar, skriver, sjunger, spelar, spelar in.” Bakom Landstrom döljer sig det äkta paret Göran Lindström och Carina Landin. Musikaliskt tar de hjälp av utflyttade Ragunda-sonen och Ulf Lundell-trummisen Micke Ajax.

Den förste som uppmärksammade Landstrom på allvar var annars Håkan Olsson här på Rootsy. Förra sommaren skrev han positivt om gruppen och hade dem först på sin topplista. Läser man vidare på My Space-sidan så hyllas de av Thåström-gitarristen Pelle Ossler, Enzendohs Micke Jönsson, Björn Gidlund, Americana med författarens Jens Ganman, och många andra.

Landstroms musik är så självklar där den blandar inslag av folkmusik, country och mer traditionell. Men samtidigt är Landstrom så okända. Kontakt etableras med Kullsta utanför Hammarstrand för att få veta mer.

Vad är i korthet historien bakom Landstrom?

-Vi vill skriva egen musik och berätta våra berättelser. Landstrom är ett projekt som funnits i bakhuvudet på oss ett längre tag men av olika anledningar låtit vänta på sig. Vi vill inte låta oss begränsas av vare sig det ena eller andra. Musik är ju en konstform, ett sätt att uttrycka sig.

Vad är er egen musikaliska bakgrund före Landstrom?

- Har spelat mycket blues genom åren, med bl.a The Great Elmos. Har också spelat i en rad andra konstellationer, mestadels inom rock/blues-genren(Göran)

-Har burit diverse konstiga lådor med blåsinriktade instrument i den kommunala musikskolan. Teatersvängen är väl annars kanske mer min bakgrund.(Carina)

Hur skapar ni er musik och era texter?

-Vi utgår oftast från Carinas texter. Göran brukar få lyssna på en del låtembryon inspelade på en liten skraltig fickbandspelare. Ibland gör vi tvärtom, Göran har en halvfärdig låtidé som Carina använder som inspiration för textskrivande. Utifrån detta börjar vi bygga låtarna. Vi spelar in allting hemma på »kammarn« med relativt enkla medel. Göran försöker använda studion som ett instrument för arrangemang. Lite som Daniel Lanois och T-Bone Burnetts sätt att arbeta.

-Den ende samarbetspartnern vi brukar anlita är Micke Ajax, som brukar sätta trummor och slagverk från sin studio i Stockholm. Det blir en del fil-skickande...Vi är enormt tacksamma för Mickes roll i det hela, han vet hur vi vill att det ska låta.

Vad är egentligen typisk Landstrom-musik?

-Ursprungsideerna är ofta minimalistiska och ibland lite naiva. Utifrån det försöker vi sätta en färg på musiken. Det kan hamna lite hur som helst. Vi har inte för avsikt att hamna i någon speciell genre. Vi är dock svaga för det där lite fulsnygga, skönhet kan finnas i så många skepnader.

Spelar ni live?

-Vi har bara gjort en spelning inför publik. Vi har dock fått lite förfrågningar om att spela live, så vi får se vad som händer. Live är inte Landstrom en duo, utan ett band. Annars skramlar det så dåligt.

Hur är det att sitta borta i Ragunda och skapa rockmusik?

-Kanske finns det någon slags melankoli i det vi gör. Kullsta utanför Hammarstrand, där vi bor är hur inspirerande som helst för att skapa musik. Inspirerande strömningar utifrån världen kan man ju ta in på enkla sätt nu för tiden. Att bo i glesbygd är underskattat.

Vad gör ni till vardags när ni inte gör musik?

-Jag arbetar som slöjd/musiklärare. Jakttokig Timrå-fanatiker, fostrar egna barn.(Göran)

-Jag arbetar på Ragunda kulturskola och just nu i projektet »Kreativa Ragundadalen«. Arbetar med sommarens »En Midsommarnattsdröm« i Döda Fallet.Skidgalning, både uppför och nerför, fostrar egna barn.(Carina)

Vad är en tänkt framtid för Landstroms musik?

-På något sätt vill vi ju ge ut vår musik, men är CD-skivans tid förbi? Något mer än en Myspace-sida blir det nog inom en inte alltför avlägsen framtid. Livespelningar kommer det också att bli förstås.

Vad har er My Space-sida betytt?

-Vi har fått enormt mycket respons på våra låtar via myspace. Myspace är ju rätt fantastiskt, man kan gratis nå ut över hela världen med sin musik. Utan inblandning av skivbolag m.m. Vi har tex lika mycket lyssnare i USA/England som i Sverige.

Vad gillar Landstrom att lyssna på just nu?

-Vi har lyssnat mycket på Ossler det sista året. Ett annat band som vi gillar är underbara The Low Anthem. I övrigt är influenserna många. Det finns så enormt mycket bra musik att lyssna på idag, ny som gammal.

Vad är nästa sak som händer för Landstrom?

-Vi har en massa ideer att jobba vidare med. Men det viktigaste är nog ändå att Göran blir kvitt sitt gips på vänsterarmen efter ett båtbensbrott i mars (idrottsskada). Fenderförstärkarna har fått stå tysta alltför länge nu. Kanske någon festivalspelning i sommar...

-Annars är det mycket teater också nu. Carina som producent och Göran som teatermusiker tillsammans med Lasse Sörlin och Micke Ajax i sommarens »En midsommarnattsdröm« i Döda Fallet.

Ja, där tog frågorna slut och parets barn vill iväg till en majbrasa. Det är givetvis viktigare än att föräldrarna ägnar sig åt musikintervjuer. Men Landstrom lovar att återkomma…Delar av artikeln är tidigare publicerad i Östersundsposten, [www.op.se], den 20 maj 2010)
Landstromania


Lyssna: [www.myspace.com/thelandstroms] Där finns just nu hela nio stycken låtar som förklarar det allt större intresset för parets musik.

Läs: Håkan Olsson Bäst just nu-lista för juli 2009 finns fortfarande kvar på den här länken www.rootsy.nu/bastjustnu.php?id=1

Om En midsommarnattsdröm i Döda Fallet med Sven Wollter, Kim Anderzon och delar av Landstrom: www.dodafallet.nu/midsommarnattsdrom.4.7cd858c1124c1e4f1668000322.html

Läs mer om Landstrom


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.