Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Anders F - svensk rocks store moralist?
Av Bengt O Tedeborg

De senaste Ă„ren har Anders F Rönnblom varit mycket aktiv med spelningar, nya studioskivor, en liveplatta och inte minst den omfattande »F-Box«. Den senare slĂ€pptes för snart fem Ă„r sedan i 1000 signerade exemplar och boxens 18 cd-skivor rymmer vad som dĂ„ var hela Anders F:s karriĂ€r. I slutet av förra Ă„ret slĂ€pptes sĂ„ debutskivan »Din Barndom Skall Aldrig Dö« pĂ„ enkel-cd för första gĂ„ngen och en genomlyssning Ă€r omskakande. Det hĂ€r landet har sannerligen förĂ€ndrats i snabb takt över nĂ„gra fĂ„ Ă„r och Anders F blottlĂ€gger hela den förĂ€ndringen i ett koncentrat av rader och harmonier som, sina karaktĂ€ristiska understatements till trots, inte vĂ€jer för just nĂ„gonting alls. För det Ă€r ju sĂ„ att fĂ„ svenska artister fĂ„ngar sin samtid som Anders F Rönnblom. Det gĂ€llde 1971, nĂ€r »Din Barndom Skall Aldrig Dö« ursprungligen gavs ut, och det gĂ€ller idag, vilket hans bĂ€gge senaste plattor – »Underground« vol 1 & 2 – tydligt visar.

Anders F besökte AlingsÄs en kylig kvÀll i höstas, och jag trÀffade honom en liten stund innan AFR Bands konsert pÄ MX Bar. BiljettÄtgÄngen hade varit en besvikelse och nÄgonstans blev det ett slags underliggande tema för delar av vÄrt samtal. En helt annan sak Àr att bandet dÀrefter gjorde en mycket bra spelning. Anders F mÄ ha en ojÀmn lÄtkatalog, men han har ocksÄ ett unikt tonsprÄk som i sÄnger som »Mer Àn Amerika« och »Vildhonung« firar triumfer genom att spela det djupa amerikanska musikarvet mot personliga och specifika svenska historier och erfarenheter.

Bandet levererar med precision och dynamik och Anders F:s röst ska trots sina begrÀnsningar inte underskattas. Den Àr ensam i sitt slag och det Àr svÄrt att tÀnka sig en lÄt som »Billys vÀntan pÄ Isabell« utan röstens mix av öppet vemod och nÄgot slags svÄrfÄngat och inÄtvÀnt grubblande. Tillsammans bildar text, musik, röst och framförande ett meningslandskap som inte utan vidare Àr inkluderande. Det krÀver en hel del av lyssnaren, men berikar Ä andra sidan med nya aspekter och infallsvinklar pÄ tillvaron i sÄvÀl stort som smÄtt. Det kanske lÄter banalt, men vad mer kan man begÀra?

*


BT: I »Tunn tunn trĂ„d« frĂ„n den senaste plattan sjunger du att du ”finns och lever underground”. Vilken plats har du i den svenska musikbranschen idag – vem ser du dig som?

AFR: Det verkar inte som om jag mÀrks i den bransch som finns, en bransch som Àr vÀldigt speciell.

De stora artisterna fĂ„r per automatik uppmĂ€rksamhet dĂ€rför att de Ă€r stora, det gĂ€ller till exempel Ledin, Uggla, Wiehe, Pugh och Lundell och de nya artisterna, de som Ă€r heta och trendiga, fĂ„r uppmĂ€rksamhet just dĂ€rför att de Ă€r heta och trendiga. Men vi som Ă€r mittemellan, som inte har blivit sĂ„dĂ€r jĂ€ttestora, faller lite i den Ă„ldersfĂ€lla som finns i Sverige idag. Är man gammal och har man inte gjort nĂ„got vĂ€ldigt stort, dĂ„ fĂ„r man heller ingen plats i media.

Jag har ju undrat vad det beror pÄ och jag tror att det för min del beror pÄ att jag inte syntes under en period pÄ 90-talet. De flesta som skriver nu Àr i 30-35-ÄrsÄldern. De vÀxte upp och skapade sin musikhistoria just pÄ 90-talet dÄ de till exempel fick sin WinnerbÀck. I Sverige mÄste man hela tiden underhÄlla sin position och jag tror att jag fÄr lida för att jag höll pÄ med annat under den tiden.

BT: Kan det ocksÄ vara sÄ att vi lever i en ytlig popkultur och att den musik du spelar, som ju bland annat refererar till Dylans 60-tal, helt enkelt Àr för mycket rock?

AFR: PĂ„ sĂ€tt och vis kan det vara sĂ„, men det finns mĂ„nga olika ingredienser. Dels tror jag att mina texter har varit lite för speciella. Om jag nu tittar pĂ„ de som lyssnar pĂ„ min musik – de mĂ€nniskorna Ă€r lite kluriga, de har lite andra ramar nĂ€r det gĂ€ller vad de attraheras av.

Det kan vara att mina texter har varit lite tunga, lite för svarta och lite för politiska, kanske, pÄ ett ganska kryptiskt sÀtt. De som gillar det Àr de som Àr lite kryptiska, de som tycker om poesi och lÀser lite annat Àn vad den breda stora massan kanske gör, den som vill ha dansband och kanske Uggla. De mÀnniskorna köper nog det som Àr lite mainstream Àven av mina kollegor. Gör man lite enklare musik tror jag man har lÀttare att slÄ igenom brett.

BT: Har du en kÀnsla av att detta har tilltagit, att det gick att vara svÄrare eller mer progressiv pÄ 60- och 70-talen?

AFR: Egentligen inte. Nu finns det ju fler kategorier av musik, fler genrar. Alla kan hitta sin lilla nisch dÀr man snöar in. Tidigare var pop och rock ganska brett och det var kanske lÀttare att fÄ ett stort genomslag. Man tog ju det som fanns.

BT: Alla hade koll pÄ ungefÀr samma?

AFR: Ja, medan det idag kan det vara sÄ att de som gillar till exempel en viss typ av hÄrdrock inte vet vem jag Àr. Detsamma gÀller visor. Jag spelade pÄ en del visfestivaler i somras och trots att jag har hÄllit pÄ med visor sedan 70-talet, trÀffade jag en del visfolk som inte hade koll pÄ vem jag Àr.

Jag har, till min nackdel, hoppat för mycket mellan genrarna. Jag har gjort visor, punk, reggae, countryrock, lite blues, en del Ät jazzhÄllet och en del lite friare musik. Och det gör det svÄrt: Vilka ska man fÄnga dÄ? Jag menar, titta pÄ Eldkvarn. De kör ju i princip sin musikaliska stil genomgÄende hela tiden. Ibland lite rockigare, ibland lite mindre rockigt och och Plura Àndrar lite i sina lÄnga, fina texter.

Jag tycker ju att det Àr sÄ roligt att experimentera men differentieringen av genrar gör det svÄrare att nÄ ut dÄ.

BT: Du lockas inte av ett enklare tilltal, just för att kunna nÄ ut till en större publik?

AFR: Man vet ju inte vad som Àr enkelt och vem har facit? Lyssna till exempel pÄ Kents hitlÄtar. Jag tycker det Àr jÀttesvÄr musik. Den bara flyter fram och sÄ kommer det en liten
(paus). Det Àr svÄrt att att sÀga vad som Àr rÀtt.

Jag vet rÀtt vÀl hur jag sjÀlv fungerar. Jag kan förenkla musiken vÀldigt inom ramarna för nÄgot slags Neil Younginfluerad blues och country. Men texterna gÄr Ät ett helt annat hÄll: de blir alltmer fokuserade pÄ tiden vi lever i och de blir svartare och svartare. Det Àr nÄgonting jag inte kan styra.

BT: PĂ„ din hemsida skriver du att â€Ă€ndĂ„ kĂ€nns det som om slumpens inverkan pĂ„ den skapande processen Ă€r det riktigt intressanta”. Men har du förstĂ„else för om mĂ„nga har svĂ„rt att ta till sig texterna och kan du sĂ€ga nĂ„gonting om hur de kommer till?

AFR: Ja, men det Ă€r jĂ€ttesvĂ„rt - man har ju ett sĂ€tt att skriva pĂ„. I mitt fall bygger det mycket pĂ„ drömbilder. Jag hĂ„ller pĂ„ att skriva en bok som snart Ă€r fĂ€rdig och jag skriver regelbundet ett slags ”never ending skript”. Ur det tar jag sedan lĂ„ttexter. Det Ă€r ett sĂ€tt för mig att prata med mig sjĂ€lv. Det Ă€r kanske jag som pratar med konstiga bilder, jag vet inte. Det Ă€r det ena.

Den andra förklaringen Àr att jag tycker att man ska lÀmna lite Ät fantasin, allting ska inte vara vÀldigt klart. NÀr man tittar pÄ en tavla kan den inte sÀga nÄgonting, man fattar inte riktigt. Den kan vara vacker, ful, grotesk. Den kan ge nÄgonting. Men ju mer man tittar, desto mer hittar man i den. Lite sÄ med musik ocksÄ, speciellt intrumentalmusik som ju krÀver att man skapar bilder av klangerna.

Texten Àr ju vÀldigt speciellt. MÄnga Àr uppvuxna med engelska texter och engelsk rockmusik och dÄ lyssnar man vÀldigt lite pÄ texten. Det Àr lÄten som sÄdan man tar till sig. Beatet och kanske nÄgra ord, men man vet kanske inte vad lÄten handlar om.
NÀr man lyssnar pÄ mig blir det en helt annan grej, dÄ kommer vartenda ord ut och krÀver ett förhÄllningssÀtt av lyssnaren. Det Àr sÄ jÀttesvÄrt, sa en person jag en gÄng talade med detta om, jag har fÄtt lÀra mig lyrik för första gÄngen i mitt liv.

Det hÀr Àr ju det speciella nÀr man skriver pÄ svenska. DÄ gÄr ju sakerna direkt in. Och skriver man inte banalt om nÄgon kÀrleksrelation, eller nÄgot slags glÀttig text, sÄ blir det ju sÄ att folk börjar undra, vad menar du?

BT: PĂ„ speciellt dina senaste skivor förekommer bibliska bilder ganska ofta. FrĂ€lsaren dyker upp i texterna till ”De automatiska undren
” och dessutom förekommer sĂ„vĂ€l Jesus som tiggare. En lĂ„t heter »Gospel«. I »OvĂ€der pĂ„ vĂ€g« sjunger du att ”jag ser helig mark gunga”. Samtidigt handlar sĂ„ngerna i nĂ„gon mening om ett samhĂ€lle som inte finns lĂ€ngre, kalla det folkhemmet eller nĂ„gonting annat. Vad betyder de bibliskt fĂ€rgade bilderna, Ă€r det nĂ„gonting heligt vi hĂ„ller pĂ„ att lĂ€mna bakom oss?

AFR: Det Àr vÀl sÄ att man kanske omedvetet skriver om saknad av saker och ting, om förhÄllanden och tillstÄnd. LÀngtar efter andra tillstÄnd.

Det Àr mÄnga som har sagt att, fan, du skriver mycket om Jesus och Gud! Jag Àr inte speciellt religiös av mig, men i min vÀrld Àr det sprÄket ett lite kraftigare uttryck för att fÀrga nÄgonting. De Àr vÀrdeladdade, de dÀr orden, eftersom jag Àr uppvuxen med dem. De har funnits med sedan jag gick i skolan pÄ 50-talet och just vÀrdeladdningen gör att jag anvÀnder dem.

Jag lÀser ocksÄ vÀldigt mycket amerikansk litteratur och lyrik. I USA har man ju ett lite annat förhÄllande till Gud och dÀr Àr mÄnga mer religiöst lagda Àn hÀr. Jag har kanske blivit pÄverkad av det ocksÄ. Jag tar till de hÀr uttrycken, bÄde med humor och med en seriös baktanke.

BT: HĂ„kan Lahger har skrivit att ditt ”bottenlösa mörker i kombination med romantiken” gör dig till ”svensk rocks store moralist”. Ser du dig sjĂ€lv som en moralist?

AFR: Jag har vÀl inte gjort det tidigare, men jag kanske ska börja gör det. Det kanske Àr dags. Jag menar, vÀrlden förÀndras ju otroligt frÄn Är till Är och de referensramar man hade för fem eller tio Är sedan, de krackelerar. Det kommer nya hela tiden. Och moralen hÄller ju ocksÄ pÄ att krackelera överallt i samhÀllet.

BT: Samtidigt som det pratas mer om etik Àn tidigare.

AFR: Ja. Jag sÄg ett debattprogram pÄ TV igÄr om ungdomsbrottslighet, och det finns folk som vill skjuta poliser. Det har blivit ett helt nytt sÀtt att leva och allt som pÄ nÄgot vis pÄverkar en gör att man blir vÀldigt frustrerad. DÄ kanske man tar till hÄrda ord ibland, jag vet inte.

Jag föresprÄkar en annan vÀrdegrund och dÄ blir man ju kanske lite moralist. Samtidigt som jag inte vill skriva folk pÄ nÀsan.

BT: Du har ju sedan 70-talet varit vÀldigt politisk i dina texter.

AFR: Det Àr vÀldigt intressant. Om man gÄr tillbaka till mina Àldre skivor, Ànda till 70-talet,
och lyssnar, sÄ Àr det ju sÄ att jag har skrivit vÀldigt mycket om kapitalismen, om konsumtion och hela det hÀr överflödssamhÀllet. Det Àr ganska lustigt idag, nÀr kapitalismen bara hÄller pÄ att gÄ Ät helvete pÄ grund av girighet. PÄ nÄgot sÀtt hade jag vÀl tentaklerna ute och tyckte att nÄgonting var snett Àven om jag lever i en marknadsekeonomi och Àr egen företagare. Jag har försökt att göra rÀtt för mig och att leva vÀldigt billigt, inte köpa pÄ mig nya kapitalvaror och sÄdant att hela tiden. Jag Àr glad att jag inte har fÄngats av den hÀr hysterin som mÄnga mÀnniskor har fallit för. Det har förundrat mig, vad det har berott pÄ. Om det kan vara sÄ att folk har sÄ otroligt trÄkigt med sina liv att de mÄste förgylla dem med skrÀp. Hela den skrÀpkulturen har förundrat mig.

BT: En lÄt som »Tarschan Boulevard« Àr precis lika aktuell idag som den var för trettio Är sedan. Man kan kanske till och med, i backspegeln, förledas tro att den var överdriven dÄ. SÄ hur mycket vÀrre Àr det inte nu? Som du sÀger, du var tidigt ute.

AFR: Vad som Àr intressant Àr att det finns vissa saker som Àr vad de Àr, de gÄr inte att Àndra pÄ. Med tiden kan de bli mer eller mindre starka. Men jag skriver vÀldigt mycket om kÀrlek ocksÄ, det finns ju insprÀngt hela tiden.

Men sÄdana hÀr sÀker tÀnker man inte pÄ förrÀn nÄgon frÄgar. Av vilken anledningen man skriver si eller sÄ - det tÀnker man ju aldrig pÄ.

Läs mer om Rönnblom, Anders F


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.