Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Rune HÀger: PÄ Malta trÀffade jag Elvis
Av Rune HĂ€ger

Byn heter Qawra; det gÄr inte att uttala.
Q:et Ă€r i alla fall stumt, det ska inte höras. Resten blir »aĂ„wwa«, »aura« eller »Ă„wowa«, beroende pĂ„ vem man pratar med.

Det Àr ingen stor by, men hÀr finns stora hotell. De bÀsta ligger vid stranden, men stranden Àr ingen strand, det Àr en klippformation som hastigt och lustigt övergÄr i Medelhavet, en trappa ner liksom. Det Àr inte mÄnga som tar den rostiga stegen ner och badar i havet i Qawra, trots att vattnet Àr 25 grader varmt, salt och rent.

PÄ de stora hotellen finns allt, sÄ man behöver aldrig lÀmna dem, om man inte Àr nyfiken pÄ byn.

VÄrt hotell har t o m danslektioner pÄ kvÀllarna, men de enda som Àr intresserade av dessa Àr Àldre engelska pensionÀrer. Vi andra kan hÀnga i ett casino eller surfa pÄ nÀtet, ta en paraplydrink i nÄgon av barerna eller sÀtta oss pÄ den stora altanen nere vid klippstranden, dÀr det finns levande musik varje kvÀll. PÄ scenen spelar olika lokala coverband. Det Àr country, middle of the road, soul och allt möjligt annat som folk i allmÀnhet uppskattar. Ofta Àr det en ensam sÄngare med en singbackmaskin som lÄter som ett helt band inklusive doakör. NÀr Maria dŽAmato ensam med sin gitarr och ett burkat band drar igenom gamla kÀnda countryklassiker, lockas t o m ett gÀng squaredansare upp pÄ dansgolvet framför scenen.

Det lÄter faktiskt bra. SÄngrösterna i Blue Note 2, Glen & Band, Haze, The 2 of Clubs och allt vad de heter, Àr proffsiga. De skulle förmodligen fÄ överbetyg av Idoljuryn.

Man kan ge sig ut pÄ kvÀllarna pÄ byn och leta efter stÀllen dÀr man kan Àta nÄgot annat Àn pasta och pizza. SmÄkrogarna ligger tÀtt utmed Qawras tre affÀrs- och nöjesgator. Men man upptÀcker snabbt att det Àr bÀst att hÄlla sig till pasta och pizza. De andra matstÀllena, inklusive byns stolthet InCognito (som har utsetts till öns bÀsta restaurang flera Är i rad), serverar engelska paradrÀtter med sönderkokta eller överfriterade potatisbitar, sönderkokta grönsaker undangömda i fet brunsÄs och nÄgon köttbit som kan vara vad som helst inklusive kanin,

En kvĂ€ll gĂ„r vi förbi The Tavern pĂ„ gatan med namnet Triq il-Maskli, vad nu det betyder. Affischen pĂ„ uteserveringen Ă€r desto lĂ€ttare att förstĂ„: »Tonight Elvis in the building« sĂ€ger texten.

Jag har aldrig sett en Elvisimitatör bortsett frÄn Glen Wish hemma i SkÄne. Han sjunger ElvislÄtar till storband med stor kör. Det Àr en Las Vegas-show med ljus och glitter inför en storpublik. Det Àr flott, pÄkostat och vÀlgjort och Wish Àr en helt okej entertainer.

Hur lÄter en Elvis pÄ en liten taverna i Qawra?
Det mÄste upplevas. Blondinen och jag fÄr bÀsta platser vid ett bord Ànda framme vid scenen. Vi Àr de enda i lokalen, bortsett frÄn ett par ölgÀster vid den lÄnga bardisken. Menyn omfattar ett antal rÀtter som vi hade provat redan 1979 i Margate pÄ den engelska sydkusten. Men dÀr fanns ingen Elvis.

Plötsligt bara stÄr han i baren. Kolsvarta polisonger, stor svart svallvÄg, mörk blick och beredd pÄ allt. Han Àr mycket yngre Àn Wish. Bredvid sig har han en lika svarthÄrig ung dam, en Priscilla, som hÄller koll pÄ omgivningen.

Jag hejar pĂ„ honom, nĂ€r han passerar vĂ„rt bord för att ta sig backstage och byta klĂ€der. Han stannar till, ger oss ett leende och sĂ€ger »Do you like Elvis?«

Det gör vÀl alla, sÀger jag. Och sÄ frÄgar jag varifrÄn han kommer. Jag har lite svÄrt för att tÀnka mig att en ung grabb pÄ en liten ö i Medelhavet kan Àgna sig Ät en gammal ikon frÄn andra sidan Atlanten.

–Jag Ă€r frĂ„n Malta, sĂ€ger han, vilket förvĂ„nar mig och dĂ„ har jag Ă€ndĂ„ inte hört honom sjunga. Det finns fler hĂ€r pĂ„ Malta som sjunger Elvis-lĂ„tar, fortsĂ€tter han, men de Ă€r bara imitatörer och de sjunger inte bara Elvis. Jag Ă€r en »Elvis Tribute Artist«. Jag har 30 olika kostymer och sjunger inget annat Ă€n Elvis..

–Ska bli kul, sĂ€ger jag och han försvinner bakom ridĂ„n.

NÀr han lite senare kommer ut pÄ scenen Àr han klÀdd som Elvis i GI Blues. Nu Àr lokalen fullsatt Ànda ut pÄ gatan och Elvis sÀger ingenting, men ler mot publiken, trycker pÄ en knapp och det osynliga bandet börjar spela introt till ItŽs Now Or Never.

Och sen börjar han sjunga.

Och det lÄter banne mig som Presley sjÀlv.

Han har rösten. Och samma darr.

Han behÀrskar dramatiken i sÄngen.

Malta har en Elvis!

Under kvÀllen sjunger han dussintals lÄtar. Vi i publiken fÄr önska. Han kan allt, han vet precis vilka knappar han ska trycka pÄ i sin bakgrundsjukebox.

Jag önskar A Mess of Blues.

–Oh, thatÂŽs a great song, sĂ€ger han. I really like it! Och han kommer ihĂ„g, nĂ€stan,
hela texten.

DÄ och dÄ vandrar han rakt igenom hela lokalen medan han sjunger och fortsÀtter ut pÄ gatan. DÀr ute jublar publiken.

Jag blir imponerad. Och jag har ÀndÄ sett och hört det mesta.

Men hur kan det komma sig att en ung grabb upptÀcker och blir fascinerad av en artist som var död och begraven i nÀstan tio Är innan han sjÀlv föddes? Jag kontaktade honom efterÄt och han berÀttade bland annat att hans namn Àr Gordon, Àr 24 Är och kommer frÄn Naxxar, en annan liten ort pÄ Malta.

–Mina förĂ€ldrar var Elvistokiga, sa han. De spelade Elvisplattor och tittade pĂ„ Elvisfilmer. Jag blev matad med Elvis redan som treĂ„ring. Och nĂ€r jag var Ă„tta Ă„r, fick jag följa med min far till en karaokepub. DĂ€r sjöng jag Elvis inför publik och mĂ„nga tyckte att jag sjöng bra. Det sa dom i alla fall...

–För mig Ă€r Elvis speciell. Jag beundrar honom pĂ„ flera olika sĂ€tt. Han var ju inte bara en stor sĂ„ngare, han var ju ocksĂ„ en generös och hjĂ€lpsam person.

Och nÀr Gordon vÀxte upp var det med kÀnslan att Elvis sÀtt att sjunga och hans röst var den ojÀmförligt bÀsta i vÀrlden.

–Folk sĂ€ger ofta att jag har en naturlig karisma som pĂ„minner om Presleys, sĂ€ger han. Jag har dessutom lĂ€rt mig hur man sĂ€tter upp en show som publiken faller pladask för. Nu har jag varit med i maltesisk television och jobbat i England, Wales och pĂ„ Cypern. I Wales fick jag 2007 tredje pris i en ElvistĂ€vling och i Ă„r kom jag pĂ„ andra plats.
Börjar Malta bli för litet, undrar jag.

–Ja, jag spelar varje dag pĂ„ pubar och hotell. Jag anlitas för bröllop, kalas och annat. Men hĂ€r finns ingen vĂ€g att gĂ„ för att komma lĂ€ngre. Malta Ă€r för smĂ„tt. Jag hoppas kunna bosĂ€tta mig i England och klara mig dĂ€r, som en Elvis Tribute Artist.

–Sverige, dĂ„? frĂ„gar jag. FĂ„r vi se dig dĂ€r?

–Jag har varit i Göteborg, sĂ€ger Elvis, förlĂ„t Gordon. Jag var med och spelade fotboll i Gothia Cup 1998. Vi blev utslagna i kvartsfinalen...

Som Elvis skulle han inte bli utslagen, tro mig.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.