Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Jerry Lees tio bÀsta countryinspelningar
Av Rune HĂ€ger

Alla som lÀser det hÀr kan storyn om Jerry Lee Lewis.

Alla vet att han slog vÀrlden med hÀpnad genom att spela piano med bÄde hÀnder och fötter, alla vet att han var en av de första stora [rockŽnŽroll-rebellerna, att han hade kapacitet att utmana Elvis om tronen och att allting gick Ät helvete nÀr han gifte sig med sin 13-Äriga kusin, Myra.

Att gifta sig med en kusin var otÀnkbart i de flesta moderna samhÀllen och var kusinen bara 13 Är, sÄ var bröllopeet nÄgot som gick an endast lÀngst ute pÄ vischan i den amerikanska södern. Det var ju dÀrifrÄn Jerry Lee kom, frÄn Ferriday i Louisiana nÀrmare bestÀmt, en prick pÄ kartan som Àn idag inte har kommit upp i mer Àn ca 4000 invÄnare.

Ja, du vet ju storyn.

Hur första utlandsturnĂ©n, till Europas konservativa UK, fick avbrytas pĂ„ grund av att tusentals protesterande engelsmĂ€n vrĂ„lade »skicka hem bondlurken!« högre Ă€n Jerry Lee kunde skrika »great balls of fire«.

Hemma i USA pÄverkades media av britternas utbrott och Jerry Lee sattes i en slags karantÀn. Inga radiospelningar, inga nya medverkanden i rockŽnŽroll-filmer, inga fler framtrÀdanden pÄ stora scener i stora stÀder. Jerry Lee förvisades till mycket smÄ lokaler i mycket smÄ hÄlor som knappt ens hade stadsprivilegier. I flera Är kuskade han runt i ödsligheten och levde pÄ droger, whisky och mycket smÄ gager.

Ja, du vet ju detta.

Du vet sĂ€kert ocksĂ„ att det var countrypubliken som till slut gav honom en ny chans i rampljuset och drog upp honom pĂ„ försĂ€ljningslistorna. Det var med »Another Place, Another Time«, dĂ€r titeln antydde nĂ„got av vad som gĂ€llde frĂ„n och med nu och lĂ„ten placerade Jerry Lee för första gĂ„ngen högt pĂ„ countrylistan. Året var 1968 och dĂ€rmed inleddes en ny era.

Jerry Lee hade alltid lyssnat pĂ„ country och alltid lagt in en och annan countrylĂ„t i sina scenframtrĂ€danden. Och redan 1958 lĂ€t han Hank Williams »You Win Again« dela plats med rockstĂ€nkarna »Great Balls of Fire« och »Whole Lotta ShakinÂŽ Going On« nĂ€r han spelade in lĂ„tar i SUN-studion.

Det Ă€r möjligt att rockfansen aldrig upptĂ€ckte att det fanns en countrylĂ„t pĂ„ vĂ€rldens hĂ€ftigaste EP (med tvĂ„ av samtidens största rockklassiker!) och countrypubliken köpte aldrig en rockplatta, sĂ„ »You Win Again« bara hĂ€ngde dĂ€r, pĂ„ en skör trĂ„d, utan att nĂ„gon spelade den. Konstigt nog placerades en countrylĂ„t Ă€ven pĂ„ Jerry Lees andra EP. Den ligger pĂ„ min lista över Jerrys bĂ€sta countryinspelningar.

Kan man göra en sÄdan lista?

Naturligtvis inte. Det kan ingen.

Det Àr en ren slump om nÄgon annan countrylyssnare eller Jerry Lee-fantast fÄr ihop en likadan lista. Om 100 Jerry Lee-kÀnnare runt om i vÀrlden sÀtter ihop en lista med hans tio bÀsta countryinspelningar, sÄ blir det garanterat 100 olika listor.

Varför ska man dÄ göra listan?

För att man inte kan lÄta bli.

Och för att man har 61 Jerry Lee-plattor i sin samling (LP och CD) och tror sig veta vad som Àr vÀrt att lyssna mest pÄ, i alla fall för egen del.

Det har sagts hÀr pÄ Rootsy, av nÄgon Äsiktspolis i en debatt, att mer Àn tio plattor ska man inte ha med nÄgon artist i sin samling. NÀhÀ.

Varför just tio? Varför inte nio eller 22?

Ingen har prackat pÄ mig en Jerry Lee-platta.
Jag har betalt alla 61 sjÀlv.

Jag spelar nĂ„gon av dem varje vecka och jag hittar fortfarande »nya« lĂ„tar att tycka om och lyssna lite extra pĂ„.

MÄnga av lÄtarna har jag i flera olika versioner, flera av plattorna Àr konsertupptagningar, nÄgra Àr samlingsplattor frÄn olika epoker.

Jerry Lee har en ofantlig skivproduktion frÄn 1957 och framÄt.

Han Àr utan tvekan en av de största inom amerikansk musik. Han Àr ett levande lexikon i Americana och förvÄnar stÀndigt med att lÀgga in en gammal bortglömd schlager i repertoaren.

Och han gör alla lĂ„tar till sina egna. SĂ„ ofta han kan lĂ€gger han in »Jerry Lee« eller »The Killer« i texterna. Det Ă€r om honom alla gamla countrylĂ„tar handlar och han kan fĂ„ en banal text att verka trovĂ€rdig. MĂ„nga lĂ„tar Ă€r förresten skrivna direkt för honom.

Han Àr onekligen en av planetens största och under sin lÄnga och svindlande karriÀr har han gjort flera plattor som borde ha placerat honom pÄ hedersplats i countryns Hall of Fame.

HĂ€r kommer mina för stunden tio absoluta favoritlĂ„tar med countryns stora stjĂ€rna – Jerry Lee Lewis.

PĂ„ plats nr 10:

»HowÂŽs My Ex Treating You«1962.


B-sida pĂ„ »Sweet Little Sixteen«.
Samarbetet mellan Jerry Lee och Sam Phillips var i gungning och skulle snart upphöra. Han sÄlde inte tillrÀckligt med plattor för att Phillips skulle satsa pÄ honom. RockŽnŽroll var ute och kanske bara dÀrför fick Jerry Lee lÀgga en countrylÄt som B-sidan av en Chuck Berry-cover. Och hÀr hör man hans inlevelse, som sedan dess har gjort honom till den stora countrystjÀrna han egentligen Àr, men som sÄ ofta glöms bort.

PĂ„ plats nr 9:
»It All Depends ((Who Will Buy The Wine)« 1958.


FrÄn hans andra EP pÄ London.
I Europa slÀppte man hellre EP-plattor Àn singlar. Och nÀr rocken var som hetast stoppade skivbolaget London in en ren countryballad pÄ en Jerry Lee-platta. Han lÄter ung och vek, men ocksÄ trovÀrdig. Det Àr, som sÄ mÄnga andra av hans countrylÄtar, en vÀldigt enkel och rak lÄt, men den har en story som Jerry Lee kÀnner sig hemma i.

PĂ„ plats nr 8:
»You Win Again« 1958.


FrĂ„n hans första EP pĂ„ London. Hank Williams har gjort lĂ„ten och alla har vĂ€l spelat in den nĂ„gon gĂ„ng. Men Jerry Lee gjorde det nĂ€r han stod i zenit som rockÂŽnÂŽroller. Och pĂ„ skivbolaget Londons första EP stoppade man in den tillsammans med »Great Balls of Fire« och »Whole Lotta ShakinÂŽ«. Jag tror att rockpubliken plockade av skivarmen nĂ€r den hĂ€r började. DĂ„ missade de att upptĂ€cka vilken magnifik balladsĂ„ngare han var, hur mycket kĂ€nsla han kunde vĂ€va in i sĂ„ngen och hur skicklig han var pĂ„ att fĂ„ fram lĂ„tens stĂ€mning med hjĂ€lp av pianot. Redan dĂ„, alltsĂ„. Och det mesta finns kvar nĂ€r man ser honom idag.

PĂ„ plats nr 7:
»Another Place, Another Time«1968.


Hans comeback efter Ă„r i skuggan. Jerry Chesnut skrev lĂ„ten som blev Jerry Lees biljett tillbaka till rampljuset. Ingen hade rĂ€knat med detta. Ingen tycktes förstĂ„ vad producenten Jerry Kennedy tillförde. Det var han som satte ljudbilden, fick det att lĂ„ta som USA vill att country ska lĂ„tar och som nu hade en formula för framgĂ„ng. I alla fall i nĂ„gra fĂ„ Ă„r, innan livet började spöka för Jerry Lee igen. NĂ€r »Another Place, Another Time« gick upp pĂ„ countrylistan, spelade han en roll i en popversion av Othello pĂ„ en operascen i Los Angeles. Turligt nog, den hĂ€r gĂ„ngen, blev den en flopp, sĂ„ att Jerry Lee kunde lĂ€mna det sjunkande skeppet och sĂ€tta igĂ„ng med att spela in sitt första riktiga countryalbum.

Plats nr 6:
»I Can Still Hear The Music In The Restroom« 1975.


FrĂ„n LP:n »Boogie Woogie Country Man«.
En sÄdan dÀr sorglig historia som passar Jerry Lee perfekt. Han Àr en mÀstare pÄ att alltid göra texterna till sina egna.

PĂ„ plats nr 5:
»WhatÂŽs Made Milwaukee Famous (Has Made
A Loser Out of Me)«1968.


Inspirerad av ölreklam i TV. Det behövdes en uppföljare till »Another Place« och Jerry Kennedy hörde Glenn Suttons demo av en lĂ„t som han skrev efter att ha sett all ölreklam frĂ„n de stora bryggerierna i Milwaukee pĂ„ TV. Och Jerry Lee fattar sĂ„ klart vad texten vill förmedla, Ă€ven om öl kanske var en oskyldig drog med hans mĂ„tt mĂ€tt. Men han Ă€r suverĂ€n i sin sjĂ€lvömkan.

PĂ„ plats nr 4:
»Middle Age Crazy«1977.


Jerry Kennedys avsked.LÄten verkar Sonny Throckmorton ha skrivit direkt för Jerry Lee och Jerry Kennedy gör sin sista satsning pÄ att fÄ upp Ànnu en lÄt pÄ countrylistan.Det lyckades och det förstÄr man Àn idag nÀr man hör den. Vid den hÀr tidpunkten var Jerry Lee bitter och ointresserad. Han hade skattemyndigheterna efter sig och det var mycket annat som gjorde livet surt för honom. För det mesta var han ointresserad av att sjunga i studion, men den hÀr lÄten kunde han inte motstÄ.


PĂ„ plats nr 3:
»Before The Next Teardrop Falls«1968.


En av dessa snyftare. Freddy Fender hade en stor hit med lĂ„ten 1975, men redan 1968 visare Jerry Lee hur man tacklar en sorglig ballad. Den finns bl a pĂ„ LP:n »Another Place, Another Time«.


PĂ„ plats nr 2:
»A Damn Good Country Song«1977.


Det Àr bara att hÄlla med.
Specialskriven för Jerry Lee av Donnie Fritts, producerad av Jerry Kennedy. Finns pÄ olika samlingsplattor och med olika röstpÄlÀgg. Originalversionen visar upp en hes whiskyröstad Jerry Lee, inte helt i fin form för att sjunga. Men den slÀpptes aldrig pÄ singel. DÀr lÀt man honom lÀgga pÄ sÄngstÀmman en dag nÀr han lÀt normal.

PĂ„ plats nr 1:
»She Even Woke Me Up To Say Goodbye«
1970. FrÄn LP:n med samma titel.


Ja, Àr detta hans bÀsta countryinspelning eller inte? Ibland tycker jag det, just nu tycker jag det. Han tar Mickey Newburys nÀstan poetiska text och gör den naturligtvis till sin. Man ser en film i skallen nÀr man lyssnar. Det Àr i alla fall en lÄt som definitivt visar vilken enorm kÀnsla han har för att förmedla orden i en text. HÀr Àr den nÀstan smÀrtsam att ta till sig.

Läs mer om Lewis, Jerry Lee


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.