Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Masken gjorde det igen
Av Rune HĂ€ger

Ulf »Masken« Andersson Ă€r en local hero.

Han sĂ€ger det sjĂ€lv. »HĂ€r i Malmö vet man vem jag Ă€r, norr om Lomma Ă€r det ingen som kĂ€nner till mig«.

Han och hans band RockŽnŽroll Torpedoes skulle likt förbaskat funka pÄ vilken rockŽnŽroll-scen som helst i vÀrlden. För det Àr ett förbaskat bra band som kör ett race med förbaskat bra lÄtar och Masken sjÀlv sjunger förbaskat bra.

I april 2007 bevisades detta pÄ utsÄlda Nöjesteatern hemma i Malmö och nu, sÄ gott som exakt ett Är senare, var det sÄ gott som fullsatt igen.

Torpederna gör sin show med frÀck ljussÀttning och förnÀmligt ljud. Det Àr klass pÄ förestÀllningen, det Àr liksom rockŽnŽroll för finsalongen. Och publiken Àr inte den som annars gÄr pÄ mörka rockklubbar och trÀngs stÄende framför en liten scen med utslitna golvbrÀdor. PÄ Nöjesteatern hÀnger det kristallkronor i taket.

Masken gör en nĂ„got ovĂ€ntad entrĂ©, nĂ€r han kommer in pĂ„ scenen utklĂ€dd till kock, gĂ„r fram till en spis och snackar om att han ska röra om i rockÂŽnÂŽrollgrytan. Under tiden som han vispar i grytorna och snackar pĂ„, Ă„ker kockklĂ€derna av och nĂ€r han stĂ„r dĂ€r i sin vanliga USA-flagga omsydd till skjorta, drar bandet igĂ„ng med en hĂ„rdsvĂ€ngande »IÂŽm Ready« och det behövs ingen spis pĂ„ scenen för att hĂ„lla vĂ€rmen. 23 nummer vĂ€ntar oss, varav tvĂ„ medleyn, och mĂ„nga av lĂ„tarna vĂ€cker applĂ„der redan i introt.

KvĂ€llens höjdpunkter blir »Who Will The Next Fool Be« med ett grymt gitarrsolo av Johan Pihleke, »Funny How Time Slips Away« med en otrolig Olle Westerlund i ett solo pĂ„ sin pedal steel som skulle platsa pĂ„ en Willie Nelson-platta, och »YouÂŽve Lost That LovinÂŽ Feeling«, som lockade fram kvĂ€llens lĂ€ngsta applĂ„d.

Jag har sagt det förut: det Àr interntionell klass pÄ det hÀr bandet. Bakom varje instrument finns en musiker som Àlskar sitt jobb (jag mÄste nÀmna pianisten Tomas Pettersson ocksÄ!) och hÀr finns ocksÄ de tvÄ blÀndande körtjejerna Margareta Nilsson och Diana Nunéz som inte bara lyfter helhetsintrycket med sin sÄng; de hinner ocksÄ visa upp vad de har lÀrt sig pÄ Friskis & Svettis morgonpass.

Och sÄ Masken dÄ, ja.

Han kör sina monologer mellan lÄtarna och fÄr snabbt publiken med sig i sina utlÀggningar, vare sig de tyder pÄ Äldersnoja eller om han vill förmedla nÄgot om varför han ska sjunga just nÀsta lÄt.

Han vet precis varför han har valt ut de lÄtar han sjunger. Det Àr för att de har texter som betyder nÄgot och för att han kan sjunga dem sÄ att man tror pÄ honom. Han inlevelse Àr Àkta, han vill förmedla nÄgot. Och, precis som Frank Sinatra höll jag pÄ att skriva, ger han cred Ät lÄtskrivarna.

Framför allt ger han varje lÄt en egen trovÀrdig version. Han och Torpedoes Àr inget coverband. Och de ger oss en nÀstan tre timmar lÄng show, som skulle göra succé var som helst i vÀrlden dÀr man gillar amerikansk rotmusik.

Det enda kruxet Àr att Masken Àr en local hero.

Läs mer om Andersson, Ulf "M"


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.