Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Fred Åkerström Ă„terhörd
Av Bengt Eriksson

En gĂ„ng reste jag pĂ„ turnĂ© med Fred Åkerström (och ytterligare ett tiotal svenska kulturarbetare, som det hette pĂ„ 70-talet). Den galna, för att inte sĂ€ga fullstĂ€ndigt vansinniga, turnĂ©n gick genom Danmark. Författaren Kai Henmark satte en rubrik pĂ„ Ă€ventyret: »Nya tĂ„get över BĂ€lt«. PĂ„ biblioteket i Kongens Lyngby sjöng jag en egen sĂ„ng till en akustisk gitarr som jag lĂ„nade av Fred Åkerström.

OvanstÄende berÀttar jag inte för att skryta eller för att hÀvda att jag var nÀra bekant med Fred. Men under den vecka - eller var det tvÄ veckor? - jag umgicks med Fred vid frukostborden och pÄ turnébussen lÀrde jag kÀnna, eller Ätminstone ana, den sammansatte och mÄngfacetterade sÄngaren pÄ (pÄ scen) och mÀnniskan (utanför scenen).

Fred Åkerström hade mĂ„nga sidor: grĂ„ten som var lillebror till ilskan, det rĂ€dda och blyga som hukade inuti det stora och högljudda, kroppens oroliga sjĂ€l. Efter »tĂ„get över BĂ€lt« lyssnade jag pĂ„ Fred Åkerström med nya, större öron. Jag hörde mer: nu hördes ocksĂ„ det som inte hördes.

NĂ€r skivproducenten Anders Burman sammanstĂ€llt en CD-box med Fred Åkerström (1937-85) har han valt att kalla den, just, »Fem sidor«. Varje CD dokumenterar minst en sida av Fred Åkerström: Den romantiske, Den frodige, Den berĂ€ttande, Den politiske och, förstĂ„s, Carl Michael Bellman-tolkaren.

Fred Åkerström sjöng Fredmans epistlar sĂ„ inlevelsefullt att han blev Bellman - men samtidigt inte. För samtidigt var det som om han stod brevid bĂ„de sej sjĂ€lv och Bellman och kommenterade Bellmans tid och samhĂ€lle, liv och sĂ„ngpoesi.

PĂ„ Bellman-CDn finns en inspelning av »NĂ„, skruva fiolen« (1964) tillsammans med Anne-Louise Hansson och Cornelis Vreeswijk. »Stolta stad« (1977) bĂ„de deklamerar och sjunger han sĂ„ att episteln blir ett helt skĂ„despel. I inspelningarna frĂ„n visfestivalen i VĂ€stervik, »Fredmans sĂ„ng« (-84) och »Gubben Noak« (-85), Ă€r han föredragshĂ„llare respektive allsĂ„ngsledare.


Jag lyssnar, jÀmför och - inget annat Àr möjligt - fylls med den största beundran för hans professionalitet, ihÀrdighet, vilja. FrÄn 60- till 80-talet gick han vidare, borrade djupare, ville lÀra sej och oss Ànnu mer om Bellman.

Som Bellman-tolkare var han mĂ€sterlig, sĂ„ förstklassig att Carl Michael Åkerström stĂ€llde sej i vĂ€gen för de andra Åkerströmmarna. Jag mĂ„ste erkĂ€nna att Åkerström-boxen fick mej att Ă„terupptĂ€cka hans Ruben Nilson-tolkningar. Hur kunde jag glömma att han, faktiskt, sjunger Ruben Nilson lika mĂ€sterligt?

Han sjunger med en annan röst, för det hĂ€r Ă€r visor frĂ„n och om en annan tid Ă€n Bellmans, men lika solidariskt, inlevelsefullt och igenkĂ€nnande. Visan om »Ă…kare Lundgrens begravning« blir teater, som blir verklighet.

En annan upptĂ€ckt Ă€r den romantiske Åkerström: öm och mjuk, just romantisk och kĂ€rleksfull. Minsann om inte denne burduse trubadur sjunger Birger Sjöberg, Gösta Kullenberg och Fritz Sjöström med lenaste sammetsröst!

HĂ€r finns ocksĂ„ hans tonsĂ€ttningar av Stig Dagermans »dagsedlar«, ett par texter av Kent Andersson, George Riedels och Lennart Hellsings »bananvisor«, den politiska slagdĂ€ngan om »Kapitalismen«, Joe Hill, t o m en musikalmelodi frĂ„n »Dr Doolittle«. Och sĂ„ nĂ„gra egna visor...

De sistnÀmnda Àr inte mÄnga och inte mÀrkvÀrdiga. Men, vid sidan om Cornelis, hur mÄnga svenska vissÄngare frÄn 60- och 70-talen har skrivit mÀrkvÀrdiga visor? Freds egna texter - mest kÀnd Àr vÀl Oslo-visan till dottern Cajsa-Stina - var enkla som brev, direkt frÄn hjÀrtat, helt Àrliga, tror jag.

Åkerström-boxen innehĂ„ller dessutom en sĂ„ng som blir ett slags facit - precis som Danmarksresan blev för mej - till artisten och mĂ€nniskan Fred Åkerström. SĂ„ngen, som heter »Ingenstans (Ă€r man fri som en fĂ„gel)«, har aldrig tidigare funnits pĂ„ skiva. Han Ă€r en liten pojke och han Ă€r en vuxen man. Han Ă€r rasande och han grĂ„ter. Fred Åkerström sjunger om sina förĂ€ldrar och sin uppvĂ€xt - om sitt, ordagrant, »sönderslagna liv«.

Krönikan har tidigare varit publicerad i ABF:s tidning Fönstret (1995). TyvĂ€rr verkar Fred Åkerström-boxen »Fem sidor« (Metronome/Warner, fem CD) nu vara utgĂ„ngen. SĂ„ det blir till att leta i skivantikvariat eller pussla ihop andra CD (finns bĂ„de Ă„terutgivningar och diverse samlingar).


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.