NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

Kärlekstexter till sånger
article / 2005-01-25 / Håkan Olsson
Vi som är musikintresserade och bor inom Sydsvenskans spridningsområde missar förstås inte Lennart Perssons numera veckoliga texter om olika låtar ur populärmusikhistorien. Ett urval har samlats i boken »Sånger om kärlek« (Modernista).

Varför valde du att ta med texter om just kärlekssånger?

– Jag tvekade länge, visste inte vilket urval jag skulle göra. Det var min tjej som sa att jag skulle ha kärlekssånger som tema. För då skriver jag bäst, tycker hon, när jag skriver om kärlek. Strax blev det lättare att välja också, en del texter gick genast bort. Och så kan nästa samling heta »Sånger om allt annat än kärlek«.

– Kärlek finns ju i mitten av allt liv. Det är kärleken vi jagar efter, sörjer och jublar över. Det finns dessutom många sorters kärlek. En text handlar om »This Land is Your Land« av Woody Guthrie. En sång som inte skildrar ett kärleksförhållande mellan två människor utan mellan en människa och ett land.

Borde inte boktiteln hellre ha varit till exempel »Kärlekstexter till sånger«? (Ingen bra titel men ungefär så.) Du skriver om en av rockens kåtaste inspelningar, »Great Balls of Fire« med Jerry Lee Lewis, en av de mest drabbande, sorgliga och även mest befriande kärlekssångerna, »Love Hurts« med Gram Parsons & Emmylou Harris, en av de ömmaste och ömkligaste kärlekssånger jag vet, »The Lady Came from Baltimore« med Tim Hardin, en kampsång för kvinnors rätt till kärlek och sexualitet, »Woman´s Love Rights« med Laura Lee, och så vidare. Ändå finns den största kärleken, tycker jag, i dina texter, i ditt sätt jag att sätt att skriva om och hylla något som ju brukar anses så simpelt som snabblyssnade poplåtar på ett par minuter plus.

– För mig är musik både den enklaste och mest högtstående formen av kultur. Sånger knyter ihop länder, människor, tankar. En låt kräver så lite och ändå kan den förändra ens liv. Och gör det också, en gång och en gång till.
– Du har väl hört allt? säger folk. Nej, det finns alltid en ny låt som jag inte hört och som kan förändra mitt liv, ännu en gång. Jag skulle kunna fortsätta att skriva om låtar varenda vecka i 100 år!

Visst hände det något med musikskribenten Lennart Persson på 80-talet? Minns inte vilken tidning det var men plötsligt började en av dina texter om någon skiva att leva och grep tag i mig.

Lennart ler och säger:
– När jag började skriva på 70-talet så brydde jag mig inte så mycket om hur jag skrev. Då var det viktigast att ge tips på bra musik. Det är fortfarande viktigt men också skrivandet har blivit allt mer viktigt.

Till boken »Sånger om kärlek« har Lennart Persson sett över och »rättat” tidningstexterna samt kompletterat med skivtips. Texter som han skriver till Sydsvenskan kan i sin tur vara en bearbetning av någon tidigare recension.

– Allting ska vara så jävla kort nu för tiden. Det har hänt att jag hämnats på en »oförstående« redaktör som tvingat mig att korta ner. Som skivrecensent blir man allt mer en haiku-poet. Man tvingas rensa i varenda mening för att hinna säga något.
– I Sydsvenskan har jag fått möjlighet att skriva lite längre och utveckla en tanke. Även om Sydsvenskan-texterna också blivit kortare.


Lennart Perssons veckolåtkrönikor hittas på www.sydsvenskan.se/noje

Bild: Lennart Persson i skivaffären Musik och Konst (för längesen, på 80-talet nån gång). Foto: Birgitta Olsson


Rootsy söker arrangörer och ambassörer
article / 2010-08-02 / Håkan Olsson
Rootsy-arrangörer

Rootsy har nu arrangerat turneer i ett års tid och vi är väldigt nöjda med resultatet. Precis som vi var övertygade om när vi startade RootsyLive finns det ett stort behov ute i landet att få gå och se »riktig musik« som inte anpassat sig efter några trender eller vad radion kräver för att vara kommersiellt gångbar. Våra turneer med Chip Taylor begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting, Kendel Carson, Mary Gauthier, Eilen Jewell, Cedric Watson, Holly Williams, Lost Bayou Ramblers och Willy Clay Band har fått fantastiskt respons både av redan frälsta och människor som introducerats in i Rootsy världen genom ett konsertbesök. En sak vi märkt är att desto mer arrangören brinner för den typ av musik vi jobbar med desto bättre blir resultatet. Var kan vara en bättre plats att söka efter entusiastiska musikälskare än hemma på rootsy.nu?
Det goda livet i Shokan
article / 2005-08-04 / Håkan Olsson
1975, när Bruce Springsteen träffar Amerika med full kraft, säger Graham Parker upp sig från jobbet på bensinmacken i Surrey. »Jag blev inte Bruce. Men jag har alltid känt mig som en rockstjärna«, säger Parker 30 år senare.
Det er ikke ofte at superstjerners hobbyprosjekt, hvilke uttrykk de måtte ta seg, er verdt mer enn en skeivt smil. Texanerinnen Norah Jones har solgt mange, mange millioner av sine to jazz-light plater på den velrennomerte jazz-etiketten Blue Note. Selv om mange, ikke minst av hennes europeiske publikum, ikke vil ta i countrymusikk med ildtang, så har Jones begge plater hatt klare countryelementer. Jones har aldri lagt skjul på at hun er nesegrus beundrer av Willie Nelson, og opphavet til dette bandet, er ønsket om å spille Nelson-musikk. Navnets dobbelbunn er altså både en hyllest til The Red Headed Stranger og en (selvironisk?) grisevits.
Han är väl inte så allmänt känd på våra breddgrader och rör sig inte så mycket på hitlistorna hemma i USA heller. Men sedan Will Hoge föddes i en musikalisk familj 1973, i Tennessee, har han hunnit med en del. Inklusive att återhämta sig från en läskig olycka för ett par år sedan, då han och hans scooter krockade med en bil. Det blev månader i stillhet och absolut inget turnerande.
...och musiken den gnällde och gnall.

Det är lätt att få Gustaf Fröding i tanken, när J. Tex släpps lös.
När countrysångare i stil med Hank Williams, Lefty Frizzell och Webb Pierce i början av femtiotalet gjorde stor succé på livliga honkytonksjapp hade skönsjungande gentlemannen Eddy Arnold istället siktet inställt på Las Vegas och New Yorks mer exklusiva salonger. Genom att pryda sina inspelningar med välskrivna stråkarrangemang och körsång gjorde han countrymusiken tilltalande för en publik avsevärt mycket bredare än den som vanligtvis attraherades av genren. När Eddy Arnold, bara dagar från att fylla nittio år, avled i maj 2008 satte han punkt på en framgångsrik karriär som genererat topplisteplaceringar under sju decennier och mer än åttiofem miljoner (85.000.000) sålda plattor. Den här sju cd-boxen presenterar samtliga inspelningar Eddy Arnold företog sig mellan åren 1951-1955, totalt etthundrasextiosex låtar.