NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

Brennen Leighs nya skiva »Prairie Love Letter« är som ett Mellanvästerns »Höga visan«, fylld av vacker poesi, erfarenhet, utmejslade interiörer och gripande livsöden. Men också med en genomförd social kommentar från liberala och i klassisk mening amerikanskt populistiska utgångspunkter; för klarhetens skull handlar det alltså om traditionen som skapades av The People’s Party för runt 120 år sedan och som i kulturen vidmakthållits av konstnärer som Frank Capra, Woody Guthrie, Merle Haggard, Oliver Stone och John Grisham. Trumps »populism« är en överhetskonstruktion av europeiskt snitt.

Den populistiska tolkningen kommer fram i en sång som »Pipeline« där Brennen Leigh tolkar motståndet mot oljebolagens exploatering av det amerikanska hjärtlandet. Och den genomsyrar hela albumets hyllning av det pågående livet från ett underifrånperspektiv. Och den sociala kommentarer får också sitt i den inkännande »Billy & Beau«, en sång om barndomskamraterna från Dakotas jordbruksbygder som alla hela tiden visste älskade varandra men det var väl deras sak?

Och så hyllningarna till landskapet och uppväxten: den svindlande vackra »I Love the Lonesome Prairie«, »Elizabeth Minnesota« som i lätt gycklande ton och snygg western swing-inramning renodlar det lokalt småskaliga livets kvaliteter gentemot storstaden, den lätt naivistiska landskapsakvarellen »You’ve Never Been to North Dakota« eller den gripande »Prairie Funeral«.

Arrangemangen är kongeniala med de lyriska stämningar som lyriken manar fram. Brennen Leighs klara röst är ett självklart centrum, och den understryks av smakfulla licks på mandolin, fiol och gitarr. När musikerna släpps fram i kärnfulla solon är dessa konsekvent relaterade till sångernas stämningar och lyrik.

Brennen Leigh har tidigare gjort flera lysande skivor. Hon har en stark närvaro och integritet i allt hon gör. Inför Prairie Love Letter räcker dock inte orden »lysande« och »utsökt«. Skivan är Brennen Leighs mästerverk. Och ett av countryns tidlösa mästerverk.
Read more about Brennen Leigh
Rootsy.nu´s store countryfunn under årets SXSW i Austin, Tx, Brennen Leigh, besøkte Norge i overgangen juni/ juli og gjorde bl.a. en kanon spilling på den (alt for) lille klubben Per på Hjørnet i Oslo. Brennen ble backet av sin bror, gitaristen Seth Hubert, og et norsk band som til daglig er å finne bak Roy Lønhøiden.
Den unga brittiska trumpetaren Alison Balsom har avverkat det obligatoriska programmet: Haydns och Hummels trumpetkonserter, ett album med italiensk barockmusik och ett med Bachs kompositioner för trumpet. Alla skivorna är ypperliga, inte minst Bach-albumet där också den unga violinvirtuosen Alina Ibragimova ingår i ensemblen.
Norskan Hedvig Mollestad är en jazzgitarrist rotad i både metal och progressiv rock, men hon omformar impulserna i ett djupt personligt uttryck, där varje ljudförvrängning, sustaineffekt och flyhänta löpning rymmer sin egen, inre nödvändighet.
Brennen Leigh er en av Texas beste honky tonk sangerinner, i tillegg til å være overbevisende også som bluegrassartist. Hun har turnert som gjest med Ralph Stanley.
Hur ska man sammanfatta Povel Ramel? Hans musikalitet, hans glädje, hans virtuosa ordvrängande: Povel Ramels genialitet är oefterhärmlig och ojämförlig. Humorist men också lysande jazzpianist, estradör och knäppgök. När han spelade på danshaken i Stockholm på fyrtiotalet lekte han och medmusikerna med att korsa oförenliga musikaliska begrepp. Ett resultat av leken var »Johanssons boogie woogie vals«, en sanslös uppvisning av både musikalisk och verbal humor.
Tidligere i sommer skrev vi følgende;

I august slipper Jesse Dayton & Brennen Leigh godt, gammeldags country duett-album, »Holdin´Our Own« (Stag Records). Tolv sanger som får Brennen & Jesse til å høres ut som en ung versjon av George & Tammy, inkludert tolkninger av Johnny/ June-sangen »Long legged Guitar Pickin´Man« og Gram/Emmylou-sangen »Brand new Heartache«.
Brennen Leigh, Austinbasert country/ bluegrasssangerinne med sterke bånd til Norge, slipper i disse dager nytt album, »The Box«.