NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

Brennen Leighs nya skiva »Prairie Love Letter« är som ett Mellanvästerns »Höga visan«, fylld av vacker poesi, erfarenhet, utmejslade interiörer och gripande livsöden. Men också med en genomförd social kommentar från liberala och i klassisk mening amerikanskt populistiska utgångspunkter; för klarhetens skull handlar det alltså om traditionen som skapades av The People’s Party för runt 120 år sedan och som i kulturen vidmakthållits av konstnärer som Frank Capra, Woody Guthrie, Merle Haggard, Oliver Stone och John Grisham. Trumps »populism« är en överhetskonstruktion av europeiskt snitt.

Den populistiska tolkningen kommer fram i en sång som »Pipeline« där Brennen Leigh tolkar motståndet mot oljebolagens exploatering av det amerikanska hjärtlandet. Och den genomsyrar hela albumets hyllning av det pågående livet från ett underifrånperspektiv. Och den sociala kommentarer får också sitt i den inkännande »Billy & Beau«, en sång om barndomskamraterna från Dakotas jordbruksbygder som alla hela tiden visste älskade varandra men det var väl deras sak?

Och så hyllningarna till landskapet och uppväxten: den svindlande vackra »I Love the Lonesome Prairie«, »Elizabeth Minnesota« som i lätt gycklande ton och snygg western swing-inramning renodlar det lokalt småskaliga livets kvaliteter gentemot storstaden, den lätt naivistiska landskapsakvarellen »You’ve Never Been to North Dakota« eller den gripande »Prairie Funeral«.

Arrangemangen är kongeniala med de lyriska stämningar som lyriken manar fram. Brennen Leighs klara röst är ett självklart centrum, och den understryks av smakfulla licks på mandolin, fiol och gitarr. När musikerna släpps fram i kärnfulla solon är dessa konsekvent relaterade till sångernas stämningar och lyrik.

Brennen Leigh har tidigare gjort flera lysande skivor. Hon har en stark närvaro och integritet i allt hon gör. Inför Prairie Love Letter räcker dock inte orden »lysande« och »utsökt«. Skivan är Brennen Leighs mästerverk. Och ett av countryns tidlösa mästerverk.
Read more about Brennen Leigh
Världsmusiktoppen (enligt Bengt Eriksson)
article / 2004-12-21 / Håkan Olsson
1) Ali Farka Toure - Red & Green
(World Circuit)

Dubbel-cd med ett par klassiska album från 70- och 80-talen, innan Ali Farka Toure upptäcktes av världsmusikpubliken och blev legendarisk. Sång till egen akustisk gitarr och enstaka rytminstrument. Avspänt och lugnt med invärtes pulserande rytm. Ur-blues som bortsett från sångspråket lika gärna kunde ha kommit från södra USA kring sekelskiftet 1900 som från Mali.
När trumpetaren Randy Brecker spelade i Sverige i vårvintras blev jag förvånad över att han inte nämnde sin bror Michael under kvällens gång. Tenorsaxofonisten Michael Brecker avled nämligen i cancer den 13 januari i år och hann precis slutföra den här plattan. Bröderna nådde ju stora framgångar tillsammans som Brecker Brothers på 1970-talet.
1962 var det ännu långt till Clint Eastwood blev bekant för en större filmpublik genom sina roller i vad som rubricerades spagetti-western. Det var ännu längre till den framtid där han blev en av Hollywoods största filmstjärnor, det var långt innan han blev borgmästare.
Brennen Leigh er en av Texas beste honky tonk sangerinner, i tillegg til å være overbevisende også som bluegrassartist. Hun har turnert som gjest med Ralph Stanley.
Tidligere i sommer skrev vi følgende;

I august slipper Jesse Dayton & Brennen Leigh godt, gammeldags country duett-album, »Holdin´Our Own« (Stag Records). Tolv sanger som får Brennen & Jesse til å høres ut som en ung versjon av George & Tammy, inkludert tolkninger av Johnny/ June-sangen »Long legged Guitar Pickin´Man« og Gram/Emmylou-sangen »Brand new Heartache«.
Brennen Leigh, Austinbasert country/ bluegrasssangerinne med sterke bånd til Norge, slipper i disse dager nytt album, »The Box«.
Austins countryikon Brennen Leigh gör sin första turné i Sverige i sommar. Hon lämnar bandet hemma och gör istället en akustisk show tillsammans med sin make Noel McKay.
Der satt den. På tross av at SXSW har vokst seg til et ikke manøvrerbart monster, lykkes det rootsy.nu´s utsendte å snuble over Den Ene Nye Artisten som gjør hele turen.