Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Sacred Shakers, The
The Sacred Shakers
(Signature Sounds/Playground)

The Sacred Shakers är ett musikerkollektiv som helt inriktar sig på countrygospel. Men de varierar sina stilval. När Eric Royer sjunger, hamnar gruppen nära ett old timey-idiom trots att slagverk och en sporadiskt uppdykande elgitarr samtidigt förankrar musiken längre fram i traditionen.

Fem av gruppens medlemmar delar på solosången. Någon drar åt old timey-hållet, medan en annan sjunger med en lättflytande bluegrasstouch och någon har ett mer stilneutralt uttryck.

Även i arrangemangen drar The Sacred Shakers åt skilda håll. Musiken är aldrig absolut stilren, aldrig dogmatisk. Där möts old timey, bluegrass, anglo-amerikansk folksång, modernare country och naturligtvis en del blues; bluesen är ju ett av många stilincitament även i den anglo-amerikanska traditionen. I »Green Pastures« sjunger Eilen Jewell och Greg Glassman i samma anda som countryns klassiska brödraduor; deras tolkning påminner också om Emmylou Harris innerliga version av sången.

Men stilintegrationen är djupt meningsfull, alltid relaterad till de idéer och budskap som sångerna förmedlar. Musiken pendlar från det mjukt innerliga till det uppsluppna, som i svängfesten »I’m Gonna Do My Best«. I George Jones »Taggin’ Along with Jesus« sjunger Eilen Jewell och Jason Beek med en småslapp frasering som förenar old timey med Lucinda Williams, medan kompet stadigt förankrar sången hos Johnny Cash och den tidige Jones; det är naturligtvis oemotståndligt.

The Sacred Shakers gör fantastisk musik, dessutom betydligt originellare än vad valet av sånger ger vid handen.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.