Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Cooper, Peter
Cautionary Tales
(Corazong/ TMC Nordic/ GDC)

Till vardags Àr han en mycket erkÀnd musikjournalist med ett gott rykte i branschen. Men nu Àr det alltsÄ dags för Peter Coopers debutalbum som höjts till skyarna av bl.a Kris Kristofferson och Todd Snider. Och det Àr ingen dÄlig skara musiker han har samlat ihop, namn som den legendariske steel gitarristen Lloyd Green, Bill Lloyd, Nanci Griffith, Jason Ringenberg, Jen Gunderman och tidigare nÀmda Todd Snider medverkar. Men det hÀr Àr i första hand Peter Cooper som ska uppmÀrksammas och det med en samling egna mycket starka sÄnger som kryper in under huden. LÀgg dÀr till ett par vÀlvalda covers och ni har ett urstarkt album.

Ljudbilden domineras av en steel gitarr som ligger i centrum och lÀgger ut ljuva toner som man sveps med i. Det lÄter en hel del country men influenser frÄn folk och rockmusik bakas ocksÄ in i denna sköna musikaliska mix. Allt detta gör att det lÄter varierat och ger en intressantare lyssning. Ballader blandas med lite mera countryrockiga tongÄngar.

Allting lĂ„ter vĂ€ldigt genomarbetat och samtliga musiker lĂ€mnar utsökta smĂ„ bidrag vilket gör att musiken lyfter ytterliggare en dimension. Framförallt visar Lloyd Green framfötterna med sin steel gitarr. Det Ă€r de smĂ„ detaljerna som gör det. Ibland Ă€r det munspelande ur den högre skolan som i » Take Care « som fĂ„ngar mig eller som i » Mission Door « ett smĂ€ktande dragspel och som i » They Hate Me « ett hamrande piano som ger det hela en extra krydda. Samtliga lĂ„tarrangemang Ă€r noggrant utförda.

Peter Cooper har mycket pÄ hjÀrtat att berÀtta med sina texter. Det mÀrks att han Àr van vid att skriva, en ordkonstnÀr. Orden bara flödar ur munnen med en poetisk udd som Àr mycket tilltalande. Det visar sig att det Àr en man med ett stort hjÀrta som kan uttrycka sig med mycket vÀrme eller nÀr han vill med ironi och ibland med en liten dos humor. Och som alltid Àr det viktigt att man har en röst som kan fÄnga lyssnaren, det har verkligen Peter Cooper. Han Àr vÀldigt skicklig pÄ att förmedla sina olika kÀnslolÀgen.

Det verkar inte vara nĂ„gra som helst problem med Ă„tervĂ€xten i Amerika nĂ€r det gĂ€ller nya bra singer/songwriters och Peter Cooper tillhör tveklöst de allra frĂ€msta. Han Ă€r en talang utöver det vanliga och det ska verkligen bli intressant att följa honom i framtiden. » Cautionary Tales « Ă€r in i minsta detalj ett helgjutet album som rekommenderas varmt. MusikĂ„ret 2008 kunde inte börjat bĂ€ttre.

/Johan Annetorp


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.