Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Risager, Thorbjørn
Here I Am
(cope records)

Risager etablerar sig allt hårdare på den svenska bluesmarknaden. Under 2007 är hans svenska spellista omfattande och jag tror att alla som har upplevt honom på scenen kommer att rusa efter den här nya plattan, »Here I Am«. De konserter jag har sett honom genomföra har varit rena rama dynamiten och Risager visar upp en ofattbar kompetens när han ha en publik framför sig.

Men han är bra på platta också.

Förra gången hade han Billy Cross som producent och resultatet var magnifikt. Enda invändningen var att Cross brukar ha en önskan att allt ska vara så välpolerat som möjligt. Soulig blues får gärna ha lite skit under naglarna.

På nya plattan är det Risager själv och bandet som har bestämt hur det ska låta. En annan skillnad är att den här gången har han skrivit alla låtarna själv.

Det är på gott och ont. Naturligtvis är det intressant för en kompositör, musiker och sångare att få visa upp så mycket som möjligt ur den egna portföljen: det är så här jag vill att det ska låta och det är de här låtarna som visar vem jag är. Men det finns onekligen en risk att självkritiken kan bli lite åsidosatt.

I det här fallet har resultatet blivit att några av låtarna saknar det där lilla extra, som gör att man vill höra dem om och om igen. Tre-fyra stycken av dem är lite för ointressanta åtminstone för mina öron.

Om alla hade varit lika blodfyllda som balladen »Heart of The Night« eller lika vilt gungande som »From Now On«, så hade det här albumet varit helt oslagbart.

Men Risager och hans eminenta band (vilken blåssektion!) håller en hög internationell klass och det skulle vara intressant att höra hur det skulle låta om de spelade in nästa platta någonstans i USA med en producent som bandet har respekt för.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.