Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Sowing the Seeds. The 10th Anniversary
(Appleseed)

Dubbelalbumet där skivbolaget Appleseed hyllar sig självt och sina tio år är suveränt bra. Och det är inte bara en hyllning till Appleseed, det är också en hyllning till Pete Seeger och den amerikanska radikala folksångstradition vars mest konsekventa företrädare han varit i mer än sextio år.

Pete Seeger finns också med i flera nyinspelade sånger. Han framför Bruce Springsteens »The Ghost of Tom Joad« tillsammans med upphovsmannen. Resultatet är fantastiskt. Seeger reciterar, och Springsteen sjunger nertonat och luttrat, utan de vokala överdrifter som gjorde »The Seeger Sessions« så ovärdig. Pete Seeger hörs också tillsammans med Ani DiFranco, Billy Bragg, Steve Earle och Anne Hills i »Bring Them Home«, en inspelning som givits ut tidigare. Pete Seeger skrev sången under Vietnam-kriget, men den riktas nu mot kriget i Irak. Samma sak med hans klassiska ”Waist Deep in the Big Muddy«, som framförs av Ani DiFranco i en överraskande bra version, även den nyinspelad. Pete Seeger återkommer i flera andra spår. Hans röst är i det närmaste obruten vid nästan nittio års ålder.

Det är också roligt att höra Pete Seeger i nyskrivna sånger, topical songs som tar fasta på dagsaktuella skeenden. Hans aktualitet är lika obruten som hans röst och vitalitet.

Bland det nyinspelade i övrigt märks »Universal Soldier« med Donovan. Buffy Sainte-Marie skrev den, men om jag minns rätt var det Donovan som först hade en hit med den, sedan var det Glen Campbells tur. Men jag tvekar inför Donovans nya version. Han sjunger staccatoartat. Varje ord bildar sin egen kärna, som för att understryka det moraliska vakuum som skapas av den imperialistiska våldskulturen. Det blir alltför teatralt för mina öron. Kim och Reggie Harris gör en rytmiskt suggestiv version av »If You Miss Me at the Back of the Bus« tillsammans med Peter Yarrow (från Peter, Paul & Mary), hans dotter Bethany och Rufus Cappadocia. Och den är mycket bra.

De flesta sångerna är dock hämtade från tidigare skivor från Appleseed. Vi får några av de bästa spåren från hyllningsalbumen till Pete Seeger, bland annat Bruce Cockburns version av »Turn! Turn! Turn!« och »Guantanamera« med Jackson Browne och Joan Baez. I övrigt: Tom Paxton, Tom Pacheco, David Bromberg, Aoife Clancy, The Kennedys, Eric Anderson (Phil Ochs »White Boots Marching in a Yellow Land« i en utsökt version tillsammans med Wyclef Jean), Dick Gaughan, Lizzie West och många andra.

Appleseed är det bolag som bäst förvaltar traditionen från Folkways, Paredon, Elektra och Vanguard. Vid sidan av gamla hjältar som Seeger och Paxton finns det även plats för yngre artister som arbetar i samma anda. Inte minst imponerad är jag av Lizzie West, här representerad av »19 Miles to Baghdad«, en av de bästa protestsånger som skrivits på senare år.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.