Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Samuelson, Cina
Laugh, Love & Live
(Cool Country Music)

NÀr Cina Samuelson gav ut sin första skiva hÀromÄret anvÀnde hon förprogrammerade trummor, av ekonomiska skÀl antar jag. Hon framförde ocksÄ en del covers. De förprogrammerade trummorna var en skönhetsflÀck pÄ en annars mycket lovande skiva, dÀr Cina Samuelson bÄde visade sin förmÄga som sÄngerska och som lÄtskrivare. De covers hon sjöng var mest som stöd för det övriga materialet.

PĂ„ sin nya skiva, »Laugh, Love & Live«, skriver Cina Samuelson allt material sjĂ€lv, och hon har ett komplett band. Allt det som var bra pĂ„ debuten har blivit bĂ€ttre, och de kvaliteter som mest anades dĂ„ har nu blommat ut. Cina Samuelson intar platsen som en av de frĂ€msta nordiska countrysĂ„ngerskorna i mainstreamfacket, vid sidan av Ester Brohus, Tamra Rosanes, Jill Johnson, Vivien Searcy och Somebody’s Darling.

Cina Samuelson öppnar perfekt med »Your Little Fun«, med stark melodi, sjÀlvmedveten text, frÀckt huggande honky tonk-gitarr av Johnny Samuelsson och lagom blurrig dobro frÄn Berra Karlsson. Det Àr en sÄdan dÀr lÄt som Gretchen Wilson skulle kunna identifieras med och som Jill Johnson skulle döda för, om hon inte vore vÀnligheten sjÀlv. NÀsta spÄr, »If, How or When«, har en snyggt svepande melodi som för tankarna till Pam Tillis tidiga skivor; det gör ocksÄ Cina Samuelsons frasering.

Men Cina Samuelson hĂ„ller sig inte bara inom ett modernare countryidiom. »Up and Down« Ă€r den frĂ€ckaste western swing som gjorts pĂ„ den hĂ€r sidan Atlanten, och i »Don’t Worry« hamnar Cina Samuelson nĂ„gonstans mellan Marsha Thornton, Becky Hobbs och Patsy Cline. Och »Are You the Man« Ă€r sĂ„ tidlös sextiotals-honky tonk som det bara Ă€r möjligt.

UngefÀr sÄ ser spÀnnvidden ut. Men jÀmförelserna Àr riktpunkter och nÀrmevÀrden. Cina Samuelson Àr en sjÀlvstÀndig artist med stark musikalisk integritet. Visst hör vi ekon frÄn andra hÄll, det gör vi alltid i countryn, men det handlar om anknytningspunkter i en tradition, inte om Äterskapande. LÄt oss kalla det för kreativ omvandling i stÀllet.

AlltsÄ: Cina Samuelson Àr en mycket bra sÄngerska, som har modet att lita till sin egen röst; inga manér för att ge illusionen av en annan bakgrund Àn den hon har. Hon Àr en skicklig lÄtskrivare, traditionsmedveten och sjÀlvstÀndig. Och hon omger sig ocksÄ med utmÀrkta musiker, som ger musiken ett stadigt gung men som ocksÄ blommar ut i frÀcka solon.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.