Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Collins, Judy
Sings Lennon & McCartney
(Wildflower)

Judy Collins hade den amerikanska folkvÄgens allra vackraste röst, en kristallklar och rikt nyanserad sopran. Vid sidan av Joan Baez var hon ocksÄ en av de frÀmsta uttolkarna av andras sÄnger. Men dÀr Baez lyfte sÄnger av Dylan, gav Judy Collins sÄnger av Stones och Jacques Brel en innebörd som gick lÄngt utöver vad som borde varit möjligt. Hon var ocksÄ nÄgot av Leonard Cohens hovuttolkerska, men dÀr handlade det inte sÄ mycket om att ge sÄngerna oanad innebörd som att kongenialt lyfta fram de betydelser och de existentiella dimensioner som rymdes i dem, Àven vid den ytligaste betraktelse.

Men Cohen-tolkningarna fungerade bĂ€st i sina sammanhang pĂ„ de skivor dĂ€r de först förekom. NĂ€r Warner hĂ€romĂ„ret samlade ihop dem, tillsammans med en del nya inspelningar, blev det aningen trist. NĂ€r Judy Collins nu gör en skiva med bara Beatles-lĂ„tar, blir resultatet dĂ€remot glimrande. Det Ă€r svĂ„rt att se nĂ„gon linje i valet av sĂ„nger, annat Ă€n att det handlar om lĂ„tar som Judy Collins gillar. Hon pendlar mellan det innerliga och nĂ€ra i »Hey Jude«, ett folksĂ„ngsartat tilltal i »And I Love Her«, teknisk lekfullhet i »Blackbird«, den charmfullt lĂ€ttsamma tonen i »Penny Lane«, det hindlikt undanglidande i »Norwegian Wood«, ett mer gĂ€ckande allvar som lyfter plĂ„goriset »When I’m Sixty-Four« lĂ„ngt över den fjantiga originalversionen och den fjĂ€derlĂ€tta pop-touchen i »We Can Work It Out«.

Det Àr alltsÄ en lysande skiva, dÀr Judy Collins sÀtter sin egen prÀgel pÄ sÄngerna, samtidigt som hon Àr trogen de idéer som sedan gammalt finns inlagda i dem. Det Àr personlighet och pietet i ideal förening. Arrangemangen Àr lÄgmÀlda och luftiga, med diskret rytmmarkering, Larry Campbells följsamma gitarrer och mandolin, cello och dÄ och dÄ ett lÀckert blÄsarrangemang som förhöjer intrycket.

Judy Collins har givit ut skivor i det nĂ€rmaste oavbrutet i drygt fyrtiofem Ă„r. De senaste Ă„ren har skivorna kommit pĂ„ Wildflower, som jag antar Ă€r hennes eget bolag. Samtidigt med Beatles-tolkningarna kommer ocksĂ„, Ă„tminstone i Sverige, »The Essential Judy Collins«, som ser ut som en samlingsskiva, men som visar sig rymma nyinspelningar av klassikervordna sĂ„nger som »Both Sides Now«, »Song for Bernadette« och »Amazing Grace«. Den senare gav en kulmen pĂ„ Judy Collins skiva »Whales and Nightingales« 1970, i en svindlande vacker inspelning med Judy Collins och kören i S:t Paul’s Cathedral. Jag trodde den var omöjlig att övertrĂ€ffa. Det Ă€r den kanske ocksĂ„, men den nya inspelningen Ă€r nĂ€stan lika omtumlande. Den visar bland annat hu Judy Collins fĂ„tt ett lekfullare förhĂ„llande till sin röst; i ett annat sammanhang skulle vi sagt att hon blivit mer av koloratursĂ„ngerska.

Skivorna visar ocksÄ att Judy Collins utvecklas. Hon Àr trots allt bara sextioÄtta Är. Hon har framtiden för sig.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.