Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bellamy Brothers
Jesus Is Coming
(Curb)

Bellamy Brothers har aldrig hört till mina favoriter. Tillsammans med Kenny Rogers och George Jones, i dennes svagare och allra mest tillrÀttalagda stunder, personifierade brödragruppen de vÀrsta utslÀtningstendenserna i 70-talets crossovercountry.

Liksom George Jones Äldras de dock med vÀrdighet. Bellamy Brothers nya skiva »Jesus Is Coming« Àr ocksÄ mycket bra, inte en skiva som vÀlter vÀrldsbilder (det gör sÀllan countryskivor), men ett stycke tilltalande, skickligt framförd och i all sin ansprÄkslöshet kompromisslös musik.

Det Ă€r musik som hyllar de grundlĂ€ggande vĂ€rdena, Gud och familjen. En sĂ„ng som »Drug Problem« handlar typiskt nog om hur dessa likt en drog sprider sig i blodet och hĂ„ller sitt offer fĂ„nget. »Grandma’s God« handlar om vandringen frĂ„n 60-talets utflumning, med elegant inplacerade tidsmarkörer och frĂ€ck sitar, tillbaka till den evangeliska lĂ€ran. Även »Old Hippie III (Saved)« ger en fin vinkling av den tematiken. I »I Ain’t Goin’ to Hell« fĂ„r vi en vĂ€rldsvandring dĂ€r vittnesbördet ger sjĂ€lva den lyriska nerven.

Men Àr det en gospelskiva? Det handlar om det lilla livet i nÀrheten av Gud; sÄngerna vittnar snarare om vardagens trygghet och förtröstan Àn om de stora perspektiv som gospelmusiken vanligen öppnar, om hemmet mer Àn himlen. Det Àr naturligtvis ocksÄ ett motiv i gospelmusiken, bÄde i den vita och i den afrikansk-amerikanska, men genom att sÄ konsekvent renodla det nÀra perspektivet gör Bellamy Brothers i all sin ansprÄkslöshet nÄgot originellt.

Det Ă€r ocksĂ„ mycket bra. SolosĂ„ngen ligger nĂ€ra pĂ„ lyssnaren, samtidigt som stĂ€msĂ„ngen lyfter det hela till gĂ€ngse gospelhöjder. Instrumenteringen Ă€r sparsmakad, alla instrumenten ligger fritt i den luftiga ljudbilden och bidrar till en djupt meningsfull helhet. Det enda som drar ner intrycket Ă€r en vĂ€l hurtfrisk gospelverion av brödernas gamla hit »Let Your Love Flow«. Men bröderna Bellamy gör ocksĂ„ en klassisk gospel, »I’ll Fly Away«, i en ypperlig version som ocksĂ„ förstĂ€rker det perspektiv som i övrigt prĂ€glar skivan.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.