Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Risager, Thorbjørn
From the Heart
(Gateway)

Danmark har ett stort bluesintresse och många bra band, som man kan avlyssna här och var då och då på sunkiga småkrogar i Köpenhamn. Men de flesta banden, även om de är bra, hör och ser man aldrig utanför landets gränser.

Fenomenet Thorbjørn Risager är det stora undantaget.

På mindre än ett år har han spelat i åtta länder med sitt band Blue 7. Och hans nya platta, hans andra, utsågs till »CD of the week« i BBC-programmet »True Blues« för inte så länge sedan.

I år kommer Risager och hans band att spela på ett stort antal festivaler runt om i Sverige. Är du i närheten och gillar du soulig, modern blues, så missa inte chansen att spana in honom, för här handlar det om en kis i internationell klass med god smak. Du kommer att förstå att de här grabbarna också tog hem titeln »Bluesband of the Year« hemma i Danmark 2005.

Plattan visar upp en distingt bluesröst med det rätta Joe Cocker-knarret, bandet låter tätt och peppigt och låtarna (de flesta skrivna av Risager) duger fint att värma upp ett party med. Både Blue 7 och Risager själv befinner sig på den ungdomliga sidan i bluesvärlden och spelar med entusiasm.

Det är Billy Cross som har producerat och precis som på hans egna plattor, låter det rent och snyggt. Om det finns något att undra över, så är det just detta: hur skulle Risager-rösten kunna låta med en producent som ville ha fram lite mer blod, svett och tårar i studion?

Men det är kanske en onödig fråga. Thorbjørn Risager har säkert hittat sin nisch. Han är mer en skicklig underhållare än en berättare som vill övertyga sin publik om något. Och både han själv och bandet är ju trots allt vita killar som inte blir trovärdiga om de skulle gräva för djupt i bluesmyllan.

»From the Heart« är nog precis den platta som kommer att göra Thorbjørn Risager till ett lysande namn på den europeiska blueshimlen.

Han och hans Blue 7 spränger gränserna.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.