Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Ljuva lovsÄng
(SonyBMG)

Den senaste utgÄvan i Ljuva-serien, »Ljuva lovsÄnger«, har snabbt blivit en storsÀljare. Det speglar flera omstÀndigheter. Det finns alltid ett sug hos den svenska publiken efter andlig musik. FramgÄngen understryker ocksÄ att det finns en kundkrets som troget köper alla volymer i serien, kanske samma köpare som i sin ungdom köpte rubbet i »Absolute«-serien. FramgÄngen understryker ocksÄ vilken makt tv-reklamen har. Men framför allt visar den att det alltid finns en marknad för bra musik. Och naturligtvis att vi Àr lÄngt kristnare Àn gÀngse religionsfientlig propaganda vill göra gÀllande; Christer Sturmark Àr vÀl annars det yttersta argumentet för att den amerikanska fundamentalismens apologetiska »intelligent design«-teori Àr felaktig.

Ty Lars Höglund, som byggde upp och sedan sÄlde »Absolute«-imperiet innan han gick över till SonyBMG och orkestrerade »Ljuva«-samlingarna, har en beundransvÀrd förmÄga att göra meningsfulla samlingar som förenar kommersialism med Àkta kÀrlek till musiken och kvalificerad kunskap om den.

NĂ€r han nu sammanstĂ€llt en dubbel-cd med kristen musik framförd av profana artister blandad med musik som inte i första hand har en andlig syftning, men som Ă€ndĂ„ rymmer en sĂ„dan dimension, har han Ă€n en gĂ„ng lyckats. Visst, hĂ€r finns mycket musik som jag av hjĂ€rtat avskyr (»Morning Has Broken« med Cat Stevens, »Ave Maria« med Peter Jöback, »Let it Be« dĂ€r Aaron Neville sjunger som ett gelĂ©hallon, Stevie Wonders fjĂ€skiga version av »Blowin’ in the Wind«), men som pĂ„ »Ljuva countrylegender« tidigare i Ă„r fungerar Ă€ven de trista försĂ€ljningsargumenten i den helhet skivan skapar.

Och den skimrande musiken övervÀger. Lars Höglund visar sin insikt och integritet nÀr han vÀljer Tammy Wynettes version av »How Great Thou Art« och Judy Collins utsökta a cappella-version av »Amazing Grace« framför tusentals mer sjÀlvklara. Detsamma gÀller valet av Charlie Richs version av »Down by the Riverside«. Han glÀder ocksÄ oss som ogillar bröderna Coens kulturimperialistiska propagandafilm »O Brother, Where Art Thou« med att ta med den bÀsta sÄngen frÄn soundtracket, Alison Krauss sÄ underbart trosvissa och förtröstansfulla tolkning av »Down to the River to Pray«.

I övrigt? De obligatoriska numren med Elvis Presley, Edwin Hawkins Singers, Louis Armstrong och Mahalia Jackson finns naturligtvis med, de skall vara med. FrÄn svenskt hÄll fÄr vi Ted GÀrdestad, Marie Fredriksson och sÄ nÄgra spÄr frÄn FrÀlsningsarméns skiva för de hemlösa inför det nya Ärtusendet: Totta NÀslunds »PÀrleporten« och »Barnatro« med Carl-Einar HÀckner (!) och Stefan Sundström. Jag har aldrig gillat Sundström och jag tyckte att NÀslund var en kraftigt övervÀrderad sÄngare, men hÀr Àr de magnifika i sin luttrat mÀrgfyllda sÄngteknik.

Annars hade jag gÀrna sett att Àven nÄgra av de kristna sÄngarna fÄtt plats. TÀnk er Artur Eriksson, Einar Ekberg, Göran Stenlund och Lapp-Lisa flankerade av Elvis, Dylan, Aretha Franklin, Eva Cassidy, Johnny Cash, Dolly Parton och Kris Kristofferson. Vilken skiva det skulle blivit, men jag gissar att de frikyrkliga skivbolagen hÄller hÄrt pÄ rÀttigheterna.

Det Àr dock en randanmÀrkning. Som jag tidigare sagt: Lars Höglund har en beundransvÀrd förmÄga att skapa storsÀljare som andas kunskap, kÀrlek och insikt. Och Lennart Perssons omslagstext Àr naturligtvis utmÀrkt.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.