Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Block, Rory
The Lady and Mr. Johnson
(Rykodisc)

Robert Johnson har varit en av Rory Blocks trognaste följeslagare. FörhÄllandet har varit avspÀnt, vardagligt, men ocksÄ musikaliskt och uttrycksmÀssigt knivskarpt. Med risk för att vara putslustig: det har varit som ett möte i köket, Johnson har aldrig varit en helveteshund som flÄsat Rory Block i hasorna.

Hon har stÀndigt Äterkommit till Robert Johnson pÄ sina skivor, men fyrtiotvÄ Är efter Ms Blocks första möte med samlingen »King of the Delta Blues Singers« Àr tiden mogen för en fullskalig satsning. »The Lady and Mr. Johnson« Àr, lÄt mig sÀga det direkt, en suverÀn skiva, vida överlÀgsen alla försök att hylla Johnson som mina gamla och betydligt sorgsnare hjÀltar Green och Clapton presterat i modern tid. Titeln syftar naturligtvis pÄ mÀstaren och lÀrjungen, inte pÄ Mefisto och Faust, men Àven pÄ den solskenshistoria som utspelades nÀr Rory Block, övertygad om att Robert Johnson inte hade nÄgra efterlevande, trÀffar en Mr. Johnson, en högst levande sonson till den store. Jag antar att felet ligger i den gamla missuppfattningen att, som stadfÀstes genom »King of the Delta Blues Singers«, Johnson bara var tjugoett Är nÀr han förgiftades; han var i sjÀlva verket tjugosju nÀr han drack den ödesdigra brygden, troligen spetsad av en svartsjuk och bedragen Àkta man.

Som sagt, Rory Block har spelat in mycket Robert Johnson tidigare, men de nya tolkningarna Àr Ànnu bÀttre. Ibland ligger de nÀra de tidigare versionerna, ibland har Rory Block spetsat till med en rejÀl dos nytÀnkande, som i en gospelimpregnerad version av »Crossroads Blues«, med ett laddat körarrangemang.

Men annars Àr det som det brukar vara. Rory Block pÄ egen hand. Hon sjunger fokuserat, men med sin omisskÀnnligt, i mÄngas öron irriterande, högljudda andningsteknik. Hon har ytterligare slipat sin slideteknik och glider vidare frÄn det utsökta till det, ja vadÄ?

Den som tvekar att ta fram sina gamla Rounder-skivor med Rory Block pÄ grund av det risiga ljudet finner dessutom glÀdje i skivans precisa och klara ljudbild.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.