Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bloosblasters
Sidd ente ena
(PAL Records)

När de kallade sig Pelle Lindberg & The Bluesblasters såg jag dem några gånger i konserter på småklubbar i Skåne. Det var heta stunder med lycklig publik som njöt av varje sekund. Nu är bandet suveräna på platta också.

Och sen dess har tydligen Pelle Lindberg tagit ett steg bakåt och släpper nu fram profilen Dennis Westerberg i full styrka. Det är Westerberg som sjunger på en skånska som i vissa delar av landet förmodligen kräver textremsa. Här får man visserligen en liten ordlista i skivkonvolutet, men vad hjälper den när de skånska orden översätts till – skånska!? Syppar betyder t ex sprallevann och tusse är ett lidet gryn bårra.

I den stilen går det. Galna, knäppa texter framförs med auktoritet och inlevelse på ett språk som har förbryllat befolkningen på andra sidan Hallandsåsen sedan Edvard Perssons dagar och fått sin musikaliska utformning av Peps Persson. Dennis Westerberg kan språket lika bra.

Blues på skånska smakar lika gott som rabbemos och specielllt när den serveras med en stor portion humor. Bloosblasters texter är oftast små komiska pärlor, ibland på gränsen för att hamna i feministdebatten.

Men även en utländsk lyssnare utan insikt i varken svenska eller skånska, måste tycka att det här är en utmärkt bluesplatta. Här finns ett band där varje medlem kan sina saker, det låter sammansvetsat, det svänger och här finns utrymme för soloprestationer. Erland Jakobsson på orgel och piano platsar i vilket band som helst på planeten och det finns inte en svag punkt i Bloosblasters. I låten Jag e ingen hönsatjuv kommer dessutom inlånade saxofonisten Ed Epstein in på en ljuvlig soloutflykt.

Men det är Westerberg som är bandets profil, det är hans låtar (med hjälp av Jakobsson i tre av de 13 spåren) och det är han som sätter sin prägel på hur det låter.

Nu hoppas jag bara att bandet snart står på en scen någonstans i närheten, på en liten trång klubb med en publik som älskar sånt här. Det är då Bloosblasters är som allra svettigast, även om de härmed bevisar att de är kapabla att leverera fett även från studion.

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.