Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Fagen, Donald
Morph the cat
(Reprise/Warner)

Hur skön Ă€r inte snubbe som sĂ€ger att hans tre soloplattor frĂ„n 1982 (»Nightfly«), 1993 (»Kamakiriad«) och den nya frĂ„n 2006 (»Morph the cat«) alla hĂ€nger ihop och att han tĂ€nkte ut allt redan för nĂ€stan 25 Ă„r sedan. Men sĂ„ fungerar denna kontrollnarkoman och pop-jazz-soul-professor. En unik figur i populĂ€rkulturvĂ€rlden och en Woody Allen för musiken. För allt har, precis som hos Allen, sin utgĂ„ngspunkt i New York, Ă€r lagom neurotiskt och inspelat pĂ„ Manhattan.

Donald Fagen har fyllt 58 och hymlar inte om att den hÀr sista delen i trilogin handlar om, just det, döden. Egentligen har inte mycket hÀnt sedan Steely Dan-tiden. Precisionen Àr den samma och som alltid med kirurgisk skÀrpa och exakthet. Den tillbakalutade moderna jazz-soulen med sugande groove leder ocksÄ den hÀr gÄngen raka vÀgen in i lounge-baren dÀr man bara vill sitta och sippa pÄ en drink och titta ut över en urban skyline.

I en dokumentĂ€r pĂ„ TV4 Fakta nyligen satt Fagen tillsammans med Steely Dan-brodern Walter Becker och berĂ€ttade hur de gick till nĂ€r ett av deras mĂ„nga 70-tals-mĂ€sterverk, »Aja«, kom till. Deras besatthet för detaljer kunde ta sig nĂ€rmast diktatoriska former. NĂ€r de testade gitarrister till lĂ„ten »Peg« visade de noll hĂ€nsyn till vilken som faktiskt höll i gitarren, det var liksom ointressant för det pĂ„gĂ„ende bygget. NĂ€r solot skulle sĂ€ttas passerade superstjĂ€rnor i revy: Larry Calton, hej dĂ„, Robben Ford, du gĂ„r ocksĂ„ fetbort, sĂ„ dĂ€r höll det pĂ„ till Jay Gradon gick in och spikade solot omedelbart.

Respektlös pÄ ett plan men samtidigt respektingivande för hur man kan vara sin ursprungsidé trogen i alla lÀgen. SÄ verkar Fagen arbeta fortfarande. En lager pÄ lager-teknik dÀr smÄ saker som Àr omöjliga att upptÀcka pÄ detaljnivÄ spelar en helt avgörande betydelse för helheten. Och som soloartist och med mer Àn tio Är mellan utgÄvorna sÄ lÀmnas inget Ät slumpen i ritnings- och konstruktionsarbetet heller.

Nio lÄtar varav titellÄten gÄr i repris lÄter kanske snÄlt, men det Àr intellektuellt futuristiskt popsnickeri som ingen annan kommer i nÀrheten av. Trist menar en del, men mÄnga med mig diggar det hÄrt.

Donald Fagen sÀger i en intervju att han inte Àr sÄ intresserad av samtida musik lÀngre och att inget intressant har tillförts populÀrmusiken sedan reggaen pÄ 70-talet. Han berÀttar ocksÄ hur han beundrar Mick Jagger och Rolling Stones. Men mest för hur vÀltrÀnad sir Mick Àr fast han passerat 60.

/Anders Sundin


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.