Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
More Perfect Harmony ¬– sweet soul groups 1967-1975
(Kent)

Det Àr som med nikotin: för varje dag som gÄr blir det svÄrare att sluta. Varje dag med ytterligare en snus under lÀppen eller cigarett i mungipan förlÀnger beroendet till nÀsta dag och dagen dÀrpÄ. Till slut har vanan och beroendet tagit över vardagen, kvÀllen, helgen, varje stund. Endast sömn Àr det avbrÀck dÄ kroppen mÄste avstÄ frÄn kicken.

Det Àr som med nikotin: för varje dag som gÄr blir det svÄrare att sluta. Man kan ju tycka att engelska skivbolaget Kent massproducerar och nÀrmast pumpar ut samlingsskivor. Kanske Àr det sÄ att kvantitet gÄr före kvalité ibland. Men oftast tycker jag att skivorna hÄller klassen rakt igenom, har en skÀrpa som alltför mÄnga samlingsalbum saknar. SjÀlvfallet finns det undantag, höjdpunkter och misslyckanden hör livet till.

Det Àr som med nikotin: för varje dag som gÄr blir det svÄrare att sluta. Konsekvensen, i alla fall för mig, Àr att jag kÀnner ett behov av att lyssna pÄ alla de soulsamlingar som Kent sammanstÀller. Jag Àr rÀdd för att missa den dÀr lÄten som fÄr hÄret pÄ armarna att resa sig och för stunden fÄr mig att avfÀrda all annan musik som taskig snabbmat. Jag lÀngtar och strÀvar efter samt söker denna kick dÄ musik Àr sÄ sjÀlvklar att alla svarta moln, farhÄgor och mindre beundransvÀrda tankar försvinner i takt med att musiken tar över.

Det Àr som med nikotin: det Àr kicken som Àr det viktiga, inte vilket mÀrke som pryder dosan eller paketet. För visst Àr det konstigt och underligt. Vi letar i gömmor och vrÄr efter dolda skatter, efter bortglömda lÄtar, medan de vackraste juvelerna redan stÄr uppdukade pÄ bordet. Jakten har blivit mer betydelsefull Àn kicken. För hur bra de 24 lÄtarna pÄ »More Perfect Harmony« Àn Àr, sÄ slÄr de aldrig Sam Cooke, Gladys Knight, Ray Charles, Diana Ross, Solomon Burke, Aretha och alla andra av dessa de mest radhuskÀra namnen pÄ soulens stjÀrnhimmel.

Det Àr som med nikotin: jag njuter av varje stund. Njuter varje gÄng Joe Bataan sjunger »Under the Street Lamp« och sammanfattar var lÄtarna pÄ denna skiva har sitt ursprung, dÄ han sjunger om doo wop och om drömmen om en framtid inte alltför avlÀgsen. Jag njuter likaledes sÄ av djupa »The Third Degree« med trion The Sequins, fÄr gÄshud dÄ The Newcomers river ner huset med kÀrlekskranka »BetchaŽ CanŽt Guess Who« och ÄtervÀnder stÀndigt till »WonŽt You Please be my Girl« som Àr sÄ vackert framförd av The Soulville All-Stars.

Det Àr som med nikotin, fast hundra gÄnger bÀttre.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.