Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Presley, Elvis
Today
(Sony Legacy)

Den 10-12 mars 1975 var sista gången Elvis Presley spelade in i studio. Platsen var RCA Studios i Hollywood. Under de tre dagarna, eller snarare nätterna, spelades de tio låtar in som blev ”Elvis Today”. En orepeterad version av ”Tiger Man” fastnade också på tape men den kom aldrig med och blev tillgänglig först efter Elvis bortgång.

Låtvalet, som i huvudsak är cover-versioner, ger en bild av sårbar men samtidigt självsäker artist som med säker hand valt sitt material. Som vet vad han vill. Elvis fingertoppskänsla i låtval svek honom i stort sätt aldrig även om versionen av Billy Swans ”I Can Help” för alltid borde gömts undan. ”Pieces Of My Life” är en typisk sjuttiotalsballad där Elvis frasering lyfter den sjuttiotalistiska socialrealistiska texten till en nivå som egentligen bara Sinatra skulle klara.

Elvis förmåga att ta över tolkningsföreträdet från andra artister bevisas i versionerna av ”Fairytale” och ”Susan When She Tried”, först inspelade av Pointer Sisters respektive Statler Brothers. Bäst är dock tolkningen av ”Green, Green Grass Of Home” som enligt legenden Elvis först hörde 1967 i gode vännens Tom Jones version. Åtta år senare plockar Elvis upp den och gör den till sin egen. Den är hårresande bra.

Legacy-utgåvan har utökats med remixade versioner av låtarna och gjordes alldeles efter att inspelningarna avslutats. Efter att lyssnat på dessa är det inte svårt att instämma i den kritik som hävdar att Elvis sjuttiotalsinspelningar är överproducerade. Att här höra de mer nakna versionerna gör också att Elvis vokala insatser lyfts fram. Utgåvans andra CD är en liveupptagning från 1975 och tidigare tillgänglig på ”Elvis Aron Presley”. Den är överflödig.

Dock; tillsammans med exempelvis den för några år sedan utgivna ”Elvis At Stax” visar ”Elvis Today” att Elvis aldrig tappade sin musikaliska kompass.

/Lars Svensson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.