Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Cuddy, Cris
The Best Kept Secret
(VC 101)

Kanada är inte bara pälsdjur och ishocky.

Det är också musik av ädel kvalitet. Namn som The Band, Neil Young, Leonard Cohen, Joni Mitchell, Ron Sexsmith, Corey Hart och Alanis Morissette har den rätta tyngden.

Men varför känner jag inte till Cris Cuddy? Han släpper sitt tionde album nu och han var stor redan under 1980-talet med sitt popband Max Mouse & The Gorillas. Men det var ett band som inte hördes så ofta utanför Kanada.

Och när det löstes upp och Cris började skriva lite mer personliga låtar och spela in soloalbum, då rörde han sig inom sånt som på svenska heter rootsy och omfattar t ex indiepop, rock och lite reggae.

Jag har bara sporadiskt hört några av hans äldre album och kan inte jämföra med hans nya. Men det verkar som, och låter som, att han har siktat på lyssnare som vill kunna plocka fram en platta som inte stör när man har bjudit in gäster på en kvällsdrink. Det betyder, i det här fallet, lugna och fina låtar, flera baserade på finstämd och stillsam country. Cris har en röst som passar perfekt för den här behagliga blandningen av stilar. Det låter romantiskt och sensuellt och man fäster sig snabbt vid någon av de snygga balladerna, t ex She Reminded Me of You.

Hemma i Kanada har flera experter börjat räkna in Cris Cuddy som en självklar stjärna i kretsen Canada´s Great Songwriters. Man inser varför när man lyssnar på den här plattan, som också imponerar med flera finurligt skrivna texter.

Det ska väl inte vara så svårt att lära sig vad han heter? Cris Cuddy!

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.