Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Turner, Reed
Ghosts In The Attic
(reedturner.com)

Det fortsätter att välla ut CD-album på marknaden, trots att det bara finns en liten klick kvar vad beträffar antalet skivbutiker. Och det har väl aldlrig funnits så många skivbolag som nu. Förr fanns det ett antal stora och världsomspännande multinationella bolag som jobbade med en tung men väloljad apparat. De stora bolagen pysslade med allt från inspelning i egna studios till marknadsföring av den färdiga produkten. Det handlade också om design av CD-asken, påkostat pressmaterial och specialintervjuer för de största och viktigaste tidningarna och magasinen. Och när allt detta var klart, började det verkliga lanseringsarbetet med artisterna på turné, påkostade videoproduktioner för visning på MTV och andra 24-timmars musikkanaler. Under de stora bolagen jobbade mindre bolag efter i princip samma mall. Den enda stora skillnaden var att småbolag inte hade så mycket kosing att sätta i rullning. Allt som behövde göras fick bekostas med en mindre budget. Listiga bolag kunde ibland hitta på trix, som gav stor publicitet till en mindre lansering.

Men hur går det till nu, då? Ja, alla de stora tunga bolagen lider av samma problem som de små. Och frågan är: finns det köpare när det inte finns butiker? Kan man överleva när alla lyssnar på Spotify, istället för att köpa CD-album?
Och nu kommer jag äntligen fram till hur verkligheten ser ut idag: det har aldrig funnits så många skivbolag som nu!
De som finns idag är pyttesmå, jobbar med små resurser och kan inte hålla på med några jippon att tala om. Och, hör och häpna, ofta är det artisten själv som ligger bakom bolaget som producerar plattorna. Distributionen går ofta till som så, att artisten/bolagschefen säljer sina plattor själv i samband med sina spelningar.

Men blir det bra musik och intressanta plattor när allt arbete, all entusiasm och allt annat måste ske i långsam takt och i liten skala?

Svaret är: lyssna på Reed Turner, en ung Austin-kille som spelar sina egna låtar på CD-albumet Ghosts In The Attic!
Det handlar om en röst som är helt magifik för den sortens musik som han skriver och producerar. En röst som man inte tröttnar på.

Det handlar om låtar som biter sig fast. Låtar med texter som berättar små historier, till och med en spökhistoria. Det handlar om ett sätt att göra folkrock till en ny och modern Americana-genre med dragning åt pop. Själv tycker jag att det handlar om en perfekt och stämningsfull nattmusik.

Reed Turner har redan belönats med ett par fina musikpriser, han turnerar runt om i USA och hans nya CD-album släpper han på eget bolag.

Hoppas du hittar den i en skivbutik som vägrar dö.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.