Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lindgren, Richard
Driftwood
(Rootsy.nu)

Richard Lindgren är tveklöst en av Sveriges främsta singer/songwriters. Han behärskar till fulländning konsten att skriva texter med djup och att ge dem melodier med stark karaktär. Och intrycken man får av hans musik förstärks av hans själfulla röst.

Det finns de som säger att han låter lite åt Tom Waits-hållet men att de innehållsrika texterna drar mer åt Bob Dylan. Vi, som har haft chans att höra honom då och då på Malmös scener de senaste tio åren, håller stenhårt på att han låter som Richard Lindgren.

Det har inte gått fort. Men att fler och fler upptäcker honom och hans musik bevisas av att han 2012 fick en fin utmärkelse av Live at Heart i Örebro, Sveriges största musikfestival. Priset bestod av ett låtskrivarstipendium, som innebar att han under en vecka fick bo på Stora Hotellet, där han i lugn och ro kunde skriva nya låtar och spela in dem i en studio tillsammans med ett antal Örebromusiker. Det blev sex stycken och de finns på den här nya CD:n, som med all önskvärd tydlighet visar upp Lindgrens talanger.

Det är låtar om livets både små och stora händelser, om drömmar vi har, om sorger och besvikelser vi kan råka ut för, om små och stora glädjeämnen. Och det finns både allvar och humor i hans texter. Så detta är en imponerande liten låtskatt, när man tänker på att det mesta på plattan är skapat under en veckas arbete.

Vad som slår mig när jag har lyssnat på »Driftwood« några gånger, det är att nästan samtliga låtar är ballader. Detta är något som jag har letat efter många gånger: en platta med enbart stillsam musik, musik som skapar ett skönt stämningsläge att sjunka in i.

Det är också en helt igenom akustisk platta där låtarna kommer till oss ofta i små lekfulla arr, ibland med hjälp av ovanliga instrument. Lindgren själv spelar piano och gitarr och de som har hjälpt till att placera Örebros musikhögskola på kartan är Olle Unenge, akustisk gitarr, Simon Nyberg, banjo, mandolin och akustisk gitarr, Robin Mossberg, ståbas, Kajsa Zetterlund, violin, Mats Lindström, bouzouki och Andreas Svensson, accordion.

Det känns som en mycket speciell platta. Och det fina samarbetet med örebroarna har fortsatt

De senaste spelningarna på hemmaplan har varit med musikerna på »Driftwood«.

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.