Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Olney, David
Predicting The Past - Rootsy Approved: Introducing Americana Music Vol. 2
((Rootsy.nu))

Är man skivsamlare och har hållit på några decennier, så tror man att man vet allt och framför allt att man har hört allt. Man känner till allt som är värt att känna till och man kan glassa med sina kunskaper när man träffar »normala« musiklyssnare som aldrig köper annat än det som är rykande aktuellt och garanterat »rätt« att satsa på.

Ändå kan vi samlare, i alla fall jag, råka ut för sensationella uppvaknanden som är omskakande för att de visar att man har missat något eller någon som man borde känna till.

Jag råkade ut för det när jag hamnade på en konsert med en artist och låtskrivare som jag aldrig hade hört talas om. Han hade skrivit flera låtar som hade legat på hitlistorna i USA och Europa. En hette Angel of The Morning och då vet alla att det var Chip Taylor jag plötsligt upptäckte. Vad jag också upptäckte det var att många av mina kolleger visste allt om Taylor, hade alla hans album och kunde räkna upp massor av kända låtar som han låg bakom. Han var nu i den övre medelåldern och han hade en lång karriär bakom sig. Och jag hade inte någon pejling alls på vad hans namn stod för.

Sådant händer bara en gång, tänkte jag.

Ha! Nu har jag hamnat i samma läge en gång till.

Jag har upptäckt låtskrivaren och artisten David Olney, som har 20 album bakom sig varav sex är liveinspelningar. Han befinner sig, precis som Taylor, i övre medelåldern och uppmärksammas med den andra volymen i den framväxande serien »Rootsy Approved – introducing Americana Music«.

Detta manifesteras med ett dubbelalbum som innehåller 33 låtar framförda av honom själv tillsammans med bl a en formidabel gitarrist som heter Sergio Webb.

Den ena CD:n omfattar 16 nyinspelade låtar som alla är prov av högsta värde på var David Olney står idag som låtskrivare och artist. Han har en bredd som går från ren rock (t ex Go Down Dupree) till mjuka ballader (t ex Jerusalem Tomorrow och A Long Time Ago), alla låtar med texter där han berättar sina små historier om människor han mött och händelser som biter sig fast i minnet.

Han brukar jämföras med Tom Waits men också med både Johnny Cash och Bruce Springsteen och hans låtar finns på album av Emmylou Harris, Steve Earle, Linda Ronstadt och flera andra artister som är noga med vad de spelar in.

Jag har hittat uppgifter om att David Olney ska räknas in bland pionjärerna bakom det som kallas Americana.

Och jag hade inte ens hört talas om honom för mindre än ett par veckor sedan.

Jag sitter här och skäms medan jag njuter av Olneys musik.

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.