Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Almqvist, Andi
Warsaw Holiday
(Rootsy.nu)

Zàkaz kourenì, rökning förbjuden. Strax nedanför skylten står Vaclav med en cigarett i handen. Ögonen är kolsvarta, färgade av det förflutna. Någonstans djupt in i det grova skägget skymtar något som påminner om ett leende. Ljud och bild smälter samman i den gamle mannens ansikte. Känsliga melodier dansar över fåror, ärr och rynkor långsamt skapade av år av sorg och ögonblick av lycka.

Andi Almqvists ”Warsaw Holiday” låter precis som brodern Mortens fantastiska omslagsfotografier. ”Ugliness was never more beautiful” (titelspåret), och allra vackrast är “Pornography” med sin oväntade Mary Poppins-referens. Även övriga tio spår bidrar med finurliga ordval som skapar texter i Dylanklass, och lockar fram humorn i mörkret.

”Oh la la” har plattans skönaste inledning, men höjdpunkten är”No”, trots att det är svårt att precisera varför. Kanske ligger styrkan i kombinationen av direkta fraser, medryckande gitarrslingor och känslan av det självupplevda.

Det är frestande att dra paralleller till Waits eller Cashs ”American Recordings”, och upplyftande ta avstånd från det ständiga behovet av jämförelser. Andi Almqvist struntar i reglerna, och använder sin röst och sina händer för att bevisa att varje dag ovan jord är en bra dag. På sitt vis.

/Sandra Rydh

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.