Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jackson, Wanda
Unfinished Business
(Sugar Hill Records)

Hos Timmerstugan på Östra stranden i Halmstad fanns ett fint fik, en välskött minigolfbana och stans vassaste jukebox.

Det var här vi en sommar spelade sönder en platta med Jerry Lee Lewis.

»Break Up« hette låten, en lokal jättehit i Halmstad. Vinylen blev helt utsliten.

Jerry Lee spelades alltid, Elvis var också en stor man och sen fanns där hela gänget med Little Richard, Fats Domino, Eddie Cochran, Gene Vincent och Carl Perkins i spetsen.

Och så helt plötsligt en tjej!

En tjej som sjöng rock´n´roll som en hel karl och hon snodde deras låtar. Därför hördes då och då en tjejröst som sjöng Let´s Have A Party precis som Little Richard och A Whole Lot of Shakin´ Going On nästan som Jerry Lee.

Hon hette Wanda Jackson.

Vi blev inte så där helt sålda på henne. Tittade man på hennes plattor i Halmstads musikhandel, så såg hon lite för gammal ut för oss 15-åringar. Hon måste vara 7-8 år äldre än oss, det såg man på bilderna.

Vi visste allt som var värt att veta om Jerry Lee, Elvis och grabbarna.

Om Wanda Jackson visste vi inte ett skvatt. Vi kände inte till att hon spelade både piano och gitarr, som hennes farsa hade lärt henne. Att han var countryartist hade vi ingen koll på. Svenska tidningar skrev inte mycket om rock´n´roll och ännu mindre om country, så vi fick inte veta något om Wanda Jackson.

Men hon fanns där i jukeboxen på Timmerstugan och på fiken inne i stan.

När rockeran ebbade ut försvann de flesta artisterna och Wanda Jackson försvann också på grund av att hon blev religiös. Under 1970-talet gjorde hon några gospelplattor. Men nu har det blivit en del rockabilly igen och den nu 74-åriga damen har släppt mer än en platta under 2000-talet. En, som jag aldrig har hört, heter I Remember Elvis. Den kom 2006, tre år innan Wanda valdes in i Rock and Roll Hall of Fame. Och i år har hon släppt en ren rockabillyplatta igen, som i titeln säger oss att hon är inte färdig än. En av låtarna heter dessutom »The Party Ain´t Over«.

För att vara en dam på 74 låter hon helt OK. Hon har naturligtvis inte samma spänst i rösten, som när hon drog på för fullt i en Little Richard-låt. Men hon räcker mer än väl till för att leverera tio låtar. Ja, eller kanske det finns ett par svackor. »California Stars« hänger på en skör tråd sist på plattan och ligger inte i fas med öppningsspåret, som är den gamla Freddie King-låten »Tore Down«. I studion i Nashville fanns producenten Justin Townes Earle, som även hoppar in som bakgrundsröst i flera låtar och det dyker upp flera andra röster som får Wanda Jackson att känna sig som en stjärna.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.