Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Roger & The Rockets
Dirty Stuff
(Rootsy.nu)

Ett band som kallar sig Roger & The Rockers och titulerar en CD med »Dirty Stuff«, signalerar att här blir det skramlig rock´n´roll.

Och så börjar plattan med en ljuvlig liten ballad, som är så näpen att man måste kolla att man har lagt in rätt skiva i spelaren. Men jo, det är rätt.

Att börja en platta med en ballad är förresten ganska ovanligt. Bara djärva pojkar vågar detta.

Och i och med att vi har hört balladen, har vi ett långt kliv till den slamriga titellåten, som ligger som nummer 11. Och när vi har hört den, då har vi fått i oss att Roger & The Rockers är ett band med bredd, ett bredband liksom.

Medan jag kommer ihåg det: låt nr 11 är inte plattans sista spår. Det tror man bara, för det är en lång och tyst paus före extranumret »Salty Water«. Tystnaden kan användas för inropningar, för det här är ett bra band och en bra platta.

Bandet kommer från Umeå (samt Örnsköldsvik) och rattas av Roger Häggström, som skriver låtarna, spelar bl a gitarr och sjunger med en egen, lätt igenkännbar, röst. Har man hört honom en gång, så vet man vem han är nästa gång man hör honom. Och bandets bredd omfattar allt det som Rootsyläsare ständigt är vakna för: rock, blues, country och lite till. Plattan, som är bandets tredje, fungerar därför som en jukebox. Det kommer hela tiden bra låtar i en stil som man gillar. Och sångaren känner man igen. Och bandet plockar fram nya instrument beroende på vilken låt de ska spela. Ta Björn Sohlin som ett exempel: honom hör vi på fiol, munspel och cello. Han rättar sig efter låtens karaktär när han plockar fram lämpligt instrument ur sin samling. Dessutom hörs han sjunga i bakgrunden. Fyra av fem i bandet sjunger och räcker inte det, så plockar man in en kvinnlig röst som ägs av Annelie Vigren. Och det låter lika bra hela tiden.

Jag skulle aldrig gissa på Umeå eller Örnsköldsvik om någon frågade mig var jag trodde Roger & The Rockers kommer ifrån. Inget ont om dessa båda orter, men jag har aldrig trott att där finns musik av den här klassen.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.