Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Shurman
Inspiration
(Rootsy.nu)

Shurman står upp till halsen i americana-myllan och det räknas helt klart som en merit här på Rootsy. »Indiankonst« pryder omslaget och på baksidan poserar bandet mitt på en solpinad, dammig highway.

Varje morgon när de vaknar inbillar sig bandet på fullt allvar att det är 1970 och att hetaste artisterna just nu är Creedence, The Band, Faces, Rolling Stones och Gram Parsons.

Fast musiken funkar utmärkt 2012 också. Tänker på »nyare« band som Backsliders och Dan Baird & Homemade Sin. På scen gästas de ibland av John Popper från Blues Traveler och de turnerar ofta med det bandet liksom med The Mother Truckers och Roger Clyne and the Peacemakers (testa gärna skivorna »Broke, Not Broken« med Mother Truckers och »Americano« med Roger Clyne).

Shurman är sångaren, låtskrivaren och gitarristen Aaron Beavers vision och har funnits i hans huvud sedan 1990. Efter en galet kreativ låtskrivarperiod på Hawaii startade Beavers upp Shurman i Los Angeles med två EP's 2001-2002. Första fullängdaren »Jubilee« släpptes av Vanguard 2005 följt av live-CD:n »A Week In the LIfe« året efter. Har sedan dess legat på independent-bolag och utgett »Waiting For the Sunset« (2008) innan de flyttade hela verksamheten från LA till Austin och klämde ur sig »Still Waiting For the Sunset« årsskiftet 2009-2010. De 11 bästa låtarna från dessa album får man på Rootsys utgåva som en »Retrospective Bonus-CD«.

Fast nu skulle det ju handla om nya skivan. Beavers vision delas fullt ut av basisten, sångaren (lead vocals på tre spår) och medlåtskrivaren Mike Therieau. Bandet består också av Harley Husbands (gitarr, lap steel & banjo) och Craig Bagby (trummor & orgel!).

Aaron Beavers besitter en riktigt bra, raspig rockröst som passar till bandets fylliga, riffglada rocksound.

Skivan öppnar starkt med americana-pärlan »Inspiration« följt av Stones-rockiga »Hometown Judgement Day« innan det är dags för Beavers att sjunga om återkomsten till sin hemstat i »Back To Texas«

If I get lost point me back to Texas
Back to the place where I was born
O Mockingbird, I hear you calling
Won't you sing this poor boy home


»Apartment #9 Blues« låter som ett John Fogerty-outtake medan »Novocaine Heart« betraktar en separation ur den svikne mannens / skivsamlarens perspektiv:

Give me back my records
And my friday night shoes
I guess I should have known better baby
I should have seen right through
Every time you told me
that you were all alone
Another lie, another story
You can't pawn fool's gold»


Med tanke på hur det låter får man förmoda att det är Rolling Stones-skivorna han vill ha tillbaka.

«Eye For An Eye» är en snygg americanaballad med plockande banjo. Låter som Jeff Tweedy och Jay Farrar inspirerade av «The Night They Drove Old Dixie Down». «Looking Back» har en riktigt stark melodi och dobrofinesser i klass med Paul Kellys «To Her Door». Balladen «Somebody's Gonna Break Your Heart» lyfter med hjälp av gitarristens smakfulla southern soul-licks.

Kort sagt är Shurman väldigt skickliga förvaltare av rotrocktraditionen och nu är det nog dags för det där stora genombrottet som de varit så nära ett bra tag.

Live måste detta vara hur bra som helst. Så det är ju inte helt fel att Rootsy tar hit bandet. I oktober och november gör de över 20 spelningar i Sverige och Norge tillsammans med min comebackande hjälte Bob Woodruff, också känd som «Dwight Yoakam 2 ".

/Urban Henriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.