Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
LaFave, Jimmy
Depending On The Distance
((Music Road Records))

Håren på armarna reser sig, huden blir knottrig, ögonlocken faller så att inga synintryck från vardagsrummet ska kunna störa musiken – musiken som strömmar ut ut hifi-högtalarna och tar dig med på en resa där varje låt ger dig upplevelser.

Jimmy LaFave har släppt ett nytt album.

Och som vanligt smakar den både passion och melankoli när han likt en Jack Kerouac beskriver sin ständiga färd utmed småvägar där möten uppstår, blommar ut och förtvinar.

Det är fem år sedan vi senast hörde av honom. 2007 gav han oss »Cimarron Manifesto« och efter den har han ägnat sin mesta tid åt att turnera och spela på klubbarna hemma i Austin.

Turnélivet har också omfattat »Walking Woody´s Road«, en hyllningsshow ägnad legenden Woody Guthrie.

Då och då, tillsammans med sina musikervänner, har LaFave också jobbat i studion med egna och andras låtar. 13 av dem vi får höra här, 13 utvalda låtar där LaFaves unika röst har huvudrollen och bandet bakom honom närmast diskret bygger upp de stämningar som finns i texterna.

Som vanligt är hans budskap till största delen förmedlade i balladform.

Hans musik, som är fylld av vackra melodislingor, håller nästan alltid ett långsamt tempo. Och hans sätt att sjunga, med en behärskad intensiv inlevelse, gör att texterna går fram och är lätta att ta till sig för oss lyssnare. Det är inte många andra rockartister som presterar något liknande.

Det ger hans album en helhet, trots att han alltid lägger in en och annan låt som inte är hans egen. Här finns t ex Dylans »Tomorrow Is A Long Time« och Springsteens »Land of Hope And Dreams« – men det är inte som covers, de förmedlas med LaFaves egen touch. En av hans bästa tolkningar är den gamla soullåten »Walk Away Renée« som finns på »Austin Skyline«-plattan, där jag också hittar en annan favorit, hans egen »Only One Angel«. Den och »Never Be Mine« från »Trail« är bra låtar att börja spana in Jimmy LaFave med, om man vill veta hans kapacitet och upptäcka hans förmåga.

Eller så kan man börja med den här nya, »Depending On The Distance«, för där finns faktiskt bara njutningsbar musik, frambringad av en man som har hittat en egen väg i det amerikanska rootsylandskapet.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.